Left Right
scrollTop top

‘Mulan’ wordt een live action-remake zonder Mushu


Mulan Disney
© Disney

De nieuwe versie van Mulan komt er al binnen een dikke twee maanden aan. Het is dan ook geen verrassing dat er steeds meer details over de live-actionversie van de Disney-klassieker aan het licht komen. Regisseur Niki Caro legt uit waarom we draakje Mushu in de nieuwe Mulan niet te zien zullen krijgen.

Mulan is een buitenbeentje in de Disney-catalogus. En dat geldt zowel voor de originele film uit 1998 als voor de live-action-remake die er binnen een dikke twee maanden aankomt. Het hoofdpersonage, Mulan, is namelijk niet zomaar een Disney-prinses.

Ze doet zich voor als een man, om in het leger te gaan en China te beschermen tegen een inval van de Hunnen. Ze doet dat om haar vader te beschermen, want hij is een oorlogsveteraan en zou hoogstwaarschijnlijk een nieuwe legerdienst niet overleven.

Geen Mushu

Het verhaal is over het algemeen eigenlijk heel serieus. En daarom zorgde Disney voor een vrolijke noot. Die kwam er in de vorm van het draakje Mushu. Het draakje is het antwoord van de voorouders van de familie op een gebed van de oma van Mulan.

Da’s een opvallend eerste verschil tussen de originele film en de live-actionversie ervan. In de versie van Mulan die binnenkort uitkomt, zal Mushu niet te zien zijn. En daar heeft regisseur Niki Caro een goede uitleg voor.

“Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat Mushu onvervangbaar is”, vertelde ze op een persconferentie. De Nieuw-Zeelandse regisseur legde uit dat ze de Chinese mythologie volgt in haar versie van Mulan.

Geen feniks als “vervanger”

“In de film is er een wezen, een spirituele vertegenwoordiger van de voorouders, en in het bijzonder van Mulans relatie met haar vader”, vertelde ze. Maar dat wezen is helemaal niet gewoon een update van Mushu.

Oplettende fans merkten een feniks op in de trailer, die ze als vervanger van Mushu naar voren schoven. Maar daar is niks van aan, verduidelijkt Caro. De feniks zou symbool staan voor het vrouwelijke, terwijl de draak (aan de zijde van de Chinese koning) het mannelijke symboliseert.

“In een film, in een verhaal, dat zo duidelijk experimenteert met genderfluïditeit, dacht ik dat het een leuke en gepaste manier was”, legde Niki Caro uit.

Verdwenen en verschijnende personages

Mushu is niet het enige (belangrijke) personage dat uit Mulan verdwijnt. Ook Li Shang, de legerkapitein en love interest van Mulan zal niet in de remake te zien zijn.

In de nieuwe versie van de Disneyklassieker duiken er ook nieuwe personages op. Böri Khan en Xian Lang bijvoorbeeld, zijn twee nieuwe slechteriken. Daarnaast krijgt Mulan ook een zus, Hua Xiu.

Mulan komt op 25 maart 2020 uit in België!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755