‘Mulan’-actrice toont sympathie voor Chinese overheid: boze betogers in Hongkong

Liu Yifei
GettyImages

De nieuwe live-action Disneyfilm Mulan gaat over zes maanden in première. Toch krijgt de Chinese hoofdrolspeelster, Liu Yifei, nu al bakken kritiek. Dat komt omdat ze openlijk de overheid in China steunt tegen de protesten die momenteel bezig zijn in Hongkong.

Disney’s remake van Mulan gaat pas over een half jaar in première maar zorgt nu al voor de nodige opschudding. Dat komt omdat de actrice die Mulan speelt, de Chinese overheid steunt in de protesten die momenteel lopen in Hongkong.

View this post on Instagram

Disney’s #Mulan, in theaters March 27, 2020.

A post shared by Liu Yifei (@yifei_cc) on

Post op sociale media

Yifei speelt de grote titelrol in de film Mulan, die volgend jaar in maart van start gaat. De actrice plaatste onlangs een post op de Chinese socialenetwerksite Weibo. Daarin zei ze: “Ik steun de politie van Hongkong, you can beat me up now. Wat een schande voor Hongkong.”

De laatste maanden waren zijn er aanhoudende betogingen op de luchthaven van Hongkong. Demonstranten komen op straat om te betogen tegen de regering in Peking en het bestuur van Hongkong, Chief Executive Carrie Lam. Uiteindelijk zijn die betogingen uitgemond in een schreeuw naar meer democratie. Laatst liepen er maar liefst 1,7 miljoen demonstranten mee in de betoging.

Vrijheid van meningsuiting

De actrice mengde zich dus in het democratische debat en dat viel niet in goede aarde bij de betogers. Liu Yifei is geboren in China maar kreeg later de Amerikaanse nationaliteit. Ze wordt door veel betogers bekritiseerd omdat ze opgroeide in de VS, waar het recht op vrijheid van meningsuiting vanzelfsprekend is.

Sinds vorige week kamperen al verschillende demonstranten op de internationale luchthaven van Hongkong. De betogingen verliepen niet altijd even soepel, aangezien er vorige week strubbelingen waren tussen de demonstranten en de politie. Betogers en politie gingen elkaar te lijf, maar de manifestanten hadden de bovenhand.

Ook op Instagram krijgt de actrice gemengde kritiek. Zo is er een duidelijke splitsing tussen volgers die voor en tegen haar zijn. Dat maken ze duidelijk met de hashtags #supportmulan en #boycottmulan.

Tot nu toe wil Disney niet reageren op de opvallende uitlatingen van de Chinese actrice. Wij zijn in ieder geval benieuwd of dit verhaal nog een staartje krijgt.

Gesponsorde artikelen