Nederland plant harde lockdown tot 19 januari

De verspreiding van het coronavirus in Nederland loopt de laatste weken compleet uit de hand. Daarom werkt de Nederlandse regering aan een harde lockdown die vannacht al zou ingaan. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS.

Toen het Overlegcomité in België besliste om zo goed als geen versoepelingen toe te staan voor de feestdagen, kwam daarop uit sommige hoeken veel reactie. De vaak gehoorde kritiek was toen dat onze buurlanden wel meer sociale contacten toelieten. Viroloog verdedigden zich door te zeggen dat onze buurlanden risico’s namen met hun maatregelen.

Enkele weken later lijken zij gelijk te krijgen. Terwijl in ons land de coronacijfers lijken te stagneren op 2.000-2.500 besmettingen per dag, stijgen ze in andere landen wel opnieuw fors. Zo zijn er zondag in Duitsland meer dan 20.000 besmettingen op één dag vastgesteld, waardoor het land met een lockdown komt.

Lockdown

In Nederland is de situatie nog erger met bijna 10.000 besmettingen per dag. Daarom zit de regering daar vandaag samen om nieuwe maatregelen te bespreken. Er zou beslist worden om een vergaande lockdown af te kondigen tot en met 19 januari.

Zo gaan alle scholen en niet-essentiële winkels dicht. Ook museums en theaters moeten er de deuren sluiten, net als contactberoepen zoals kappers en massagesalons. Er zal ook aan mensen gevraagd worden om zoveel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek ontvangen. Of er ook wettelijk een limiet komt op het aantal contacten is niet duidelijk. Een avondklok is besproken, maar lijkt er niet te komen.

Persconferentie

Om 19 uur maandagavond geeft premier Mark Rutte een persconferentie om de nieuwe regels af te kondigen. De sluiting van de winkels zou vannacht al ingaan om te voorkomen dat het morgen te druk wordt in de winkelstraten. De sluiting van de scholen volgt op woensdag. Dan wordt er overgegaan op afstandsonderwijs.

Meer
Lees meer...