Militaire oefeningen? Hackers? Waarom verdwenen 13 vliegtuigen van Europese radar?

Het houdt de luchtvaartautoriteiten nu al enkele dagen bezig: waarom verdwenen tussen 5 en 10 juni dertien vliegtuigen tot wel 25 minuten van de radar? Er is sprake van militaire oefeningen en hackers, maar niemand weet het zeker.

Dertien keer werd afgelopen weken melding gemaakt van verdwenen vliegtuigen, en wel boven Tsjechië, Slovakije, Duitsland en Zwitserland. Het radiocontact met de controletoren bleef intact, maar de toestellen verdwenen gewoon een tijdje van de radar. Daardoor hadden de luchtverkeersleiders absoluut geen idee over de hoogte, locatie en richting van de getroffen vliegtuigen.

Uiteraard werd een grootschalig onderzoek ingesteld naar het probleem. Sinds de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines is er wereldwijd bezorgdheid gerezen over de veiligheid van de hedendaagse luchtvaart. Veel mensen snappen namelijk absoluut niet dat in deze tijden een vliegtuig nog gewoon spoorloos kan verdwijnen.

Hackers?

Maar waar lag het dan aan? In feite zijn er twee theorieën. “De storing moet door een externe bron veroorzaakt zijn. We proberen de oorzaak te achterhalen”, liet een woordvoerder van de Duitse luchtvaartautoriteiten weten. Hackers dus, concludeert een Oostenrijkse krant.

Slovaakse luchtvaartautoriteiten geven de NAVO dan weer de schuld. De verdragsorganisatie zou in Hongarije militaire oefeningen gehouden hebben, die de frequenties van radiocommunicatie zouden storen. Het probleem: de oefeningen waren al afgelopen toen op tien juni opnieuw een vliegtuig van de radar verdween. Het Hongaarse ministerie van Defensie geeft bovendien aan dat de gebruikte technologie niet sterk genoeg was om de blackouts honderden kilometer verder te veroorzaken.

Eurocontrol en EASA, die het Europese luchtruim controleren, voeren een grondig onderzoek naar de mogelijke oorzaken.

Meer
Lees meer...