Nieuw op Netflix deze week: de nieuwe reeksen ‘Messiah’ en ‘Spinning Out’, nieuwe seizoenen van ‘How To Get Away With Murder’ en ‘Anne With An E’ én een pak films

1 januari is voorbij. Dat wil zeggen dat we nu ook officieel het jaar 2020 zijn ingestapt en dat aan het begin van het jaar heel wat series en films van eigenaar verwisseld zijn door rechtenkwesties. Het aanbod op Netflix kende dan ook een ware explosie op 1 januari. We zetten de voornaamste nieuwkomers van de voorbije week op een rijtje, met ook wat aandacht voor de eerste nieuwe reeksen van 2020.

Series

De eerste nieuwe reeks van het jaar is er al in geslaagd om wereldwijde ophef te maken. De Koninklijke Filmcommissie van Jordanië, jawel, heeft Netflix gevraagd om de nieuwe reeks Messiah niet online te zetten in hun land, en dat “nadat duidelijk geworden was wat de inhoud was”, zo staat te lezen op de site van de commissie.

In alle communicatie rond de nieuwe reeks Messiah is nooit bevestigd dat het hier om religie draait. De reeks draait om een mysterieuze figuur die plots opduikt en snel een grote aanhang weet te verwerven. Een CIA-agente moet uitzoeken of het hier om een oplichter of een effectieve Messias die mirakels kan verrichten gaat. Messiah is op Nieuwjaarsdag gelanceerd.

Ook nieuw sinds Nieuwjaarsdag is Spinning Out. De serie volgt kunstschaatster Kat Baker (Kaya Scodelario) wiens carrière voorblij lijkt na een val, tot ze de kans krijgt om in duo verder te schaatsen met haar collega Justin (Evan Roderick), maar daarvoor moet ze wel haar angsten weten te overwinnen. Oorspronkelijk zou Emma Roberts de hoofdrol spelen in deze reeks, maar die moest uiteindelijk verstek laten gaan door schemaconflicten.

https://www.youtube.com/watch?v=1j2sXLbzm9U

En dan zijn er nog een pak oude bekenden. Voor het zesde en laatste seizoen van Vikings moet je bij Play van Telenet zijn, maar wie de reeks van het begin wil beginnen volgen kan dat op Netflix doen: de eerste vijf seizoenen zijn nu aan het aanbod toegevoegd. Vikings werd gebaseerd op de saga’s van de viking Ragnar Lodbrok. Ook de problemen van fans van The Affair zijn opgelost, want lange tijd was het eerste seizoen niet beschikbaar. Dat euvel is nu opgelost, waardoor seizoen 1 tot 4 nu beschikbaar staan op Netflix.

Net als Vikings eindigt Anne With An E na het net gelanceerde derde seizoen. Oorspronkelijk was deze reeks bedoeld om beperkt te blijven tot één seizoen, maar dat werd zo’n succes dat er alsnog beslist werd om afleveringen bij te maken. Het verhaal, gebaseerd op een kinderboek uit 1908, over een weesmeisje dat haar plaats niet vindt en uiteindelijk terechtkomt bij een samenwonende broer en zus wist kennelijk een gevoelige snaar te raken.

Er zijn nog meer derde seizoenen, want in het staartje van 2019 – op 30 december – startte ook het eerste deel (8 afleveringen) van het derde seizoen van Alexa & Katie. De Alexa en Katie waarvan sprake zijn twee beste vriendinnen die met veel goesting aan hun middelbare schooltijd beginnen, tot blijkt dat Alexa kanker heeft.

De Mexicaanse reeks Queen Of The South is recent verlengd tot een vijfde seizoen. Het vierde loopt nu in de Verenigde Staten, wij kunnen beginnen aan het derde. In Queen Of The South draait het om het arme meisje Teresa. Zij wordt verliefd op Güero, die een drugdealer blijkt te zijn. Later groeit Güero uit tot een grote drugbaron. Als hij wordt vermoord moet ze zien te ontsnappen aan zijn vijanden en komt ze in Dallas terecht. In dit derde seizoen is ze alweer op de vlucht en komt ze in Europa terecht, in Malta.

Misschien was Teresa niet zo in de problemen gekomen als ze wat vaker naar How To Get Away With Murder had gekeken. Die reeks vertelt het verhaal van een advocate en docente in crimineel recht die samen met haar studenten gedwongen wordt om de theorie die ze doceert in de praktijk om te zetten, ze raken immers verwikkeld in een moordzaak. Op Netflix kan je nu beginnen aan de reeks afleveringen van het vijfde seizoen. Het zesde seizoen is nog lopende en verschijnt allicht begin 2021 op Netflix. Dit zesde seizoen zal het totaal aantal afleveringen op 90 brengen. Van Supergirl – de reeks die draait om het nichtje van Superman – kunnen we nu het vierde seizoen beginnen kijken.

Tot slot willen we jullie ook nog warm maken voor Marsman, een serie die ondertussen alweer uit 2014 dateert, maar nog niets aan kracht en warmte heeft ingeboet. David Cantens schittert hierin als Rudy Marsman, een veertiger met autisme die verzorgt wordt door zijn broer, Nico Marsman (Jurgen Delnaet). De zorg voor Rudy heeft Nico zijn huwelijk gekost, stoom aflaten kan hij alleen nog in zijn groepje De Mannen van Mars. De reeks werd geïnspireerd door het toneelstuk Frederik, net als deze reeks geschreven door Mathias Sercu. Naast schrijven, regisseerde hij ook mee en vertolkte hij een rol, die van eenarmige drummer. Sercu baseerde Marsman gedeeltelijk op eigen ervaring, want Sercu groeide zelf ook op met een broer met autisme.

Films

Bij de films voert nostalgie de hoofdtoon. Zo is Jumanji (1997) nieuw, toen de ondertussen tot een reeks uitgedraaide film nog echt rond het gezelschap draaide dat tot leven komt, met Robin Williams als zijn onovertrefbare zelf.

Het was eveneens fijn om te zien dat de tijd nog steeds geen vat heeft gehad op het Steven Spielberg-meesterwerk Jurassic Park (1993), nog steeds de beste film uit die reeks. Heel veel van wat je op het scherm ziet zijn handmatig gemaakte speciale effecten.

Maar er is nog meer nostalgie: zeer binnenkort komt Bad Boys For Life in de zalen, geregisseerd door Adil El Arbi en Bilall Fallah. Maar wie ter voorbereiding nog eens wil zien hoe het ook weer allemaal begon voor Will Smith en Martin Lawrence kan nu ook de eerste film in de reeks Bad Boys (1995) op Netflix terugvinden.

Er zijn trouwens nog meer goeie actiefilms toegevoegd. Het blijft genieten van Denzel Washington als corrupte agent in Training Day (2001). Niet toevallig won Washington (die trouwens al acht keer genomineerd werd voor een Oscar, tot nu toe) dat jaar een Oscar voor zijn rol. En wie de volledige Jason Bourne-reeks nog eens wil bekijken dat nu ook gewoon via Netflix.

Maar er is ook plaats voor grote klassiekers. Hoewel ook nog maar uit 1994 mogen we zeker The Shawshank Redemption tot die categorie rekenen. In deze film – gebaseerd op het kortverhaal van Stephen King – wordt het verhaal verteld van Andy Dufresne, een bankier die tot levenslang wordt veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij blijft echter volhouden dat hij onschuldig is. De film wordt gevolgd door de ogen van Red (Morgan Freeman), een gevangene die al jaren voor de komst van Andy Dufresne in de Shawshank zit opgesloten wegens moord.

The Shawshank Redemption werd genomineerd voor zeven Oscars, maar won er geen. Wél staat de film ondertussen al een hele tijd op de eerste plaats in de Top 250 van de Beste Films Aller Tijden op de populaire filmsite IMDb. Daarmee doet hij nog net iets beter dan The Godfather (nr. 2) en The Godfather, Part II (nr. 3).

De titel A Man For All Seasons klinkt misschien iets minder bekend in de oren, maar in dit geval kunnen we écht wel van een klassieker spreken. Niet alleen komt de film uit 1966 en heeft hij dus al meer dan vijftig jaren op de teller staan, ook werd de film dat jaar bekroond met zes Oscars, waaronder zowat alle hoofdprijzen (Film, Acteur, Regie en Scenario). De film draait om het conflict dat ontstaat wanneer koning Hendrik VIII zich wil afscheiden van de paus en de Katholieke Kerk om zijn eigen staatskerk te starten. Wanneer edelman Thomas More zijn steun aan Hendrik VIII weigert, brengt hem dat in direct conflict met het koningshuis. We zien de grote Orson Welles in de rol van kardinaal Wolsey.

Moderne klassiekers kunnen we vinden in The Theory Of Everything (2014) met Eddie Redmayne in zijn Oscarwinnende rol als Stephen Hawking en in The Lost City Of Z (2017), een knappe film over de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett die op expeditie naar Bolivia trekt aan het begin van de 20e eeuw. Die streek was toen nog heel erg ontgonnen en de inboorlingen werden door iedereen als beesten bekeken, evenwaardig of zelfs minderwaardig aan dieren. Het mooie aan The Lost City Of Z is dat we met Fawcett een personage krijgen dat zonder oogkleppen kijkt naar datgene dat hij niet kent.

Een iets minder open blik hanteert Christian Bale in Hostiles (2017), wanneer hij als soldaat die bijna op pensioen gaat de opdracht krijgt om het stervende indianenopperhoofd en zijn gezin weer naar huis te brengen. Onderweg krijgen ze het gezelschap van een weduwe (Rosamund Pike) die haar echtgenoot gescalpeerd zag worden door indianen. Een mooie, uiterst knap gefotografeerde film met een al even mooie soundtrack en een gezapig tempo, maar iets korter had wel gemogen. En toch: een kijkbeurt waard.

Door die snor die Christian Bale in Hostiles draagt, dachten we eerst dat we naar Sam Elliott in The Hero (2017) zaten te kijken. Hierin speelt Elliott (een onderschat acteur als je ’t ons vraagt), een oudere acteur die enkele decennia geleden schitterde in westerns. Inmiddels vult hij zijn dagen met het inspreken van reclamespots, het herbeleven van zijn gloriedagen en het roken van cannabis, tot hij op een dag te horen krijgt dat hij kanker heeft. Hij besluit nog alles uit het leven te halen, start een nieuwe relatie, probeert de band met zijn dochter te herstellen en gaat op zoek naar die ene rol waarmee hij zijn carrière op een hoogtepunt kan beëindigen.

En tot slot willen we ook nog deze meegeven: Ingrid Goes West, een zwarte komedie over de vriendschap tussen Ingrid (Aubrey Plaza), een jonge vrouw met mentale problemen en de narcistische influencer Taylor (Elizabeth Olsen). Matt Spicer presenteert hier zijn eerste en tevens zelfgeschreven film die een fris modern verhaal vertelt, waarmee ook wel wat te lachen valt, maar die tegelijkertijd de tragische ondertoon altijd met zich mee blijft dragen. Een aanrader!

Docu

Wie al tot hier geraakt is: proficiat! Eén tip deze week maar in het onderdeel documentaires, maar wel een erg veelbelovende. Omdat de titel Sex Education al bezet was (waarover binnenkort meer) kozen de makers van deze docureeks voor Sex, Explained. In deze reeks gaat het niet meteen de richting uit van de seksuele opvoeding die je in de middelbare school kreeg, maar wordt er net iets dieper gegraven.

Zo wordt er dieper ingegaan op seksuele fantasieën, wordt er onderzocht waar aantrekkingskracht vandaan komt, wordt de geschiedenis van anticonceptie (en waarom dat nog altijd een uitdaging is) uit de doeken gedaan en wordt er dieper ingegaan op vruchtbaarheid en bevallingen. Een extra plus: de vijf afleveringen zijn ingesproken door Janelle Monáe.

Meer
Lees meer...