Maker beruchte ‘Leaving Neverland’-documentaire veroordeelt komst biopic Michael Jackson

De biopic rond het leven en de carrière van zanger Michael Jackson krijgt alsmaar meer vorm. Vorige week maakte Lionsgate nog bekend dat Jaafar Jackson, het neefje van Michael, de hoofdrol zou spelen. Maar dat schoot bij filmmaker Dan Reed in het verkeerde keelgat. Reed, die verantwoordelijk is voor de beruchte documentaire Leaving Neverland, is bang dat de film Jackson zou verheerlijken terwijl hij meerdere kinderen heeft misbruikt.

Begin deze maand maakte productiehuis Lionsgate bekend dat het het levensverhaal van Michael Jackson in een film zou gieten. Dat nieuws werd vorige week versterkt door het nieuws dat Jermaine Jacksons zoon, Jaafar, de hoofdrol zal spelen. De biopic lag al langer op tafel, maar het duurde dus tot nu vooraleer een productiehuis er echt mee aan de slag wilde.

Hoewel het geen verrassing is dat er over Michael Jackson een film wordt gemaakt, valt dat bij velen toch niet zo goed. Enkele jaren geleden kwam de overleden zanger nog in opspraak na de documentaire Leaving Neverland van filmmaker Dan Reed. Daaruit bleek dat Jackson jarenlang jonge kinderen misbruikte. Reed vindt het dan ook niet kunnen dat de zanger zal verheerlijkt worden in een biopic.

Michael

Niet iedereen is fan van de plannen van Lionsgate om het leven van Michael Jackson in een langspeelfilm te gieten. De film, die als werknaam Michael heeft, is op dit moment in volle voorbereiding en de productie zou later dit jaar van start gaan.

Michael zou het volledige turbulente leven van de in 2009 overleden popster tonen, van zijn The Jackson 5-periode tot zijn overlijden. Hoe de film zal omgaan met de vele beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen aan het adres van Michael Jackson is niet geweten.

“Onacceptabel”

Volgens Dan Reed zal er helemaal geen plek zijn voor die kant van het verhaal. Reed maakte in 2019 de documentaire Leaving Neverland. Daarin vertelden twee mannen, Wade Robson en James Safechuck, hoe ze allebei als kind werden misbruikt door Michael Jackson. De documentaire brak potten, maar werd door de familie van Michael volledig afgekraakt.

Toch heeft het imago van de zanger sindsdien een immense deuk gekregen. Maar die deuk is volgens Reed niet groot genoeg, aangezien de biopic nog steeds genoeg support krijgt. In een opinie in The Guardian vertelt de filmmaker hoe onacceptabel hij die keuze van Lionsgate vindt.

“Niemand praat over het cancellen van deze film. Terwijl het hier wel gaat om een verheerlijking van een man die meerdere kinderen heeft misbruikt”, schrijft hij. “Hiermee wordt één boodschap heel duidelijk: een pedofiel wordt aanvaard als hij rijk en succesvol genoeg is.” Of die opinie voor commotie zal zorgen bij het publiek en bij het uitwerken van het filmproject, zal moeten blijken.

Meer
Lees meer...