Left Right
scrollTop top

Minister Vandenbroucke: “Beslissing rond kerstperiode is definitief”


Frank Vandenbroucke minister Volksgezondheid
© Frank Vandenbroucke (sp.a) – Isopix

De beslissing die het Overlegcomité gisteren heeft genomen in verband met de coronamaatregelen rond de kerstperiode is definitief. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gezegd in het late Journaal. Zelfs als de coronacijfers de komende weken verder blijven dalen, zal het Overlegcomité de regels niet verder versoepelen.

Voor wie nog hoopte op een uitgebreider feest met vrienden of familie rond Kerstmis of nieuwjaar was de persconferentie na het Overlegcomité gisteren een ontgoocheling. Enkel voor alleenstaanden komt er een lichte versoepeling waarbij ze hun twee contacten samen mogen zien op 24 en 25 december.

Duidelijkheid

Daarmee volgt ons land – in tegenstelling tot onze buurlanden – wel het advies van de meeste experts die zeggen dat het te vroeg is voor verdere versoepelingen. De coronacijfers in België zijn dan wel in dalende lijn, maar nog steeds te hoog om de teugels te lossen. En zelfs als ze de komende tijd fors blijven dalen, zit een extra versoepeling voor de feestdagen er niet in.

“De beslissing is definitief voor de kerstperiode. We willen de mensen duidelijkheid geven, ook al is het geen prettige duidelijkheid. Het is beter van zeker te weten waar je naartoe gaat, dan de mensen in onzekerheid laten. We wilden absoluut geen loze beloftes doen”, zei Vandenbroucke in Het Journaal.

“Moeilijke boodschap”

“Het is een moeilijke boodschap natuurlijk. Kerstmis vieren we normaal met de grootouders en kleinkinderen. Het probleem is dat het virus enorm houdt van feesten. Dat wil niet zegen dat het met Kerstmis niet gezellig kan zijn, maar het zal in kleinere kring zijn”, besluit de minister.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  681.250
 • Aantal
  doden
  20.554