Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen deze week: nieuwe seizoenen ‘Big Mouth’, Narcos: Mexico’ en ‘Dickinson’, heel ‘Downton Abbey’, eerste kerstfilm van het jaar én nieuwe films ‘Finch’ en ‘The Harder They Fall’


We zijn nog maar net november binnen gestapt en het is zover: de eerste kerstfilm is op Netflix te vinden. Maar er zijn ook nieuwe films met Tom Hanks en Idris Elba, zes seizoenen van Downton Abbey en nieuwe seizoenen van onder andere Dickinson en Big Mouth. Weer zo veel te doen, jawel!

Series

Wij zijn blij deze week, want Big Mouth is terug voor een vijfde seizoen. Voor wie de reeks nog niet kent: we volgen een aantal pubers die te maken krijgen met veranderingen in hun zijn en hun gevoelswereld. Om die uitdagende periode niet alleen te moeten doormaken, hebben ze elk een eigen hormoonmonster die hen soms steunt, en soms zelf voor uitdagingen zorgt. In eerdere seizoenen werden al thema’s behandeld als menstruatie en depressie en angst. Dit seizoen zal volledig in het teken van de liefde staan en ook tonen dat liefde en haat dicht bij elkaar staan. De hormoonmonsters – die overigens binnenkort een eigen spin-off krijgen – krijgen het gezelschap van lovebugs en haatwormen. Na dit vijfde seizoen volgt zeker ook nog een zesde. Dat wordt verwacht in 2022.

Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar toen de succesreeks Narcos in 2017 tot een einde kwam, liet Netflix weten dat er nog heel veel verhalen in dezelfde sfeer lagen te wachten. Ze voegden daad bij woord, want niet veel later ging Narcos: Mexico van start. Met het nieuwe derde seizoen komt nu ook die reeks tot een einde.

Het jaar 2021 was nog heel jong toen het tweede seizoen van Dickinson gelanceerd werd op AppleTV+. Daarom is het zo opvallend dat nu al het derde en laatste seizoen van dezelfde reeks gestart wordt. Van dat derde seizoen zijn ook nog eens meteen drie afleveringen toegevoegd. Hailee Steinfeld geeft er nu al enkele jaren gestalte aan de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. De dichteres voert een niet aflatende strijd voert om als vrouw in haar tijdperk dichteres te kunnen zijn en onafhankelijk te leven van een man. Het laatste seizoen speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Emily zoekt naar manieren om haar dichtkunst in te zetten in deze moeilijke tijd. Voor wie Hailee Steinfeld gaat missen hebben we een pleister op de wonde: binnen enkele weken is te zien in Haweye op Disney+.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van kostuumdrama is het feest, want Netflix heeft de zes seizoenen (2010-2015) van de topreeks Downton Abbey toegevoegd. Het verhaal speelt zich af in het Engeland van net voor de Eerste Wereldoorlog. Downton Abbey zoomt in op de bedienden die – binnen een strikte hiërarchie – hun leven doorbrengen in het kasteel van de adelijke familie Crawley. Met deze reeks – die vijftien Emmy’s won en een stevige 8,7 scoort op IMDb – heeft Netflix een absolute topper binnengehaald.

Eerst was de reeks op Streamz te zien, daarna op Canvas: wie Albatros (2020) nog niet gezien heeft, heeft nu echt geen enkel excuus meer, want nu is de reeks op Netflix ook te vinden. Een (comedy)reeks over tien mensen die naar een afslankingskamp in de Ardennen trekken, het klinkt als een idee dat fout had kunnen aflopen. In de juiste handen werd het echter een klompje goud. Albatros maakt duidelijk dat mensen met heel diverse dingen kunnen worstelen en dat ook mensen die schijnbaar heel erg evenwichtig zijn toch een innerlijke strijd kunnen voeren. Vlaamse reeksen waar bijna alles aan klopt, ze zijn zeldzaam. Albatros is er zo eentje.

In de nieuwe Zweedse minireeks The Unlikely Murderer neemt Netflix ons mee naar het Stockholm van 1986. Daar werd de toenmalige premier Olof Palme koelbloedig in de rug geschoten. In de loop der jaren bekenden maar liefst 130 mensen de moord, maar de echte moordenaar werd nooit voor zijn daad bestraft.

We blijven in Zweden voor de twee seizoenen van Alex, die reeds op Streamz beschikbaar zijn, maar nu ook op Netflix toegevoegd zijn. De reeks draait rond de genaamde Alex Lento en keiharde en corrupte agent die besluit om de onderwereld vaarwel te zeggen. Maar zijn oude connecties blijven aan hen trekken en al snel verkeren Alex en zijn familie in levensgevaar. Tegelijkertijd krijgt hij een nieuwe partner toegewezen, Frida, die als geheime opdracht heeft om hem in de val te lokken.

Op Streamz is ook The Window te zien, De serie neemt ons mee achter de schermen van de voetbalwereld en volgt een cast die gestalte geeft aan spelers, agenten, clubeigenaren, beheerders en journalisten. Jordan Burdett (Samuel Jordan) is een volgzaam zeventienjarig voetbaltalent dat door elke Europese club begeerd wordt. Lynn Van Royen speelt een belangrijke rol in de reeks, waarvan de laatste twee afleveringen worden geregisseerd door de Vlaming Pieter van Hees. Verder zien we ook Louis Talpe, Jenne Decleir, Barbara Sarafian en Ella Leyers met bijrollen in deze Engelstalige reeks.

De reboot van Head Of The Class, een productie van HBO Max, is eveneens op Streamz te zien. Net als in de originele reeks, die op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden tussen 1986 en 1990, gaat het hier over een groep gemotiveerde studenten die enkel bezig zijn met hun punten en een leerkracht die daar iets aan wil doen. En dat gaat met veel humor gepaard.

Squid Game heeft het al aangetoond en BTS werkt samen met Coldplay: de Zuid-Koreaanse cultuur vindt steeds vaker de weg naar onze huiskamers. Dat is de streamingdiensten ook niet ontgaan. Netflix zette al heel erg in op Zuid-Koreaanse series, nu heeft AppleTV+ er ook eentje in de aanbieding. Met Lee Sun-kyun zien de fans van Parasite (de Zuid-Koreaanse film die de Oscar won voor Beste Film) een bekend gezicht in de hoofdrol in Dr. Brain. Hij speelt een neurochirurg die gedachten kan lezen door zijn brein te verbinden met dat van een ander. Wanneer zijn eigen gezin plots om het leven komt, gaat hij op zoek naar antwoorden terwijl de politie naar hem op zoek is.

Nog helemaal nieuw en te vinden op Disney+ is The Premise. BJ Novak – adepten van The Office US herkennen Ryan – is een anthologieserie over mensen die geconfronteerd worden met morele vraagstukken in ongekende tijden. Daarbij is geen enkel onderwerp taboe. In de eerste – en best fijne aflevering – speelt Ben Platt een jongeman die een doorslaggevend argument kan aanbrengen in een rechtszaak van onterecht politiegeweld tegen een gekleurde man. Alleen moet hij zich daarvoor zelf op de meest letterlijke manier helemaal bloot geven door een hele rechtbank en jury naar een sekstape te laten kijken. In deze tijden waarin iedereen een mening over alles heeft, lijkt deze reeks de commotie op te gaan zoeken.

The Hot Zone (2019) is een dramareeks van National Geographic en werd eerder al uitgezonden door de televisiezender FOX. Wie die reeks daar toen heeft gemist, kan ze inhalen via Disney+. In zes afleveringen van een uur wordt het waargebeurde verhaal vertelt van de oorsprong van het Eloba-virus. In 1989, toen het virus plots verscheen in Washington D.C., was er nog geen remedie bekend. Een heldhaftige veteraan uit het Amerikaanse leger, die werkt met een geheim militair SWAT-team, brengt zichzelf in levensgevaar wanneer ze probeert te voorkomen dat het virus zich verspreidt onder de menselijke bevolking.

Door de komst van Netflix is televisie ook een beetje reizen geworden. De nieuwe reeks Glória neemt ons mee naar het Portugal van 1968 waar in het dorpje Glória do Ribatejo een bevoorrechte ingenieur van Radio Free Europe zijn land bespeelt tijdens de Koude Oorlog.

The Club (Kulüp) neemt ons dan weer mee naar het Istanbul van de jaren vijftig. Daar doet een moeder met een verleden in een nachtclub haar uiterste best om haar opstandige dochter, die ze niet zelf heeft kunnen opvoeden, te helpen.

Bij HBO hebben ze In Treatment. Zowel de oude reeks als de heropleving van deze reeks van dit jaar is bij Streamz te zien. In Frankrijk hebben ze In Treatment de titel En Thérapie meegegeven. Deze nieuwe versie van de reeks is op Disney+ te zien en heeft als bijzonderheid dat ze door de makers geplaatst is in het Parijs van de herfst van 2015 in de nasleep van de terroristische aanslagen in de stad.

Nieuwe films

Fans van Tom Hanks hebben hun idool al enige tijd niet meer in de filmzalen kunnen zien. Greyhound (AppleTV+) was de eerste in een reeks films met Hanks op de streamingdiensten. Na de duikbootfilm volgde de pareltjes A Beautiful Day In The Neighbourhood (on demand-diensten), News Of The World (Netflix) en nu Finch (AppleTV+). Hanks speelt een robotica-ingenieur in een apocalytische wereld. Zijn kostbaarste bezit is zijn hond Goodyear, waarvoor hij door het vuur gaat. Nu de wereld is geruïneerd en levensmiddelen langzamerhand een zeldzaam goed zijn, weet hij dat hij niet lang meer zal leven. Om ervoor te zorgen dat Goodyear in goede handen belandt, bouwt hij een robot om over hem te waken.

Ook Netflix pakt stevig uit met hun The Harder They Fall, een film waarin onder andere Idris Elba, Jonathan Majors, Regina King en Zazie Beeth te zien zijn. Deze film draait rond een outlaw – Nat Love, gespeeld door Jonathan Majors – die erachter komt dat de man die verantwoordelijk is voor de dood van zijn ouders, gespeeld door Idris Elba, vrij komt uit de gevangenis. Love besluit hierop zijn oude bende weer te herenigen om zo zijn wraak te kunnen uitvoeren. Dat klinkt als de plot van een ouderwetse western, met dat verschil dat alle hoofdpersonages hier zwart zijn. Aan het begin van de film verschijnt ook een niet mis te verstane boodschap: deze personages hebben echt bestaan. Netflix en regisseur Jeymes Samuel hebben dus een duidelijke boodschap, maar gelukkig is The Harder They Fall ook een amusante film. Het stevige geweld, de beeldvoering en de hippe soundtrack verraden de invloed van Quentin Tarantino, maar daar zijn wij allerminst rouwig om.

We zijn begin november, de kerstversiering verschijnt in de straten en ook Netflix heeft nu echt zijn kerstoffensief ingezet. 18 kerstfilms en -series bereidt de streamingdienst voor en de eerste daarvan is Love Hard. Nina Dobrev (The Vampire Diaries) speelt de hoofdrol als de hopeloze eeuwige single Natalie, journaliste van beroep, die denkt dat de dingen beginnen te verbeteren als ze Tag, een dromerige jongen van de oostkust, aan de haak slaat via een dating-app. Ze besluit hem voor de feestdagen te verrassen.

Oudere films

Een nieuwe maand en dus zijn traditiegetrouw enkele films weer verhuisd van de ene streamingdienst naar de andere. Netflix heeft onder andere enkele toppers van grote regisseurs binnengehaald. Inception (2010) van Christopher Nolan is terug en ook The Departed (2006) waarvoor Martin Scorsese eindelijk een Oscar als regisseur won, is te zien. Phantom Thread (2017) van Paul Thomas Anderson zouden we extra willen aanstippen, want die film haalde in ons eindejaarslijstje van het filmjaar 2017 een mooie tweede plaats.

Deze film over mode-ontwerper Reynolds Woodcock is naar eigen zeggen de allerlaatste rol die Daniel Day-Lewis, drievoudig Oscarwinnaar, ooit zal spelen. Eén en ander wordt in gang gezet wanneer de bekende modeontwerper de serveerster Alma ontmoet. Hij ziet in haar een soort van muze en neemt haar al snel in huis. Het is pas wanneer ze bij hem inwoont dat Alma al snel merkt dat Woodcock een moeilijk mens is. In elke scène schuilt het meesterschap van regisseur Paul Thomas Anderson. Komt daar nog bij: de sublieme soundtrack van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood die 90 van de 130 minuten in de film te horen is.

Een tweede rijtje terugkerende of nieuwe films op Netflix kunnen we samenbrengen onder “mannelijke hoofdrollen.” In The Accountant (2016) zien we Ben Affleck aan het werk, Yes Man (2008) presenteert een zeer genietbare Jim Carrey, Crazy Stupid Love is een heerlijke romcom met onder andere Steve Carrell en Ryan Gosling, maar John Q (2002) willen we wat extra aandacht geven omdat die film bij ons maar weinig te zien is.

Denzel Washington vertolkt in zijn hoofdrol John Q. Archibald, een hardwerkende arbeider die samen met zijn vrouw Denise en zoontje Mike een hecht gezin vormt. Ondanks hun penibele financiële situatie, weten ze het hoofd net boven water te houden. Maar dan wordt Mike ernstig ziek. Hij kan alleen overleven met een donorhart. John Q. kan de ingreep echter niet betalen en zijn verzekeringsmaatschappij wil hem ook niet helpen. John is ten einde raad en gijzelt uit pure wanhoop de spoedafdeling van het ziekenhuis.

En ook voor Garden State (2004) – nu toegevoegd op Disney+ – breken we graag altijd een lans. De film met een onweerstaanbare Natalie Portman in haar jaren als jonge twintiger toont hoe Andrew Large (Zach Braff) terugkeert naar zijn familie voor de begrafenis van zijn moeder. Hij wordt weer opgenomen in de wereld die hij al lang achter had gelaten en hem depressief maakte. Na lange tijd antidepressiva te hebben genomen stopt hij hiermee. Dit omdat hij Samantha (Natalie Portman) ontmoet en zij een natuurlijker middel tegen zijn somberheid vormt.

Docu

Bij de documentaires wacht een vertrouwd streepje true crime. In Catching Killers (Netflix) krijgen echter niet de criminelen de hoofdrol, maar wel de rechercheurs die op hen jaagden. De rechercheurs vertellen niet alleen over hun zaak, maar ook over de impact op hun persoonlijke leven en mentale gezondheid.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…