Meta bereidt zijn echte tegenoffensief voor ChatGPT voor

Terwijl ChatGPT het toonaangevende instrument blijft op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie, is Meta bezig met de voorbereiding van een tegenoffensief.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de lancering van ChatGPT bijna een jaar geleden, zetten technologiereuzen alles op alles om de technologische prestaties van OpenAI, een door Microsoft gesteunde start-up, bij te benen.

In het nieuws: Meta werkt aan zijn gloednieuwe AI-model, ontworpen om te concurreren met ChatGPT.

  • Volgens een bericht in de Wall Street Journal moet dit taalmodel net zo geavanceerd en verfijnd zijn als dat van OpenAI. Tenminste, dat is waar het moederbedrijf van Facebook en Instagram op hoopt.
  • Dit systeem, waarvan de grote lijnen nog kunnen veranderen, zou de weg vrijmaken voor andere bedrijven om diensten te ontwerpen die geavanceerde teksten, analyses en andere complexe creaties kunnen produceren.
  • Net als Meta’s eerdere AI-creaties zal het naar verwachting beschikbaar zijn als open source, waardoor het vrij beschikbaar wordt voor bedrijven om AI-gestuurde tools te ontwerpen.
  • Het is het werk van een groep die aan het begin van het jaar is opgericht door de CEO van Meta, Mark Zuckerberg, om de ontwikkeling van generatieve AI-tools te versnellen die “in staat zijn menselijke expressies te produceren”.
  • Meta is van plan om de “training” voor het nieuwe AI-systeem begin 2024 te starten. Er is geen precieze datum bekendgemaakt.

De concurrentie inhalen tegen elke prijs

Zoom out: een model dat net is uitgebracht en nu al verouderd is?

  • Dit rapport komt twee maanden nadat Meta midden juli Llama 2 heeft gelanceerd, een gratis en open-source taalmodel voor ontwikkelaars die software bouwen op Microsofts cloud computing platform Azure.
  • Het nieuwe model dat het bedrijf voorbereidt zou “meerdere malen” krachtiger moeten zijn dan Llama 2, dat daardoor bijna verouderd lijkt.
  • Deze projecten maken deel uit van de strategie van Zuckerberg om van Meta een belangrijke speler te maken op het gebied van AI, nadat het is ingehaald door zijn concurrenten.
    • Er is één groot verschil tussen het nieuwe model dat gepland staat en Llama 2: terwijl Meta een samenwerking is aangegaan met Microsoft om Llama 2 toegankelijk te maken op het Azure platform, is het van plan om het nieuwe model te trainen op zijn eigen infrastructuur.
    • Om dit te doen, is het bedrijf zijn datacenters aan het uitbreiden door steeds meer H100-chips van Nvidia te bemachtigen, de best presterende AI-chips op de markt.
    • Deze technologie is zo gewild dat Nvidia alle verwachtingen heeft overtroffen voor zijn resultaten in het tweede en derde kwartaal, en dit zou nog maar het begin kunnen zijn.
  • Maar het valt nog te bezien wat dit nieuwe model in de praktijk waard zal zijn, vergeleken met zijn grote rivaal ChatGPT. Het bedrijf is van plan om het net zo krachtig te maken als GPT-4, maar niets zegt dat er in de tussentijd niet een nog krachtigere versie van de tool zal verschijnen. En dan hebben we het nog niet eens over Meta’s andere rivalen in deze race, met name Google, dat kort voor Zuckerbergs groep zijn eigen taalmodel Gemini zal uitbrengen.

Waarom al die moeite om ChatGPT in te halen? AI kan zeer lucratief zijn voor de techbedrijven. Voor zijn Microsoft 365 Copilot tool, een AI-aangedreven kantoorpakket, vraagt Microsoft meer dan het dubbele van de abonnementsprijs van de eenvoudigste versie van de software, zonder AI. En dat is nog maar één voorbeeld van alle mogelijke en denkbare toepassingen van AI.

(nd)

Meer
Lees meer...