Netflix diende “één specifiek einde” van ‘Black Mirror: Bandersnatch’ in voor de Emmy’s

De opkomst van streamingdiensten en de vrijheid die ze aan producers bieden, maakt het steeds moeilijker om series of films in een bepaalde categorie in te delen. Een groot probleem voor de Emmy’s, die er in september weer zitten aan te komen. En wat met interactieve verhalen, die dus meerdere eindes hebben: wat met Black Mirror: Bandersnatch? Wel, showrunner Charlie Brooker koos zelf één einde uit.

Het is weer bijna die tijd van het jaar. Binnenkort wordt het allerbeste in televisie bekroond met een Emmy. Maar om de gigantische wildgroei aan zogenaamde ‘peak TV‘ te gunnen wat het verdient, zijn er ook belachelijk veel categorieën in het leven geroepen.

Zo moet de Television Academy de uitreikingen over maar liefst drie avonden spreiden, waarbij de eerste twee bestemd zijn voor de zogenaamde Primetime Creative Arts Emmy’s en de derde en laatste gewoonweg de Primetime Emmy’s.

The Handmaid’s Tale ontbreekt … of toch niet helemaal

De regeltjes van de Emmy’s zijn daarnaast ook heel strikt. Zo moet er een bepaald aantal afleveringen gereleased zijn voor een vastgesteld tijdstip. Daarom was Game of Thrones ook een opvallende afwezige op de Emmy’s van 2017. Omdat de serie later was gestart dan de jaren ervoor, vielen een aantal afleveringen naast de periode die voor dat jaar in rekening werd genomen door de Academy. De serie kon in z’n geheel dus niet worden opgenomen.

https://www.youtube.com/watch?v=RcTvQx1Wot0

Ook dit jaar zit er een topserie met dat probleem, al wordt het nog een tikkeltje ingewikkelder dan in 2017. The Handmaid’s Tale won in 2017 de titel van Outstanding Drama Series en was het jaar erop ook genomineerd, maar zal dit jaar (een beetje) ontbreken. Dat derde seizoen startte maar deze week en telt niet meer mee.

Toch zal The Handmaid’s Tale misschien nog in de prijzen vallen. Want een aantal afleveringen van het tweede seizoen verschenen pas nadat het stemmen voor vorig jaar al was afgesloten en komen dus in aanmerking voor dit jaar. Niet het hele seizoen, maar de afleveringen afzonderlijk kunnen zo wel meedingen naar prijzen zoals die van Outstanding Directing, Outstanding Writing, Outstanding Guest Actor en nog verschillende anderen.

Winnen in twee verschillende categorieën

Met categorieën als Outstanding Make Up for Multicamera Series or Special (Non-Prosthetic) geloof je niet echt dat het de Emmy’s aan categorieën ontbreekt, maar toch is dat hier en daar wel het geval. Zo kan een Saturday Night Live of Who Is America? meedingen voor Outstanding Variety Sketch Series, maar zal Who Is America?-ster Sacha Baron Cohen zelf wel in de prijzen kunnen vallen met de titel van Outstanding Actor in a Comedy Series.

Want een categorie voor de beste acteur in een variety sketch serie bestaat nu eenmaal niet, dus laat de Academy het toe dat de acteurs meedoen in de comedy-categorie. Zo won SNL vorig jaar de titel van Outstanding Variety Sketch Series, maar kregen maar liefst vijf SNL-acteurs een nominatie voor Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series.

Welk einde van Bandersnatch kies je?

En dan moet het moeilijkste eigenlijk nog komen. Zo kan een miniserie in zijn geheel meedingen voor de prijzen als een limited series, maar kunnen de afleveringen afzonderlijk ook worden ingediend als een tv-film als ze langer duren dan 75 minuten, een regel die dit jaar werd toegevoegd.

Zo koos Netflix ervoor hun anthology-reeks Black Mirror als afzonderlijke tv-films in te dienen, wat hen al twee jaar de prijs voor Outstanding Television Movie opleverde met eerst Black Mirror: San Junipero en vorig jaar nog Black Mirror: USS Callister.

Black Mirror: Bandersnatch voelde dit jaar dan wel veel meer aan als een alleenstaande film, toch brengt het een overduidelijke moeilijkheid met zich mee. Het is een interactieve film, met meerdere verhaallijnen en verschillende eindes (dit zijn alle mogelijke eindes van de film). En dus rest de vraag: wordt de film in zijn geheel beoordeeld (met al z’n elf eindes), of moet er één verhaallijn en één einde gekozen worden? En zo ja, wie doet dat dan?

https://www.youtube.com/watch?v=HifVioWIauA

The Hollywood Reporter stelde de vraag aan Netflix zelf en het antwoord is duidelijk. Netflix zou een 83-minuten lange versie van de film hebben ingediend met een einde dat door showrunner Charlie Brooker zelf is uitgekozen. De vraag is nu natuurlijk welk einde, want dat zou volgens de showrunner zelf dus hét beste einde van allemaal zijn.

Vier op rij voor Black Mirror?

De afleveringen van het nieuwe, vijfde seizoen (bekijk hier de trailers van de drie afleveringen van dat nieuwe seizoen) zullen niet meer in aanmerking komen voor dit jaar, maar zullen misschien dus wel opnieuw de prijs voor Oustanding Television Movie in de wacht slepen in 2020. Of dat dan vier op rij wordt, na Black Mirror: Bandersnatch dit jaar, zullen we zien in september!

Meer
Lees meer...