Nieuw te streamen deze week: ‘Guillermo del Toro’s Cabinet Of Curiosities’ en ‘The Devil’s Hour’ zijn nieuw, ‘Big Mouth’ gaat verder en met ‘The Good Nurse’, ‘All Quiet On The Western Front, ‘Barbarian’ en ‘Wendell And Wild’ verschijnen heel wat interessante nieuwe films

We zijn wat in de war: het is eind oktober en de zon schijnt door de vensters. Tegelijkertijd staat het winteruur voor de deur en zal het dus straks alweer wat vroeger donker zijn. Ons advies: overdag buiten, ’s avonds binnen met de gordijnen dicht. In dit Halloweenweekend is alvast Guillermo del Toro’s Cabinet Of Curiosities (Netflix) aan te raden, maar met Barbarians heeft Disney+ deze week ook een sterke horrorfilm toegevoegd aan het aanbod. Voor de muziekliefhebbers: op Apple TV+ is een documentaire te vinden over Louis Armstrong. We lichten het nieuwe aanbod van deze week hieronder verder toe.

Series

Begin december landt Guillermo del Toro’s Pinocchio op Netflix en daar wordt meer van verwacht dan de Pinocchio die we eerder dit jaar op Disney+ zien konden van Robert Zemeckis. Guillermo del Toro laat zich echter nu al eens zien op Netflix in zijn Cabinet Of Curiosities. En dat mag je letterlijk nemen, want aan het begin van iedere aflevering wandelt de regisseur op zijn Hitchcocks in beeld om de nieuwe aflevering in te leiden. Daarbij vermeldt hij telkens ook netjes de regisseur. Guillermo del Toro’s Cabinet Of Curiosities werd gelost in vier dagen met telkens twee afleveringen. Nu is de reeks in zijn volledigheid op Netflix te bekijken. Elke nieuwe aflevering vertelt een nieuw horrorverhaal door een andere regisseur en met een andere cast. Twee episodes zijn gebaseerd op korte verhalen die de beroemde regisseur en Oscarwinnaar Guillermo del Toro zelf heeft geschreven. De andere verhalen zijn originele werken van andere filmmakers. Cabinet Of Curiosities is dé aanrader voor dit Halloweenweekend.

Altijd een aanrader is Big Mouth, de grofgebekte animatiereeks die nu al zes seizoenen meegaat op Netflix. In het vijfde seizoen maakten we kennis met de lovebugs en de angstwormen en werd in een absurdistische laatste aflevering een insteek gegeven naar de spin-off reeks Human Resources die ook al op Netflix te zien is. In die laatste aflevering schreef maker Nick Kroll ook zichzelf in de reeks. In dit nieuwe zesde seizoen waait de liefde ook weer weelderig rondt, want Missy heeft een oogje op een nieuwe klasgenoot en krijgt Andrew het te pakken voor Bernie. Maar het grote thema in dit seizoen is toch familie. Nick ontdekt een familiegeheim, Jessi moet zien om te gaan met nieuw leven in huis en zelfs hormoonmonster Maury verwacht een klein hormoonmonstertje. Dit is overigens nog niet het einde van Big Mouth, want een zevende seizoen wordt in 2023 verwacht.

https://www.youtube.com/watch?v=VEb7kLkwFbQ&ab_channel=Netflix

Het staat al een weekje of twee op VRT MAX, maar we zijn het hier vergeten meegeven als serietip: het wondermooie Roomies. De reeks is de nieuwe productie van De Wereldvrede, het productiehuis dat ook al series als Bevergem en Albatros afleverde. In deze nieuwe reeks maken we kennis met Ama (Laura De Geest) en Bibi (Ahlaam Teghadouini), twee jonge twintigers die elkaar leren kennen hebben in de opleiding architectuur en nu samen een flat delen in Brussel. De reeks kreeg al heel wat enthousiaste reviews waaronder van ons. De naturel die in de reeks zit maakt dan ook dat de thema’s universeel herkenbaar zijn en verder worden er ook mooie dingen gedaan met stiltes en traagheid. Een aanrader!

En nu we toch op VRT MAX zijn aanbeland geven we graag in één beweging The Responder mee, een gloednieuwe Britse fictiereeks met Martin Freeman in de hoofdrol. Hij speelt Chris, een niet bepaald ethische en onconventionele agent die als eerste naar een plaats delict wordt gestuurd tijdens zijn nachtdiensten in Liverpool. Terwijl hij probeert zowel privé als professioneel zijn hoofd boven water te houden, moet hij samen leren werken met een nieuwe partner, de rookie Rachel. Een tweede seizoen van de reeks volgt in 2023.

Eerder deze week kwam ons het nieuws ter ore dat Disney+ de toekomstige seizoenen van Doctor Who zal streamen. We kregen meteen ook het nieuws mee dat niemand minder dan David Tennant (de Tiende Doctor) eind 2023 even opnieuw zal verschijnen vooraleer het de beurt is aan Ncuti Gatwa (uit Sex Education) om zijn opwachting te maken als Vijftiende Doctor. Peter Capaldi gaf vier jaar (2013-2017) gestalte aan de Twaalfde Doctor en speelt één van de hoofdrollen in The Devil’s Hour op Prime Video. Hij speelt aan de zijde van Jessica Raine in deze zesdelige psychologische thrillerreeks. Zij speelt Lucy, een vrouw die elke nacht wakker om precies 3.33 uur. Ze heeft een achtjarige zoon die helemaal leeg en emotieloos is en een moeder die tegen lege stoelen praat. Wanneer Lucy’s naam op onverklaarbare wijze verband blijkt te houden met een reeks brute moorden in het gebied, zullen de antwoorden die jaren verborgen bleven eindelijk naar boven komen.

Maken we dan de sprong naar Disney+ dan komen we uit bij Tales Of The Jedi, een nieuwe zesdelige animatiereeks die zich afspeelt in het Star Wars-universum en die zes korte verhalen vertelt over twee verschillende Jedi: Ahsoka Tano en Count Dooku. Ze worden beide op de proef gesteld wanneer ze keuzes maken die hun lot zullen bepalen.

Tot nu toe wat onder de radar gezwommen op Disney+ maar wel vernieuwd voor een tweede seizoen is The Mysterious Benedict Society. Zoals de titel als enigszins weggeeft is er een Mr. Benedict in deze reeks, gespeeld door Tony Hale. Die heeft vier weeskinderen gerekruteerd om de wereld te redden van een grote crisis. De boeken van Trenton Lee Stewart zijn ons tot nog toe onbekend, maar de beschrijving doet ons een reeks in de sfeer van The Umbrella Academy (Netflix) verwachten. Het tweede seizoen is nu van start gegaan met twee afleveringen, die worden wekelijks aangevuld.

Al heel wat bekender is The Good Doctor, een serie die sinds 2017 al vele fans heeft verzameld en intussen al begonnen is aan zijn zesde seizoen. Freddie Highmore – die we ook nog kennen van Bates Motel dat te zien is via Streamz – speelt hier de briljante chirurg Shaun. Shaun denkt op een andere manier dan zijn collega’s, want hij heeft autisme. In zijn job blijkt dat vaak een voordeel, maar op persoonlijk vlak en in het contact met patiënten komt Shaun nog vaak voor uitdagingen te staan. Een leuke serie, vooral door de acteerprestatie van Highmore. De eerste vier seizoenen van de reeks zijn nu te zien via Disney+.

Totaal onbekend bij ons, maar maakt ons wel benieuwd: de Italiaanse komische reeks Boris waarvan drie seizoenen gemaakt zijn. Meer dan tien jaar later nam Disney+ de reeks over en gaven ze groen licht voor een vierde reeks. Die is nu net gelanceerd. Bij de start van de show volgen we Alessandro, een stagiar regie-assistent op de set van de Italiaanse B-film The Eyes Of The Heart 2. Al snel merkt Alessandro dat het er in de filmbuisness geheel anders aan toe gaat dan hij gehoopt had. Zo is er René Ferretti, de regisseur van dienst, die de hoop opgegeven heeft dat hij ooit nog iets van kwaliteit zal kunnen draaien. Ook de vierde reeks staat al volledig op Disney+. Daarin werkt hetzelfde team voor een supermachtige streamer aan de reeks Life Of Jesus.

Een Spaanse original van Star (Disney+) is er dan weer in de vorm van The Boss (El Encargado), een reeks over een conciërge van een luxe appartementencomplex die er op het eerste gezicht vriendelijk en gehoorzaam uitziet, maar van zichzelf gelooft dat hij de almachtige figuur van de gemeenschap is. Hij bemoeit zich met privézaken van bewoners en trekt aan de touwtjes wanneer het hem uitkomt. The Boss werd al vernieuwd voor een tweede seizoen.

Films

Van The Good Doctor naar The Good Nurse. In deze nieuwe film op Netflix schitteren Jessica Chastain en Eddie Redmayne respectievelijk als verpleegster Amy en verpleger Charlie. Amy is opgelucht wanneer ze er op de nachtdienst van het ziekenhuis waarin ze werkt eindelijk versterking bijkrijgt in de vorm van Charlie. Bovendien blijkt hij ook nog eens een aimabele vent en de twee worden vrienden. In diezelfde periode volgt het ene verdachte sterfgeval het andere op en het ziekenhuis wordt het onderwerp van een gerechterlijk onderzoek. Scenariste Krysty Wilson-Cairns leverde ook het schrijfwerk voor onder andere 1917 en Last Night In Soho. Regisseur Tobias Lindholm stond eerder achter de camera bij twee afleveringen van Mindhunter en schreef ook de scenario’s voor onder andere Drunk (2020), Jagten (2012) en de briljante minireeks The Investigation (2020) die wij eerder ook al aangeraden hebben. Goed volk voor én achter de camera dus.

In het najaar worden de films op Netflix doorgaans interessanter, want dan lonken ze naar de Oscars. Zo ook met de nieuwe Duitse film Im Westen nichts Neues die ook de Engelse titel All Quiet On The Western Front draagt. De film is de derde verfilming van de gelijknamige roman van de roman van Erich Maria Remarque uit 1929, na een filmrelease uit 1930 die twee Oscars won en een tv-film uit 1979. Deze derde versie is alvast de Duitse Oscarinzeding voor dit jaar. In de stevige lap film van 147 minuten zien we hoe de tiener Paul Baumer samen met zijn vrienden Albert en Muller vrijwillig in dienst gaat bij het Duitse leger. Hun patriottische vurigheid smelt als sneeuw voor de zon wanneer ze met de wrede werkelijkheid aan het front geconfronteerd worden. Paul moet zijn vooropgezette ideeën omtrent de vijand en het hele conflict bijstellen.

Op Disney+ is Barbarian een uitstekende kijktip voor dit Halloweenweekend. in deze goed ontvangen horrorfilm zien we hoe de jonge Tess (kijkers van Suspiscion op Apple TV+ zullen Georgina Campbell herkennen) in een dorp aankomt voor een sollicitatiegesprek, maar laat op de avond voor een onaangename verrassing komt te staan wanneer haar plekje dat ze boekte via Airbnb dubbel geboekt blijkt te zijn. Tess besluit dat ze haar verblijf zal delen met een onbekende man, maar al snel blijkt dat de andere gast niet de enige is waar ze bang voor moet zijn.

En wie dan nog niet genoeg gehuiverd heeft kan Run Sweetheart Run aanzetten op Prime Video. Daarin staat een blind date centraal tijdens dewelke de man gewelddadig gedrag vertoont naarmate de avond vordert. De vrouw is doodsbang en slaat op de vlucht. Haar date wil haar echter niet laten gaan en zet de achtervolging in.

Willen we zeker ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan: Wendell & Wild, de nieuwe stop-motion horrorfilm van Henry Selick. Selick is de man die eerder al het schitterende Coraline (2009) realiseerde, zowel script als regie, en ook de regie deed van de klassieker The Nightmare Before Christmas (1993). Het nieuwe verhaal, dat hij opnieuw zowel schreef als regisseerde, draait rond twee demonenbroers – Wendell & Wild – die de Onderwereld ontvluchten en in een stadje terecht komen waar ze bij een non en twee tieners terecht komen. Deze Wendell & Wild is de eerste film van Henry Selick sinds Coraline en dus sowieso een aanrader. Te vinden op Netflix!

Op Streamz+, tot slot, is Studio 666 te zien, de komische horrorfilm die Foo Fighters draaiden en nog uitbrachten voor de dood van hun drummer Taylor Hawkins in maart van dit jaar. In deze film spelen Foo Fighters zichzelf en trekken ze naar een landhuis om er een nieuw album op te nemen. Dit landhuis kent een eigenaardige geschiedenis gerelateerd aan ​rock-‘n-roll. Zodra ze in het huis zijn aangekomen, staat de rockband al snel lijnrecht tegenover bovennatuurlijke machten die niet alleen hun levens, maar ook hun album in gevaar brengen.

Docu

Nog en streepje muziek is er op Apple TV+ te vinden in de vorm van de documentaire Louis Armstrong’s Black & Blues, een film over het leven van de legendarische jazztrompetist. Hoewel Armstrong zijn carrière reeds begon in de jaren twintig is hij ook nu nog bekend dankzij onverwoestbare klassiekers als What A Wonderful World en Hello Dolly. Het verhaal van het leven van Armstrong wordt in deze documentaire verteld vanuit zijn eigen perspectief, geschetst aan de hand van nooit eerder gehoorde persoonlijke opnames en archiefbeelden. De film belicht kanten van Armstrong die tot nu toe slechts weinigen gezien hebben: het muzikale fenomeen, de burgerrechtenactivist en de wereldberoemde artiest.

In de achtdelige docureeks I Am A Stalker verlegt Netflix zijn focus voor een keer eens van moordenaars naar stalkers. In alleen al de Verenigde Staten worden elk jaar ruim 1,4 miljoen mensen gestalkt, een vorm van misdaad die niet altijd eenvoudig bestraft kan worden, maar wel een grote impact kan hebben op de slachtoffers van de stalker. De vorm kan verschillen van irritatie – bijvoorbeeld het overmatig versturen van e-mails of post tot het indringende – bijvoorbeeld heimelijk kijken of volgen – tot de meest ernstige vorm van stalking waarin er gekidnapt of gemoord wordt. In deze docuserie vertellen veroordeelde stalkers en slachtoffers aangrijpende verhalen over intimidatie, misbruik en andere misdaden.

Meer
Lees meer...