Spaanse rechtbank spreekt Neymar vrij van fraude en corruptie

Een Spaanse rechtbank heeft de Braziliaanse voetballer Neymar da Silva Santos Júnior en een aantal andere verdachten vrijgesproken van fraude en corruptie bij de transfer van de superster van Santos naar FC Barcelona negen jaar geleden. De vrijspraak was niet onverwacht, want eerder al had het Spaanse openbare ministerie alle aanklachten terzake ingetrokken.

Waarom is dit belangrijk?

De klacht tegen Neymar en diens omgeving was afkomstig van de Braziliaanse investeringsmaatschappij DIS Capital. De investeerder beweerde recht te hebben op 40 procent van de transfersom die FC Barcelona voor de overgang van de voetballer had betaald. Uiteindelijk zou DIS Capital echter veel minder geld hebben ontvangen dan de som waarop het bedrijf wettelijk recht zou hebben gehad.

Neymar riskeerde celstraf en zware boete: DIS Capital beweerde dat FC Barcelona met Neymar en diens omgeving had samengespannen om het werkelijke bedrag van de transfer te verbergen.

  • Officieel betaalde FC Barcelona voor het aantrekken van de Braziliaanse aanvaller een transfersom van 17 miljoen euro.
  • Volgens DIS Capital zou er echter in werkelijkheid voor Neymar aan de Braziliaanse club Santos een bedrag van 83 miljoen euro zijn betaald.
  • De investeringsmaatschappij eiste voor de Spaanse rechtbank een compensatie van 34 miljoen euro. Er werd daarbij voor Neymar tevens een celstraf van vijf jaar gevraagd.
  • De Spaanse aanklager had een gevangenisstraf van twee jaar geëist, samen met een boete van 10 miljoen euro.

“Compleet legale contracten”

Geen enkel spoor van een misdrijf: Eind oktober gaf openbaar aanklager Luis Garcia Canton echter plots te kennen alle aanklachten tegen Neymar en de acht andere berichten te laten vallen.

  • Daarbij werd aan de rechtbank gevraagd alle beklaagden vrij te spreken, aangezien er geen enkele aanwijzing was dat er een misdrijf zou zijn gepleegd.
  • De Spaanse rechter is nu op die vraag ingegaan en stelde in een commentaar dat het bestaan van een vals contract niet is bewezen en er ook nergens is aangetoond dat het de bedoeling is geweest DIS Capital schade toe te brengen.
  • De rechter wees er daarbij op dat DIS Capital bij de transfer van Neymar een bedrag van 6,8 miljoen euro had ontvangen. Dat correspondeert met een aandeel van 40 procent in de transfersom van 17 miljoen euro die officieel voor de voetballer werd betaald.
  • Alle andere sommen die bij de transfer waren vernoemd, waren volgens de rechter gekoppeld aan afzonderlijke contracten die compleet legaal waren.
    • Onder meer was er daarbij sprake van een bedrag van 40 miljoen euro dat Neymar elf jaar geleden al had ontvangen om zich ertoe te verbinden later naar FC Barcelona over te stappen.
    • Daarnaast waren er ook vergoedingen voor een aantal vriendenwedstrijden en andere contracten.
  • Samen met Neymar werden ook de ouders van de voetballer van alle betichtingen vrijgesproken. Dat was ook het geval voor Odilio Rodrigues, de voormalige voorzitter van Santos, en voor Sandro Rosell en Josep Bartomeu, gewezen executives van FC Barcelona.

Juridische problemen

Conflict met Spaanse fiscus: Het was niet de eerste keer dat de transfer van Neymar voor juridische problemen zorgde.

  • FC Barcelona kwam door het aantrekken van Neymar eerder al in conflict met de Spaanse fiscus. Zes jaar geleden betaalde de club een boete van 5,5 miljoen euro. Daarbij erkende FC Barcelona een fout te hebben begaan met de fiscale planning van de transfer.

Neymar werd door FC Barcelona vijf jaar geleden voor een bedrag van 222 miljoen euro aan de Franse club Paris Saint-Germain doorverkocht. 

(lb)

Meer
Lees meer...