Nieuw op Netflix deze week: cinema op zijn meest relevant met ‘Da 5 Bloods’ van Spike Lee, het vierde seizoen van ‘F Is For Family’ en een kijkje achter de schermen in ziekenhuisreeks ‘Lenox Hill’

Black Lives Matter, dat roept Spike Lee al jaren doorheen verschillende films. De Oscarwinnende regisseur van onder andere BlacKkKlansman heeft zijn nieuwe film klaar en die is exclusief te bekijken via Netflix. Daarnaast is er ook een nieuw seizoen van F Is For Family, zijn Alexa en Katie terug en komen de liefhebbers van extreme sporten ook aan hun trekken.

Series

Hoera, er is een nieuw seizoen van F Is For Family. De ietwat ondergewaardeerde animatiereeks die bedacht werd door Bill Burr en die losjes gebaseerd werd op diens eigen herinneringen aan zijn jeugd, is alweer aan het vierde seizoen toe. De reeks schetst een beeld van de familie Murphy in het begin van de jaren 70. Een doodgewoon gezin, voor die tijd, en net daardoor vertelt de reeks ons veel over hoe het toen was. En tegelijkertijd, tussen de regels door, wat er allemaal veranderd is.

Het wordt spannend in het nieuwe seizoen, want Frank Murphy (met de stem van Burr) wordt daarin na achttien jaar herenigd met zijn vader (de intrede van Jonathan Banks). Tegelijkertijd zoekt echtgenote Sue haar heil in de new age om haar zwangerschap wat aangenamer te maken.

De Alexa & Katie waarvan sprake in de titel zijn twee beste vriendinnen die met veel goesting aan hun middelbare schooltijd beginnen, tot blijkt dat Alexa kanker heeft.In het derde seizoen had Alexa haar kanker overwonnen, waarna ze aan iedereen wilde laten zien dat ze meer was dan haar ziekte alleen. Aan die strijd is ze nog steeds bezig in dit vierde en laatste deel van Alexa & Katie, dat minder dan een half jaar volgt na de vorige nieuwe afleveringen.

De miniserie Historia De Un Crimen: La Bùsqueda, The Search getiteld in het Engels, belooft een lekker ouderwetse misdaadreeks te worden. Als er een meisje verdwijnt uit een buitenwijk van Mexico-Stad, vertroebelen de eigenbelangen van sommige betrokkenen de zoektocht. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

In het Italiaanse Curon tot slot is het eveneens een verdwijning die centraal staat. Wanneer Anna samen met haar kinderen, de tweeling Daria en Mauro, na zeventien jaar terugkeert naar haar geboortedorp Curon, blijkt dat ze haar verleden niet voor niets is ontvlucht. Wanneer ze onder mysterieuze omstandigheden verdwijnt, gaan Daria en Mauro naar haar op zoek. In deze zevendelige minireeks speelt ook de bekende kerktoren Lago di Resia, die ook afgebeeld staat op de poster van de reeks, een niet te onderschatten rol.

Films

Sommige films lijken op nét het perfecte moment te worden uitgebracht, of het moet zijn dat sommige omstandigheden gewoon nooit veranderen, een veel meer deprimerende gedachte. In ieder geval: de Oscarwinnende regisseur Spike Lee (63 ondertussen) heeft met zijn Da 5 Bloods een nieuwe film klaar en die leunt rechtstreeks aan bij het eeuwenoude probleem van raciale discriminatie in de Verenigde Staten.

Hij vertelt in deze nogal lijvige film van ruim 2,5 uur het fictieve verhaal van vier Afrikaans-Amerikaanse Vietnamveteranen die terugkeren naar Ho Chi Minhstad in de jungle van Vietnam, waar ze op zoek gaan naar het stoffelijk overschot van hun vroegere teamleider en hopen een verborgen goudschat te vinden. Opvallend is wel dat de film tot nu toe beduidend beter ontvangen wordt aan de andere kant van de oceaan dan hier.

Dat games de laatste jaren verhaaltechnisch minstens even interessant en hoogontwikkeld zijn als films, mag geen geheim meer zijn. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat games – in navolging van boeken – vaker de inspiratiebron worden voor makers van series en films. The Last Of Us heeft een thuis gevonden bij HBO dat de serie nu aan het ontwikkelen is, de historische succesgame Assassin’s Creed vond al in 2016 een thuis op het witte doek.

Het verhaal gaat, kort samengevat, als volgt: dankzij een revolutionaire technologie die het herbeleven van genetische herinneringen mogelijk maakt, kan Callum Lynch in de huid kruipen van zijn voorouder Aguilar de Nerha tijdens de 15e eeuw in Spanje. Callum ontdekt dat hij een afstammeling is van een mysterieus en geheim genootschap, de Assassijnen. Hij vergaart een grote hoeveelheid kennis en doet vaardigheden op die hij kan gebruiken om het in de tegenwoordige tijd op te nemen tegen de onderdrukkende en krachtige Tempeliers. Op het scherm zijn acteergrootheden te herkennen als Michael Fassbender, Marion Cotillard, Michael K. Williams, Ariane Labed, Jeremy Irons en Brendan Gleeson.

Ook uit 2016, maar veel lichter van aard is Trolls, het eerste deel van de animatietrilogie. Hierin gaat de optimistische trol Prinses Poppy samen met de sombere trol Branch de vertrouwde Trollenwereld verlaten omdat de Bergens hun vrienden hebben meegenomen en zij moeten ze redden. Het derde deel in de reeks – Trolls World Tour – kwam onlangs uit en werd door de coronacrisis een grote hit in het video-on-demand-circuit.

Nog een animatiefilm van de laatste jaren is Early Man (2018). Holbewoner Dug en zijn stamgenoten zijn hierin gelukkig in het stenen tijdperk, tot hun vallei wordt aangevallen door de machtige Lord Nooth en zijn stam uit de bronstijd. Samen met zijn vriend Zwijnkop bedenkt Dug een plan om zijn thuis te redden. Een prehistorisch potje voetbal tussen de twee stammen zal bepalen wie de vallei zal veroveren. Van de Aardman Studio, die ons ook Shaun Het Schaap en Wallace & Gromit schonk.

Nog een trilogie die werd afgerond: Bridget Jones’s Baby (2016) is de derde film in de Bridget Jones-franchise. Bridget Jones heeft hierin gebroken met Mark Darcy. Nu ze opnieuw vrijgezel is, besluit Bridget zich opnieuw te concentreren op haar baan als producer. Ze ontmoet de Amerikaan Jack, die haar onstuimige minnaar wordt. Maar dan ontstaat er een groot probleem wanneer ze onverwachts zwanger wordt en niet zeker weet wie van de twee de vader is, Mark of Jack.

Afsluiten doen we met het pareltje van de week: Disobediance. Hierin laait oude passie terug op wanneer Ronit (Rachel Weisz) de begrafenis van haar vader komt bijwonen. Ronit laat zich tegenwoordig Ronnie noemen, heeft haar milieu de rug toegekeerd en is nu een succesvolle fotografe in New York. Wanneer haar vader, de rabbijn is, komt te overlijden keert ze terug naar haar thuis in Londen en daar ontmoet ze haar oude vlam Esti (Rachel McAdams) die ondertussen getrouwd blijkt te zijn met hun beider beste vriend uit hun jeugd, Dovid (Alessandro Nivola).

Disobedience is een voorbeeld van een film die boven zichzelf uitstijgt door de uitmuntende acteerprestaties. Rachel Weisz zei zelf over de samenwerking: “Ik denk niet dat ik het met iemand anders had kunnen doen” en het ziet er ook zo uit. Deze film is een voorbeeld van een kunstwerk dat je doet beseffen dat heel veel factoren in je leven afhangen van de omgeving waarin je geboren bent. Eén van die factoren is op wie je verliefd mag worden terwijl net de liefde nooit beteugeld zou mogen worden.

Docu & Reality

Ziekenhuizen, we beseffen sinds een paar maanden nog meer hoe belangrijk ze zijn. De achtdelige documentairereeks Lenox Hill geeft ons een inkijkje in een ziekenhuis in New York, aan de hand van de belevenissen – leven en werk – van twee neurochirurgen, een gynaecoloog en een spoedarts. Van corona was tijdens de draaiperiode overigens nog geen sprake, maar dat kan de reeks meer in zijn voor- dan in zijn nadeel spelen. We zijn immers met zijn allen een beetje coronamoe, toch?

En dan zijn er, voor de gekken onder ons, nog een hoop realityreeksen toegevoegd over mensen die pas voelen dat ze leven bij de meest extreme kicks. Wij hebben dat al als we na een dagje bingen toch echt nog eens naar de winkel moeten, maar dat terzijde. Voor de liefhebbers van waaghalzerij – of ten minste het kijken naar waaghalzerij – zijn Addicted To Life, Magnetic, Don’t Crack Under Pressure en Don’t Crack Under Pressure II en ook nog eens Don’t Crack Under Pressure III essentieel kijkvoer.

Voor wie toch nog iets anders wil, raden we een kijkje in onze lijst met de 50 beste series die te vinden zijn op Netflix. Omdat ook dat aanbod al eens durft veranderen, wordt de lijst regelmatig van een update voorzien.

Meer
Lees meer...