Nieuw op Netflix deze week: het einde van ‘Orange Is The New Black’, ‘Workin’ Moms’ seizoen 2 en ‘The Great Hack’

Zweten, puffen en nog meer zweten: dat is onze voorbije week samengevat, maar er was ook goed nieuws voor diegenen die niet buiten moesten, want dit was het ideale weer om de gordijnen te sluiten en te bingen. En met het einde van Orange Is The New Black op Netflix hadden we daar alle reden toe.

Series

Aan alle verhaaltjes komt vroeg of laat een einde en dus ook aan dat van Orange Is The New Black: toen de eerste reeks online kwam – 11 juni 2013 – leefden we nog in een andere wereld: Netflix was immers nog niet in België gelanceerd. Oorspronkelijk was Netflix een bedrijf dat gehuurde dvd’s per post verstuurde. Samen met House Of Cards (ook al afgelopen) heeft Orange Is The New Black ervoor gezorgd dat dat bedrijf uitgroeide tot een speler waarmee rekening moest worden gehouden op de streaming- en televisiemarkt. Eerst aarzelend, daarna als één van de leiders op de markt. Het begin van een nieuw televisietijdperk.

Zes jaar, zeven seizoenen en 91 afleveringen later komt er een einde aan Orange Is The New Black. De serie, die de vrouwengevangenis op de kaart zette, kende een wisselvallig parcours en begon met de blonde Piper (Taylor Schilling) die niet van aanpakken wist in de gevangenis en over zich heen liet lopen. In het zevende seizoen komt dezelfde Piper vrij en zoekt ze opnieuw haar weg in de samenleving. Wie nog meer vrijgelaten zal worden en wie de dagen mag blijven aftellen in de Litchfield-gevangenis kunnen we dus vanaf nu zien.

De andere releases staan deze week in de schaduw van Orange Is The New Black, zo ook dus de sf-reeks Another Life waarin die andere bekende blonde, Katee Sackhoff uit Battlestar Galactica, de hoofdrol speelt. De plot kan alvast niet meer cliché – een jonge astronaute en haar bemanning gaan op missie om het ontstaan van een buitenaards wezen te bestuderen – maar ook de recensies zijn vernietigend.

Of er dus een tweede seizoen zal komen van Another Life valt te betwijfelen, maar het Canadese Workin’ Moms is alvast wél al aan zijn tweede seizoen toe. Het betreft een komische reeks over vier vrouwen die na hun zwangerschapsverlof terug moeten gaan werken en dus – hoe doen mensen het toch? – proberen om hun relatie, carrière en het moederschap met elkaar te combineren.

Films

Weinig beweging merkbaar bij de films deze week, ten minste als we de titels beperken tot wat we de moeite waard vonden. Met wat goede wil konden we wel nog The Lego Ninjago Movie (2017) en I Am Legend (2007) aanstippen.

The Lego Movie (2014) vinden we nog altijd een zeer prettige ervaring, maar in navolging van het succes van die film kwamen The Lego Batman Movie (2017) die al een beetje minder goed was en The Lego Ninjago Movie (2017) die nog een beetje minder goed was. En toch: in vergelijking met onze verwachtingen van de Playmobil-film is dit allicht grote kunst. Zo zie je maar: alles is relatief.

Ook I Am Legend heeft zo zijn mankementen, maar Will Smith drie jaar lang samen met zijn hond op Washington Square Park in Washington zien overleven, wetende dat hij niet buiten kan omdat de wereld bewoond wordt door een soort van zombievampiers raakte bij ons toch af en toe een gevoelige snaar. Voor een ontspannende zaterdagavond.

Docu

En tot slot willen we een nog even verontrustende dan noodzakelijke documentaire aanstippen: The Great Hack toont hoe grote bedrijven als Cambridge Analytica een gigantische berg data inzet die ze verzameld hebben van onzer aller surfgedrag en gebruik van sociale media om de democratie te beïnvloeden.

Het is complexe materie die The Great Hack op een bevattelijke manier probeert uit te leggen. Of we nadien meer wakker gaan liggen van wat grote bedrijven als Facebook, Google en Amazon met onze data doen is natuurlijk nog een andere zaak, maar een documentaire als The Great Hack moet er zeker zijn.

Gesponsorde artikelen