Onbemande Artemis I-missie gelanceerd: Orioncapsule onderweg naar de maan

De Space Launch System (SLS), de draagraket die in een paar jaar terug astronauten op de maan moet plaatsen, vertrok woensdagochtend vanuit het Kennedy Space Center in Florida.

Waarom is dit belangrijk?

De NASA wil binnen enkele jaren terug astronauten op de maan plaatsen. Voordat het dat kan doen, moet de SLS echter uitvoerig worden getest, om zeker te zijn dat alle systemen van het complexe lanceersysteem werken. Dat is tot nu toe niet van een leien dakje verlopen.

De essentie: Woensdagochtend rond 7.47 uur Belgische tijd werd de SLS gelanceerd.

  • Na de lancering werden de verschillende rakettrappen met succes afgeworpen. Intussen is de Orioncapsule onderweg naar de maan.
  • Rond 8.12 uur Belgische tijd werd bekendgemaakt dat alle zonnepanelen van de European Service Module (ESM) actief zijn. Die zullen de capsule van energie voorzien tijdens de missie. De ESM is een bijdrage van het Europese Ruimteagentschap (ESA) en zal Orion voorzien van elektriciteit, water, zuurstof en andere essentiële zaken.
  • De Orioncapsule, die binnen enkele jaren astronauten moet vervoeren, zal nu richting de maan bewegen. Tijdens de missie, die zo’n 26 dagen zal duren, zal uitvoerig worden getest of de Orion en de ESM naar behoren werken.
  • Het ruimteschip zal niet landen op de maan. Na een vlucht rond het hemellichaam, zal Orion terug naar de aarde komen, waarna die ergens in december in de Stille Oceaan zal landen.

Spannend: Enkele uren voor de lancering moest een zogenaamd ‘rood team’, twee technici en een veiligheidsverantwoordelijke, zich op het lanceerplatform begeven om een lek te herstellen.

  • Er zou een lek zijn opgedoken in wat de mobiele draagraket wordt genoemd. Dat is de 120 meter hoge structuur naast het lanceerplatform. Die bevat een aantal belangrijke systemen, waaronder de gasleidingen die verbonden zijn met de raket.
  • Het lek zou enkele uren voor de lanceerpoging zijn gedicht. Dat duurde langer dan verwacht. 
  • De eerste poging om de SLS te lanceren, werd op 29 augustus afgeblazen. Dat kwam door een defecte sensor op een van de motoren. De tweede poging mislukte door een brandstoflek.

De Artemismissies

  • De Artemismissies moeten ten vroegste in 2025 terug astronauten op de maan plaatsen. Voor dat mogelijk is, zullen astronauten tijdens de Artemis II-missie rond de maan vliegen, maar niet landen. Dat zal wellicht ten vroegste in 2024 gebeuren.
  • Daarna moeten astronauten tijdens de Artemis III-missie voet op de maan zetten. Tijdens latere missies zal ook een maanbasis worden gebouwd. De NASA heeft al ruimteschepen besteld voor minstens acht missies.
  • Uiteindelijk is het de bedoeling dat de maanmissies de baan moeten vrijmaken voor bemande missies naar Mars. Die zullen ergens in de jaren 2030 plaatsvinden.
Meer
Lees meer...