Netflix-documentaire over Lady Gaga toont een vrouw die vecht met haar lichaam en vecht met haar hoofd

Het is nog geen week geleden dat het bericht de wereld werd ingestuurd dat Lady Gaga haar Europese tournee volledig zou uitstellen wegens ernstige pijnklachten. De zangeres lijdt aan fibromyalgie. Wie beeld bij de klacht wil kan nu terecht bij de Netflix-documentaire ‘Five Foot One’.

Het is even schrikken in het openingsshot, want van meet af aan krijgen we niet Lady Gaga te zien in Five Foot One, maar wel de echte vrouw die achter die showbizzillusie schuilt: Stefani Germanotta. Er zijn heel veel scènes in Five Foot One, de documentaire van Netflix in samenwerking met Live Nation, die de zangeres allesbehalve flatterend tonen. Wie zich altijd heeft afgevraagd hoe Lady Gaga thuis rondloopt, krijgt nu het antwoord: zoals u en ik, in joggingbroek en zonder make-up.

Helse pijnen

Five Foot One laat een dubbel gevoel bij ons na.Enerzijds zijn er heel wat scènes in de documentaire die ons écht verbaasden. Het is duidelijk dat regisseur Chris Moukarbel altijd en overal mocht filmen en achteraf ook al het materiaal mocht gebruiken.

In het begin van de film zegt Gaga nog dat ze zich beter voelt dan ooit. Zelfzekerder, vrouwelijker en sexyer. En we geloven haar ook. Anderzijds krijgen we ook flarden te zien van een doodgewone vrouw die het gevecht aan gaat met enerzijds de pijn in haar lijf en anderzijds de onzekerheid in haar hoofd.

In enkele scènes zien we Gaga (of Germanotta, zo je wil) crashen. Germanotta heeft fibromyalgie, al vermeldt ze dat in de documentaire nooit. Pas later zou Gaga op Twitter zeggen welke ziekte ze precies heeft. Fibromyalgie is kort gezegd: helse en onvoorspelbare spierpijnen. Of: je lichaam dat niet wil meewerken wanneer jij dat wil. Ze loopt al vijf jaar rond met helse pijnen, maar ze verdrong ze ten voordele van haar carrière. Omdat ze fans had en verplichtingen. Hier zien we Gaga dokters aflopen, zoekend naar een diagnose. We zien een leger privémasseurs die proberen om de pijnen te verlichten. Maar we zien de zangeres ook letterlijk huilen van de pijn, “My fucking face hurts”, schreeuwt ze ergens uit.

Netflix/Live Nation

Het nieuwe imago: geen imago

Anderzijds zien we een vrouw die vecht met haar imago. Five Foot One is gefilmd in de aanloop naar de release van het vijfde studioalbum ‘Joanna’, nu ongeveer een jaar oud. Het is de plaat waarmee Lady Gaga, drie jaar na ‘ARTPOP’ een nieuwe start wilde maken. Minder pop, meer hart.

Ze wil volwassen worden als artieste en niet blijven doen wat ze als twintigjarige deed. “Ik wil het wel oppompen, maar niet meer tot op het punt dat het weer Lady Gaga wordt”, hoor je Stefani Germanotta ergens zeggen. Je voelt dat ze een zoekende artieste is die nog niet zeker weet welke weg ze in de toekomst wil bewandelen.

Het is een zoektocht die Gaga al eerder heeft ingezet. In 2014 nam ze een jazzalbum op met Tony Bennett en op de voorbije uitreiking van de Oscars bracht ze ook een eigenzinnige The Sound Of Music-performance. Je voelt aan alles dat Lady Gaga een artieste is die klaar is voor een nieuw hoofdstuk, een meer volwassen hoofdstuk zoals ze het zelf noemt, en daar was ‘Joanna’ een uiting van.

Af en toe voelt de documentaire ook als promotie voor dat album. Er zijn misschien nét iets te veel scènes die zich afspelen in de studio met producer Mark Ronson, maar in het algemeen zien we een artieste werken om vooral niet te zijn wat fans verwachten dat ze zal zijn. Ze zegt het ook letterlijk in een bespreking met de producers van de Super Bowl waarvoor zij in februari de half time act mocht verzorgen: geen troon,geen vleesjurk, geen eenhoorns, geen drie dozijn dansers.

Netflix/Live Nation

Volwassen worden

Volwassen worden wil zeggen dat ze dus ook ouder wordt. Gaga was er 30 tijdens de draaiperiode (nu is ze er 31) en haar verloving met Taylor Kinney was net afgesprongen. Het is ook in deze documentaire dat ze daar voor het eerst open over praat, in een scène die ons even deed slikken.

Gaga (we blijven die naam gebruiken om het gemakkelijk te houden) maakt ergens een confronterende analyse: “Ik verkocht 10 miljoen albums en ik verloor Matt. Ik verkocht 30 miljoen albums en ik verloor Luke. Ik maak een film” – A Star Is Born, van en met Bradley Cooper verschijnt bij ons volgend jaar – “en ik verlies Taylor. Het is de derde keer dat mijn hart zo gebroken wordt.” Ze geeft ons hier een inkijk in de tragiek van een wereldberoemde popster: elke keer als ze een nieuwe stap zet in haar carrière, verliest ze de man die naast haar staat. Ook zij droomt van een gezin en kinderen en ook zij wordt er niet jonger op.

Bij de première van deze documentaire op het filmfestival van Toronto liet Gaga weten haar muzikale carrière even op een lager pitje te zetten. Ze heeft voorlopig geen plannen voor de toekomst en kan momenteel niet zeggen hoe lang haar pauze zal duren.

Getty Images
Meer
Lees meer...