NBA: Golden State Warriors, met uitblinker Steph Curry, winnen vierde titel in acht seizoenen

De Golden State Warriors zijn NBA Champions van het seizoen 2021-2022. Dankzij een zege met 103-90 tegen de Boston Celtics hebben ze nu een onoverbrugbare 4-2 voorsprong in een best-of-seven finale. Daardoor mochten de Golden State Warriors de The Larry O’Brien Trophy in de lucht steken.

De Golden State Warriors zijn terug op het hoogste niveau. Na drie titels in de jaren 40, 50 en 70 begon de huidige dynastie van de Dubs in het seizoen 2014-2015. Toen won de club drie titels in vier seizoenen tijd. Enkel een onwaarschijnlijk sterke LeBron James kon hen in die periode eenmaal nipt verslaan in de finale.

Het seizoen erna kreeg de ploeg echter af te rekenen met heel wat zware blessures. In de zomer van 2019 zag het bovendien sterspeler Kevin Durant vertrekken. De twee seizoenen die volgden gingen de Golden State Warriors dan ook door een diep dal.

Terugkeer Klay Thompson

Dit seizoen waren Stephen Curry en Draymond Green er opnieuw bij. Bovendien vierde die andere sterspeler, Klay Thompson, begin dit jaar na 941 dagen afwezigheid door meerdere zware blessures zijn comeback op het veld. Het zorgde voor een emotioneel moment, maar maakte de Golden State Warriors voor veel volgers nog steeds geen titelfavoriet. Niemand wist hoe sterk Thompson zou terugkeren na zijn blessures en bovendien waren Curry en Green er ook niet jonger op geworden.

Toch zagen we dit seizoen bij vlagen de Golden State Warriors spelers zoals we dat enkele jaren terug gewoon waren te zien. Er waren echter ook mindere momenten en dus begon de ploeg (al zullen ze dat nooit toegeven) met enige twijfels aan de play-offs.

Play-offs

Daarin nam een opnieuw fenomenale Steph Curry zijn ploeg echter op sleeptouw. Daarbij werd hij geholpen door hun goede defense, onder andere van een verrassend sterke Andrew Wiggins, ooit beschouwd als een geflopt talent. De Warriors versloegen achtereenvolgens de Denver Nuggets (4-1), de Memphis Grizzlies (4-2) en de Dallas Mavericks (4-1) op weg daar de finale.

In die finale troffen ze de jonge, maar ijzersterk spelende Boston Celtics. Zij wonnen dan ook twee van de eerste drie wedstrijden en leken even op weg naar de 18de titel in de geschiedenis van de club. Vanaf game 4 sloegen de zenuwen echter toe en kwam de ervaring van de Warriors naar boven. Met 107-97, 94-104 en 103-90 wonnen de Dubs drie wedstrijden op een rij. Dat was genoeg voor het kampioenschap, het vierde in acht jaar tijd. De Golden State Warriors volgen zo de Milwaukee Bucks van Giannis Antetokounmpo op.

Bill Russell NBA Finals MVP Steph Curry

In die laatste, beslissende wedstrijd was Steph Curry opnieuw de uitblinker. Na een mindere game 5 was hij weer zijn beste zelve met zes gemaakte driepunters en een totaal van 34 punten. Daarbovenop zorgde hij ook nog eens voor zeven assists, zeven rebounds, twee steals en zelfs een block. Hij werd dan ook verdiend verkozen tot beste speler van de finale en kreeg zo zijn allereerste Bill Russell NBA Finals MVP.

Bekijk hier de Golden State Warriors hun NBA-titel vieren:

Steph Curry was nogmaals de uitblinker bij de Golden State Warriors …

… en werd daarvoor beloond met de trofee van Finals MVP:

Meer
Lees meer...