Michael Gambon (82), Albus Dumbledore uit de ‘Harry Potter’-films, is overleden

De Iers-Engelse acteur Michael Gambon is overleden. Gambon had een carrière van bijna 60 jaar op televisie, in films en in het theater. Bij het grote publiek zal hij vooral bekend blijven als Albus Dumbledore, een rol die hij in zes van de films over Harry Potter speelde. Michael Gambon werd 82 jaar.

“We zijn bedroefd om het overlijden van Sir Michael Gambon aan te kondigen”, laat zijn familie weten aan Evening Standard. Michael Gambon overleed vredig in het ziekenhuis aan een acute longontsteking. Zijn vrouw Anne en zoon Fergus waren bij hem. De familie vraagt om hun privacy te respecteren.

Theater

Michael Gambon werd op 19 oktober 1940 geboren in een buitenwijk van Dublin, Ierland. Na de oorlog besloot zijn vader met de familie naar Londen in het Verenigd Koninkrijk te verhuizen om te helpen met de heropbouw van de Britse hoofdstad.

In 1962 maakte hij zijn debuut op de planken in een kleine rol bij de productie Othello. De jaren erna zou hij steeds grotere rollen krijgen en zelfs zijn weg naar Broadway vinden. In totaal werd hij dertien keer genomineerd voor een Olivier Awards, de prestigieuze Britse awards voor het toneel. Drie keer won hij die award ook.

Televisie en films

Ook op televisie en in films viel zijn acteertalent niet meer te negeren. Zo speelde hij de belangrijke rollen in de reeksen The Borderers en The Other One. Voor zijn rol in serie The Singing Detective won hij in 1987 zelfs een BAFTA. Twee jaar later was hij dan weer te zien in de bekroonde film The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover van Peter Greenaway. In 1992 kreeg hij de titelrol in Maigret, gebaseerd op de boeken van de Belgische schrijver Geroges Simenon.

Andere belangrijke rollen waren in Doctor Who, Little Women, Path to War, Emma, Gosford Park, The King’s Speech, Wives and Daughters, Longitude, Perfect Strangers, Sleepy Hollow, Ali G Indahouse, Fantastic Mr. Fox, Kingsman: The Golden Circle, Paddington 2, King of Thieves en Judy.

Dumbledore

Bij het brede publiek is Michael Gambon het meest bekend als Albus Dumbledore. Die rol nam hij in 2004 voor het eerst op zich in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Gambon verving toen de overleden Richard Harris die Dumbledore in eerste twee films van Harry Potter had gespeeld.

Meer
Lees meer...