Taylor Hawkins, de drummer van Foo Fighters, onverwacht overleden op 50-jarige leeftijd

Het was rond vier uur vannacht dat de boodschap plots verscheen op de socials van Foo Fighters: Taylor Hawkins was overleden. Foo Fighters waren momenteel op tournee in Zuid-Amerika. De drummer werd gevonden in zijn hotelkamer in Bogota in Colombia waar de band gisterenavond een concert zou spelen. Hawkins werd amper 50 jaar, over de doodsoorzaak is momenteel nog niets bekend. Hij laat een vrouw en drie kinderen na.

Hawkins was al lange tijd de drummer van Foo Fighters. Ten tijde van het eerste album was er nog geen band, de songs op die plaat had Dave Grohl allemaal zelf ingespeeld en bestond uit songs die Grohl had opgenomen om te gebruiken bij Nirvana, maar toen stierf Kurt Cobain.

Voor de tweede plaat ‘The Colour And The Shape’ haalde Dave Grohl een zekere William Goldsmith bij de band. Die is uiteindelijk op drie studio-opnames te horen. De rest werd afgekeurd door Grohl en zonder medeweten van Goldsmith speelde Dave Grohl de nummers zelf opnieuw in. Toen de drummer dat te weten kwam, stapte hij op.

March, 25, 2022: OLIVER TAYLOR HAWKINS was an American musician born in Texas raised in Laguna Beach, best known as the drummer for the rock band Foo Fighters, joining the band in 1997. Local news reports say Taylor was found dead in a hotel room in Bogota, Colombia, where the band had been due to play at a festival. FiLE PHOTO: May 19, 2019 – Foo Fighters during the Sonic Temple Music Festival in Columbus, Ohio.

Sinds de tournee die daarop volgde, is het Taylor Hawkins die achter de drums zat bij Foo Fighters. Toen Hawkins op een lokaal radiostation destijds hoorde dat Foo Fighters zonder drummer zat, had hij het lef om de telefoon te nemen en Dave Grohl te bellen om zijn diensten aan te bieden.

Tot dan toe drumde Hawkins bij Alanis Morissette. Hij maakte met haar dus ook de grote succesjaren mee en maakte deel uit van de band tijdens de ‘Jagged Little Pill’-tournee. Hij speelde tijdens die tournee ook op Rock Werchter, in 1996. Ook daar en toen was de drummer al een opvallende figuur.

Brede glimlach

Want opvallen deed hij wel, elk concert opnieuw. Zijn lange blonde haren zwiepten van begin tot eind in het rond en het viel op hoe breed Hawkins de gehele tijd zat te glimlachen.

Hawkins kon ook zingen en deed dat graag. Op het Foo Fighters-album ‘In Your Honor’ is hij te horen op Cold Day In The Sun, een nummer dat ook als single werd uitgebracht in 2001 en doorheen de jaren tot een favoriet van de fans en van de band zelf is uitgegroeid.

Op concerten van Foo Fighters was er altijd wel ergens een moment waarop Hawkins de band overnam en enkele covers speelde. Hij zong er dan ook zelf bij. Under Pressure van Queen is een voorbeeld van één van de nummers die dan wel eens passeerden. Het was dan ook na een concert van Queen dat Taylor Hawkins als tienjarige jongen had gezien dat hij de beslissing maakte om een carrière in de muziek na te streven.

Dat nummer speelde hij ook met zijn eigen project Taylor Hawkins & The Coattail Riders waarmee hij in 2010 ook op Rock Werchter speelde. In september 2021 lanceerde hij nog een nieuwe band, NHC. Daarin speelde hij aan de zijde van Dave Navarro en Chris Chaney van Jane’s Addiction. De groep had samen nog maar vier songs uitgebracht.

In België

De laatste keer dat Foo Fighters in België passeerden was voor een concert in het Sportpaleis, in 2018. Het jaar voordien had de band ook al op Rock Werchter gespeeld. Foo Fighters waren er ook bij op Pukkelpop 2012, een jaar nadat de grote storm dat festival had geteisterd. Ze speelden daar ook These Days, met een emotionele intro waarin een ode werd gebracht aan alle mensen die er dat jaar niet meer bij konden zijn.

Hoe het nu verder moet met Foo Fighters en of de band überhaupt nog een toekomst heeft, is momenteel nog niet geweten. Daar zal pas duidelijkheid over komen na een rouwperiode.

Ook over de doodsoorzaak is nog niet bekend. Hawkins had ook al geproefd van alles wat bij een liederlijk leven in de rock-‘n-roll komt kijken, tot een overdosis in 2001 toe die hem twee weken in een coma hield. Zelf zegt hij over die periode “I wasn’t a junkie per se, I was just partying. And there was a year that I was partying a little too hard.”

Maar tot zover bekend had Hawkins alle drugs afgezworen toen hij vrouw leerde kennen met wie hij in 2005 trouwde. Hij laat zijn vrouw en drie kinderen na.

Meer
Lees meer...