Disney+ lost nieuwe trailer van ‘Rise’, de aankomende film over de familie van NBA-ster Giannis Antetokounmpo

Weinig echte verhalen klinken zo hard als een Disneysprookje dan het leven van de Antetokounmpo’s. Nadat ze van Nigeria naar Griekenland waren geëmigreerd kwamen ze nauwelijks rond en probeerden ze jarenlang vruchteloos het Griekse staatsburgerschap te krijgen. Ondertussen is zoon Giannis uitgegroeid tot de beste basketbalspeler ter wereld en zijn ook zijn broers Thanasis en Kostas kampioen geworden in de NBA. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Disney+ het levensverhaal van de Antetokounmpo’s verfilmt heeft tot Rise. Die film kan je vanaf 24 juni zien op het streamingplatform.

Het levensverhaal van de familie Antetokounmpo leest als een filmscenario. Moeder Veronica, een vroegere hoogspringster, en vader Charles, een voormalige voetballer, verlieten in 1991 Nigeria voor de Griekse hoofdstad Athene in de hoop er een beter leven te vinden. Hun oudste zoon Francis bleef achter bij zijn grootouders.

Moeilijke jeugd in Griekenland

In Griekenland kreeg het koppel nog vier kinderen: Thanasis (1992), Giannis (1994), Kostas (1997) en Alexandros (2001). De vier zonen kregen allemaal Griekse namen uit eerbied voor hun nieuwe vaderland, al hebben ze ook een Nigeriaanse naam. Toch duurde het nog tot 2013 voor Thanasis en Giannis een Grieks paspoort kregen en tot 2016 voor de jongste twee zonen zich officieel Grieks staatsburger mochten noemen.

Het leven in Griekenland bleek ook lang niet zo rooskleurig als de familie Antetokounmpo gehoopt had. De ouders probeerden rond te komen door sinaasappels te gaan plukken. Daarnaast verkochten ze ook allerhande zaken op straat zoals handtassen, uurwerken en armbanden. Hun zonen hielpen vaak door ook te werken als straatverkopers. Toch was er soms nog altijd niet genoeg geld voor eten of om de huur te betalen.

NBA

Basketbal was de uitlaatklep van de vier broers en zou ook later hun uitweg uit de armoede zijn. Giannis is de bekendste naam uit het gezin en de eerste die in 2013 gedraft werd in de NBA, iets wat het leven van de Antetokounmpo’s voor altijd zou veranderen. Giannis is ondertussen tweevoudig MVP (de beste speler) van de NBA en sterspeler bij de Milwaukee Bucks. Daar tekende hij anderhalf jaar geleden een vijfjarig contract van 228,2 miljoen dollar (219,4 miljoen euro), het grootste contract ooit in de NBA.

Een jaar later bezorgde hij die club de eerste titel in 50 jaar met een glansprestatie. Zo maakte hij meteen broer Thanasis, die voornamelijk op de bank zit, kampioen. Kostas, meestal bankzitter bij de Los Angeles Lakers, werd een jaar eerder al kampioen. De jongste broer Alex probeert ondertussen via de G League, één niveau onder de NBA, aan zijn weg te timmeren.

Echte en nagespeelde beelden

Meer dan genoeg verhaalstof dus voor een echte Disneyfilm. Rise volgt de familie van bij hun jeugd in Griekenland, met alle moeilijkheden die daarbij kwamen kijken, tot de NBA hun leven veranderde. De film gebruikt naast echte beelden ook nagespeelde scènes uit die jeugd.

Dayo Okeniyi en Yetide Badaki spelen daarin de rol van de ouders Charles en Vera Antetokounmpo. Ral Agada, Uche Agada en Jaden Osimuwa zijn te zien als de jonge Thanasis, Giannis en Kostas. Regisseur van dienst is de Nigeriaan Akin Omotoso, die je als acteur kan kennen uit onder andere Lord of War en Blood Diamond. Rise wordt – na enkele low-budgetfilms – zijn eerste grootschalige project als regisseur.

Bekijk hier de nieuwe beelden van Rise van Disney+:

Kijk hier naar de volledige trailer van Rise:

Rise is vanaf 24 juni te zien op Disney+. Nog geen abonnement? No worriesKlik hier en bespaar 15 procent op een jaarabonnement.

Meer
Lees meer...