Nadia Naji: “Groen gaat niet zonder Vooruit in de federale regering”

Nadia Naji, covoorzitter van Groen, heeft duidelijk gemaakt wat haar partij wil. Zonder Vooruit stappen wij niet in de federale regering, zo vertelde ze in een gesprek met Radio 1. Naji ziet in de socialistische partij een belangrijke bondgenoot in het voeren van een progressief beleid.

Nadia Naji heeft duidelijke eisen voor regeringsdeelname. “We gaan niet zonder Vooruit”, zei Naji. “Dat is voor ons heel belangrijk. Met twee kunnen we veel meer bereiken. Dat zagen we ook in de Vivaldi-regering. Samen kunnen we een progressief beleid voeren.” Ze benadrukte dat Vooruit hun favoriete partner is.

Hoewel Groen en Vooruit op sommige punten verschillen, hebben de partijen de afgelopen tijd goed samengewerkt, meent Naji.

Samenwerking met Ecolo

Naji gaf ook aan dat zusterpartij Ecolo erbij moet zijn. Ecolo en Groen hebben een sterke band en werken vaak samen. De vier covoorzitters van Groen en Ecolo geven regelmatig gezamenlijke persconferenties en hebben samen plannen voor staatshervorming en andere zaken.

Toch is er niet altijd volledige eensgezindheid. Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane had onlangs kritiek op het mobiliteitsplan van Groen in Brussel. Maar Naji wil doorgaan op de ingeslagen weg: “Als wij in de volgende Brusselse regering zitten, willen we verder werken aan de luchtkwaliteit. Dat doen we door in te zetten op alternatieven zoals randparkings.”

Meer
Lees meer...