Netflix start dan toch met controles op huishouden

Vorige week lekte uit uit Netflix het probleem van het delen van wachtwoorden wil aanpakken. Daarbij zou het gebruik gaan maken van wifinetwerken. Kort nadat dit nieuws naar buiten kwam – en er heel wat kritiek kwam van Netflixgebruikers – kwam Netflix met een nieuw statement dat zei dat het ging om een communicatiefout en er dus geen nieuwe regels kwamen. Maar nu komt er toch weer een update die grote gevolgen zal hebben voor heel wat gebruikers.

Netflix lijkt dan toch drastisch in te gaan grijpen tegen het delen van wachtwoorden. In een nieuw statement laat de streamingdienst weten dat het een nieuw systeem zal uitrollen in Canada, Nieuw-Zeeland, Portugal en Spanje. Daarbij zal er opgetreden worden tegen het gebruik van een Netflix-account buiten een huishouden.

Vier landen

In de post die Netflix vandaag deelde, laat de streamingdienst weten dat meer dan 100 miljoen huishoudens hun account delen. “Dit heeft een impact op onze mogelijkheden om te investeren in goede nieuwe series en films.” Daarom wil het dit nu aanpakken.

Netflix testte het afgelopen jaar verschillende manieren om dit probleem aan te pakken in Latijns-Amerika. Daaruit hebben ze nu de beste manier gekozen en die treedt vanaf vandaag in werking in Canada, Nieuw-Zeeland, Portugal en Spanje.

Primaire locatie

Netflix beweert met de nieuwe regeling “meer controle te geven aan de gebruiker over wie zijn, haar of hun account gebruikt”. Daarvoor zal het vragen naar een “primaire locatie”. Dat is het adres waarop het huishouden woont. De eigenaar van het account zal ook makkelijk kunnen zien welke toestellen gebruik maken van het account en kan daarbij toestellen uit het account verwijderen.

Een huishouden kan maximum twee subaccounts toevoegen van mensen die niet op hetzelfde adres wonen. Deze mensen zullen dan wel moeten bijbetalen. Een extra account kost 3,99 euro in Portugal en 5,99 euro in Spanje. Wie overschakelt naar zo’n extra account kan zijn, haar of hun profiel wel overzetten. Zo zijn ze hun kijkgeschiedenis en opgeslagen titels niet op slag kwijt.

Netflix benadrukt tot slot ook dat je gebruik zal kunnen blijven maken van je account wanneer je op reis bent. Hoe het dat precies zal doen, is nog niet geweten. Ook is het nog niet duidelijk hoe Netflix nu zal controleren of iedereen op hetzelfde adres woont, aangezien er nu niets meer gezegd wordt over het gebruik van wifinetwerken.

Meer
Lees meer...