Nieuw op Netflix deze week: nieuwe seizoenen van ‘Big Mouth’, ‘Archer’ en ‘The Walking Dead’, Oscarfavoriet ‘Mank’ en de docureeks ‘The Holiday Movies That Made Us’

De Sint maakt zich klaar voor de jaarlijkse levering. Mandarijntjes, chocolade, speculoos en meer lekkers mogen we van die man verwachten, maar ook Netflix heeft weer een hoop leuke verrassingen voor ons klaar staan.

Series

Bij de series is het vooral uitkijken naar het vierde seizoen van Big Mouth, de animatiereeks die op treffende manier verbeeldt wat voor complexe periode de puberteit kan zijn. Het nieuwe seizoen zal zich grotendeels op een zomerkamp afspelen en ook komt er een nieuw wezen op de voorgrond te staan: de Anxiety Mosquito.

Het vierde seizoen zal ook het eerste seizoen zijn waarin Jenny Slate niet langer te horen zijn als Missy. In juni besloot ze om afscheid te nemen van de rol omdat ze vond dat ze door het vertolken van een zwart personage als blanke vrouw bijdroeg aan het uitwissen van zwarte mensen. “Het stoppen met Missy is een stap in het levenslang proces van het ontdekken van racisme in mijn eigen acties”, schreef ze toen. De rol van Missy werd nadien opnieuw gecast en wordt nu vertolkt door Ayo Edebiri.

Ook van de animatiereeks Archer verschijnt een nieuw seizoen en dat is het elfde al. Sterling Archer is een disfunctionele en boertige veiligheidsagent en privédetective. Archer is een playboy en hoewel hij een competent agent is brengt hij zichzelf vaak zelf in de problemen door arrogant, kinderachtig en – understatement – ondoordacht gedrag. In seizoen 7 raakte Archer in coma, in dit seizoen wordt hij wakker in een wereld die doorgedraaid heeft zonder hem. Archer zijn spieren zijn echter niet meer wat ze geweest zijn en zelfs lopen lukt niet meer goed.

Na even wachten is het er dan toch: het tiende seizoen van de iconische reeks The Walking Dead. Het was het seizoen dat door corona getekend werd. Door de pandemie was de laatste aflevering van het seizoen nog niet afgewerkt, waardoor die aflevering pas uitgezonden kon worden in oktober, vijf maanden na de vorige aflevering. In februari worden er nog zes afleveringen aan dit seizoen toegevoegd, de aanloop naar het elfde en laatste seizoen.

Selena: The Series is geen dramabewerking van het leven van Selena Gomez, maar wel van dat van Selena Quintanilla. Zij was ons tot op heden onbekend, maar in het Latijns-Amerikaanse gedeelte van de wereld blijkt de zangeres een waar icoon. Ze won onder andere een Grammy en kreeg een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Het sprookje kwam ten einde toen de zangeres op 31 maart 1995 werd doodgeschoten in een hotelkamer door de manager van haar fanclub en beste vriendin Yolanda.

Tot slot krijgen we ook nog een nieuwe Afrikaanse serie te zien. Kings Of Jo’burg vertelt in zes afleveringen het verhaal van Simon ‘Vader’ Masire, een lid van de KOJ-broederschap en de leider van het familiebedrijf. Zijn jongere broer Mogomotsi is een ex-gevangene die een keuze moet maken tussen de misdaad en zijn familie.

Film

Bij de films wordt er al een tijdje uitgekeken naar Mank, de nieuwe film van succesregisseur David Fincher. Fincher liet onlangs weten dat er waarschijnlijk geen derde seizoen van zijn serie Mindhunter zal komen omdat het een te moeilijke en te dure reeks was om te maken voor een relatief beperkt publiek. Maar van Netflix mocht hij wel zijn nieuwe film maken, een passieproject waarvoor zijn vader Jack Fincher het scenario al schreef in de jaren negentig.

De bijnaam Mank verwijst naar scenarist Herman J. Mankiewicz, de succesvolle scenarist van onder andere de kerstklassieker It’s A Wonderful Life. Het was ook hij die in dienst van Orson Welles begin jaren 1940 het scenario voor superklassieker Citizen Kane neerpende. Mankiewicz – vertolkt door Gary Oldman – is intelligent, grappig en scherpzinnig, maar kampt ook met een ernstig drankprobleem. Deze film wordt gezien als de grootste kanshebber op de Oscars, die dit jaar uitzonderlijk in april zullen plaatsvinden.

Uiteraard valt er ook nog te baden in de kerstsfeer. In Angela’s Christmas Wish – het 47 minuten durende vervolg op Angela’s Christmas uit 2017 – heeft Angela een grote wens om haar familie voor de feestdagen weer bij elkaar te brengen, inclusief haar vader die ver weg werkt, in Australië.

https://www.youtube.com/watch?v=p-wUoH5o1LE&ab_channel=FontyMovies

In de Braziliaanse film Tudo Bem No Natal Que Vem (Just Another Christmas) gaat het dan weer om een familieman die een hekel heeft aan de feestdagen. Hij belandt in een tijdlus waarin het voor altijd Kerstmis is.

In de aangename verrassing The Mule (2018) zien we Clint Eastwood aan het werk in zijn eigen film. In zijn leukste en meest zelfrelativerende film sinds jaren speelt hij Earl Stone, een eenzame man die altijd gewerkt heeft als bloemist. Financieel gaat het ‘m niet voor de wind, tot hij het voorstel krijgt om drugkoerier te worden voor het Mexicaanse drugkartel.

Ook in Collateral (2004) wordt er flink wat rondgereden. De film van Michael Mann draait immers rond de vriendelijke taxichauffeur Max (Jamie Foxx) die Vincent (Tom Cruise) gaat ophalen aan het vliegveld. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max’ taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht…

Tot slot willen we ook nog 300 (2006) tippen, het relaas van Zack Snyder over de oorlog van Sparta tegen Perzië in 480 voor Christus. Snyder pakt het geheel nogal esthetisch aan met veel slowmotion en in het rond spetterend bloed. Maar het geheel mag er wel wezen.

Docu

Een jaar geleden verscheen The Movies That Made Us, een documentairereeks die in elke aflevering een andere filmklassieker centraal plaatste en ons via interviews en een kijkje achter de schermen een inkijk geef in het creatieproces. De vier films die in het eerste seizoen centraal stonden waren Dirty Dancing, Home Alone, Ghostbusters en Die Hard.

Die laatste film zou ook in de nieuwe special van de reeks passen, The Holiday Movies That Made Us. De makers hebben echter voor meer traditionele titels gekozen. Er wordt stilgestaan bij Elf (2003) waarin Will Ferrell in New York op zoek gaat naar zijn vader en de stop-motion klassieker The Nightmare Before Christmas (1993) die bij ons ieder jaar een vaste waarde is.

Tot slot is er nog de interessante docureeks Alien Worlds die stilstaat bij het antwoord op de vraag: is er buitenaards leven? We weten intussen dat onze planeet niet de enige is en dat ook onze Melkweg niet de enige is in zijn soort. De makers van deze reeks proberen door de levenswetten van onze planeet toe te passen op de rest van de Melkweg om een wetenschappelijk antwoord te geven op deze vraag. Daarnaast proberen ze ook een fantasievol antwoord te leveren op hoe dat buitenaardse leven er dan precies uit zou kunnen zien.

Wat wij de 50 beste series op Netflix vinden, kan je hier nakijken in onze lijst.

Meer
Lees meer...