Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen deze week: ‘Reservation Dogs’ en ‘My Name’, nieuwe seizoenen van ‘You’ en ‘The Baby-Sitters Club’, de nieuwe film ‘De Slag Om De Schelde’ en een documentaire over The Velvet Underground


De avonden worden donkerder en kouder en dus wordt onze zetel onze beste vriend. Zoals we intussen gewend zijn is er ook deze week weer geen gebrek aan nieuwe titels om op onze kijklijst te pleuren. Een overzicht!

Series

Beginnen doen we erg graag met Reservation Dogs, een nieuwe reeks van Fox op Disney+. Reservation Dogs is de allereerste Amerikaanse reeks die helemaal gemaakt is door een cast, schrijversteam en gehele crew bestaande uit inheemse Amerikanen. Dat één van de schrijvers Taika Waititi is – van What We Do In The Shadows en JoJo Rabbit – zorgt vandaag voor de extra aandacht, maar ze is ook gewoon verdiend. Het is immers een opluchting om eens een serie te bekijken met inheemse Amerikanen, zonder dat die loodzwaar aanvoelt. De reeks draait rond een bende onhandige crimineeltjes die in de eerste aflevering op klungelige wijze een vrachtwagen met chips stelen. De chips houden ze zelf, de vrachtwagen verkopen ze. Bear, Cheese, Elora Danan en Willie Jack doen immers alles om geld te verdienen om te kunnen ontsnappen naar Californië. De eerste twee afleveringen zijn nu op Disney+ te bekijken.

Squid Game is nog altijd ongenaakbaar bovenaan de kijkcijferlijst van Netflix, maar zelf heeft de streamingdienst al hun volgende hit in spe van Koreaanse makelij gelost. My Name ziet er alleszins veelbelovend uit en draait rond Yoon Jiwoo, die wraak wil nemen na de moord op haar vader. Ze zoekt de steun van een drugsbende in haar missie en infiltreert tegelijkertijd bij de politie. Wanneer Yoon Jiwoo wordt opgenomen in de eenheid die onderzoek voert naar de bende die ze onder de arm heeft genomen wordt het al snel ingewikkeld. Bekijk hier de beste 15 Zuid-Koreaanse series op Netflix.

Amazon Prime pakt deze week uit met I Know What You Did Last Summer, een revival van de films die op hun beurt op een roman uit 1973 was gebaseerd. De serie draait rond een groep tieners die verbonden worden omdat ze een duister geheim verbergen. Iemand blijkt echter meer te weten, want ze worden achtervolgd door een brute moordenaar.

The Baby-Sitters Club is dan weer op een boekenreeks gebaseerd. Het eerste seizoen werd vorig jaar goed ontvangen en dus keert de reeks terug voor een tweede seizoen op Netflix. In het tweede seizoen breidt de babysittersclub uit en kunnen we dus kennis maken met enkele nieuwe personages.

Terug voor een derde seizoen en al vernieuwd voor een vierde is You, één van de vreemdere hitreeksen op Netflix. Hoofdpersonage is nog altijd de sympathiek ogende Joe Goldberg en zijn geliefde Love. In dit derde seizoen slaan Joe en Love een nieuwe weg in, want ze worden de ouders van Henry. Om deze gezinsuitbreiding op de beste manier aan te gaan, verhuizen ze naar een meer rustige buurt. En bij een nieuwe buurt horen ook nieuwe buren.

Over vreemde reeksen gesproken: Disney+ heeft de drie seizoenen van Legion toegevoegd. Elk van die seizoenen zag er compleet anders uit, maar in grote lijnen handelde de serie over David Haller (Dan Stevens), een jongeman die sinds zijn jeugdjaren lijkt te worstelen met een psychische kwetsbaarheid. David heeft al vele psychiatrische ziekenhuizen vanbinnen gezien en is gediagnosticeerd als schizofreen. Wanneer hij het meisje Syd Barrett (Rachel Keller) ontmoet, ontdekt hij al snel dat zij bij een groep mutanten hoort. Syds vrienden zijn behoorlijk geïnteresseerd in David omdat hij de sterkste mutant blijkt te zijn die ze ooit hebben waargenomen. Legion – waar ook de Belg Tim Mielants enkele afleveringen van geregisseerd heeft – is uitdagende en soms ronduit moeilijke televisie en is alleen al daarom de moeite waard. Tegelijkertijd proberen de makers psychische aandoeningen uit de taboesfeer te halen en ook daarvan verdienen ze een pluim.

Op Streamz zijn ze al toe aan het derde seizoen van Batwoman en dit seizoen is er een grote rol weggelegd voor de schurk Poison Ivy. Tegelijkertijd duiken we ook dieper in het persoonlijke leven van Ryan Wilder.

Nieuwe films

Helemaal nieuw is De Slag Om De Schelde, een Nederlandse film op Netflix en één van de meest dure Nederlandse films die ooit geproduceerd werden. De film vertelt het vrijwel onbekende verhaal van de bevrijding van Zuid-Nederland op het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de film volgen we de levens van Een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een Engelse gliderpiloot en een Zeeuws meisje dat tegen wil en dank in het verzet betrokken raakt. De film won vijf Gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival en was daar ook genomineerd voor de prijzen voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario.

Ook nieuw op Netflix is de Poolse film Operation Hyacinth. In communistisch Warschau in de jaren 80 is een agent ontevreden met het resultaat van een moordonderzoek in de homogemeenschap. Hij besluit de waarheid te achterhalen en infiltreert in de homogemeenschap. Hij raakt steeds meer vervreemd van zijn vrouw, gezin en werkgevers.

Heeft een verhuis gemaakt van Streamz+ naar Netflix: Official Secrets. In deze film kunnen we Keira Knightley en Ralph Fiennes aan het werk zien. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Katharine Gun, een klokkenluider die in 2003 een geheime memo van de Amerikaanse NSA lekken waarin wordt voorgesteld dat de VS en het Verenigd Koninkrijk extra druk uitoefenen op de staten die twijfelen aan de instaande invasie van Irak.

Op Streamz+ zijn dan weer andere films te vinden, zoals Little Fish (2020). De uitstekende Olivia Cooke en Jack O’Connell spelen het pasgetrouwde koppel Emma en Jude. Ze komen in een realiteit terecht waarin een virus zich razendsnel verspreidt en geheugenverlies veroorzaakt bij zijn slachtoffers. Voortdurend is het koppel bang voor de mogelijkheid dat een van hen zowel de ander als zichzelf niet meer zal herinneren.

Ook French Exit is één van onze aanraders van de week op Streamz+. De 60-jarige socialite Frances Price (Michelle Pfeiffer) leidt samen met haar zoon Malcolm een luxe leven in de upper-class van New York. Maar na het overlijden van de vader van het gezin ligt hun reputatie aan diggelen en is het geld snel op. De twee besluiten naar Parijs te verhuizen om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

Oudere films

Op Disney+ hebben ze met de toevoeging van Aliens (1986), Alien: Ressurection (1997)
en Alien vs. Predator (2004) de gehele Alien-reeks compleet gemaakt. Daarvan is vooral de toevoeging van Aliens goed nieuws. Het was de eerste seuqel op de grote hit Alien (1979) waarbij de regie voor de vervolgfilm werd overgedragen van Ridley Scott naar James Cameron. De film was nog meer succesvol dan zijn voorganger en werd genomineerd voor zeven Oscars. In het nieuwe seizoen van The Movies That Made Us (Netflix, zie meer naar beneden) is er een aflevering aan de productie van de film gewijd.

Nadat Streamz een stevig aanbod Vlaamse films en klassiekers heeft toegevoegd zijn nu ook enkele oudere Vlaamse films op Netflix te vinden. Vanuit het niets verschenen daar deze week Mira (1971) die vooral berucht is om zijn vroege blootscènes, Het Gezin Van Paemel (1986), Het Sacrament (1989) dat werd geschreven en geregisseerd door Hugo Claus, Wait Until Spring, Bandini (1989) van Dominique Deruddere en De Zevende Hemel (1993) met Urbanus.

Naast de Vlaamse klassiekers zijn ook nog twee Nederlandse films toegevoegd: Kruimeltje (1999) en Sonny Boy (2011). Kruimeltje vertelt het verhaal van een tienjarige die grotendeels op zichzelf is aangewezen en die noodgedwongen een boefje is geworden. Sonny Boy draait dan weer rond Waldemar Nods, een jongeman uit Suriname, en de Nederlandse Rika van der Lans die verliefd worden. Ze hebben een andere huidskleur en schelen 17 jaar en bovendien is Rika al moeder van vier kinderen. Ze kiezen voor elkaar en krijgen een zoon. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog aan waar het voor Waldemar en Rika ook meteen duidelijk is welke kant ze kiezen.

Op Streamz+ tot slot willen we ook nog Steel Magnolias (1989) aanraden, een op een Broadway-stuk gebaseerde film over een groep vriendinnen die elke dag samenkomen in het schoonheidssalon van één van hen. We volgen de levens van de vriendinnengroep, maar het hoofdverhaal draait toch rond Shelby en hoe ze met haar ziekte omgaat. Scenarist Robert Harling – die zowel het Broadwaystuk als het scenario voor de verfilming schreef – baseerde het verhaal op dat van zijn eigen overleden zus.

Docu

Een grote tip op AppleTV+ is de gloednieuwe documentaire over The Velvet Underground. Niemand minder dan filmmaker Todd Haynes – de regisseur van films als Far From Heaven, Carol en Dark Waters – wijdt zijn eerste documentaire aan de legendarische rockband die onder andere Lou Reed in de rangen had en tot de binnencirkel van Andy Warhol behoorde. Aan de hand van nooit eerder vertoonde interviews en archiefbeelden probeert Haynes de avant-gardistische geest van het tijdperk te vatten.

Een hele leuke om mee af te sluiten is het derde seizoen van The Movies That Made Us op Netflix. Het is het langste seizoen tot nu toe – 8 afleveringen! – en heeft duidelijk als missie om ons door het najaar te sleuren. De eerste drie afleveringen zijn perfect voor het Halloweenseizoen (Halloween, Friday The 13th en Nightmare On Elm Street), daarna volgen drie klassiekers uit de jaren 80 (RoboCop, Aliens en Coming To America) om tot slot ergens rond het eindejaar te eindigen met The Nightmare Before Christmas en Elf. Sounds like fun!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…