Neil Young dreigt muziek van Spotify te halen door omstreden podcast van Joe Rogan met misinformatie over coronavaccin

Neil Young heeft in brief geëist dat Spotify zijn muziek van hun platform verwijdert. De Canadese muzikant doet dat omdat de streamingdienst Joe Rogan en zijn podcast The Joe Rogan Experience blijft verspreiden ondanks de vele foute informatie over het coronavaccin die daarop te horen valt. “Ze kunnen Rogan of Young hebben. Niet beide”, schrijft hij.

The Joe Rogan Experience mag dan al de populairste podcast ter wereld zijn met gemiddeld tot 11 miljoen luisteraars, onbesproken is het zeker niet. Al sinds Spotify in 2020 meer dan 100 miljoen dollar (88,5 miljoen euro) betaalde voor de podcast, is er regelmatig kritiek te horen. Vooral het feit dat Joe Rogan vaak aanhangers van allerhande complottheorieën over de vloer heeft, stuit op veel weerstand.

The Joe Rogan Experience

Die kritiek is sinds de coronacrisis alleen nog maar gegroeid. Rogan toonde zich al meermaals zelf een tegenstander van het coronavaccin en heeft dan ook vaak gasten die allerhande misinformatie daarrond verspreiden. Recent nog zorgde de aflevering met Dr. Robert Malone voor veel ophef. Deze viroloog stond mee aan de basis van de mRNA-techniek, maar is nu een grote tegenstander van de vaccins van Pfizer en Moderna die met die techniek werken. Hij verspreidt dan ook via allerhande kanalen onbewezen complottheorieën daarover.

Na zijn passage bij The Joe Rogan Experience schreef een groep van meer dan 1.000 artsen, verpleegkundigen, wetenschappers en onderwijzers een open brief naar Spotify om te vragen in te grijpen tegen dergelijke misinformatie. Spotify-CEO Daniel Ek meent echter dat zijn platform geen redactionele verantwoordelijkheid heeft over podcasts.

“Ze kunnen Rogan of Young hebben. Niet beide”

Die houding stoort nu ook muzikant Neil Young. In een inmiddels verwijderde brief zou hij aan zijn management hebben gevraagd om zijn muziek van Spotify te halen. “Ik doe dit omdat Spotify nepinformatie over vaccins verspreidt, die mogelijk de dood tot gevolg kunnen hebben voor degenen die geloven in die desinformatie”, schreef hij volgens Rolling Stone. “Ik wil dat je Spotify VANDAAG onmiddellijk laat weten dat ik al mijn muziek van hun platform wil hebben. Ze kunnen Rogan of Young hebben. Niet beide.”

Aan The Daily Beast bevestigt Youngs manager Frank Gironda dat de brief echt is. “Neil vindt dat zeer belangrijk. Hij is erg boos over deze desinformatie. We proberen dit nu uit te zoeken”, laat die weten. Spotify zelf reageerde nog niet op het verzoek en voorlopig is de muziek van Neil Young ook nog gewoon te beluisteren via de streamingdienst.

Meer
Lees meer...