Nieuw te streamen deze week: ‘Reservation Dogs’ en ‘Ginny and Georgia’ zijn terug, ‘Copenhagen Cowboy’ en ‘The Rig’ zijn nieuw en bij de films zijn ‘Dog’ en ‘Ambulance’ te streamen

Het jaar is nog jong, maar de eerste nieuwe titels van het jaar 2023 staan alvast voor ons klaar. En in deze eerste week is er alvast keuze genoeg. Met Reservation Dogs is alvast een serie te zien die eind 2022 bovenaan vele Amerikaanse eindejaarslijstjes stond en ook wat de films betreft is het al smullen, met een nieuwe film met onder andere Christian Bale en Charlotte Gainsbourg op Netflix en het ontroerende Dog met Channing Tatum op Streamz+. Een overzicht!

Het nieuwe jaar kunnen we beginnen met een reeks die eind 2022 op menig Amerikaans eindejaarslijstje te vinden was. De reeks is in de Verenigde Staten sinds september 2022 afgelopen en zal nu ook hier te bekijken zijn op Disney+Reservation Dogs is de allereerste Amerikaanse reeks die helemaal gemaakt is door een cast, schrijversteam en crew bestaande uit inheemse Amerikanen en dat gegeven op zich maakt de reeks al uniek. Het verhaal draait rond een aantal jongeren – Bear, Cheese, Elora Danan en Willie Jack – die er alles aan doen om geld te verdienen om te kunnen ontsnappen naar Californië. Maar naarmate de afleveringen vorderen groeit ook de waardering voor de eigen afkomst. Het uitstekende eerste seizoen staat al langer op Disney+ en wist al menig seriekijkers hart te veroveren. De kritieken voor het tweede seizoen waren minstens even lovend.

Op Streamz serveren ze ons The Thing About Pam, een minireeks van NBC met Renée Zellweger in de hoofdrol. Het is de eerste keer sinds de actrice een Oscar won voor haar vertolking van Judy Garland in Judy (2019) dat we haar weer zien acteren. De serie draait rond het waargebeurde verhaal van Pam Hupp, die voor een verzekeringskantoor werkt en in vijf jaar voor twee moorden als de dader aanwezen werd.

Op Netflix kunnen we het jaar eigenzinnig beginnen met Copenhagen Cowboy, een nieuwe minireeks van de Deense cineast Nicolas Winding Refn. Voor wie die naam niet meteen kan plaatsen: hij is ook de man van intrigerende films als Drive (2011), Only God Forgives (2013) en The Neon Demon (2015) en hij maakte ook al de door te weinig mensen geziene reeks Too Old To Die Young (2019) die op Prime Video te vinden is. Op Netflix vertelt hij in zes afleveringen het verhaal van een mysterieuze jonge heldin die in de criminele onderwereld van Kopenhagen terecht komt, op zoek naar gerechtigheid.

Uit Oostenrijk komt op Netflix Totenfrau, of Woman Of The Dead. Die serie is ideaal voor iedereen die net gaan skiën is of een skitrip gepland heeft gestaan, want het hoofdpersonage – Brünhilde Blum – is eigenares van een uitvaartcentrum in een populair skigebied. Ze is geschokt wanneer haar man bij een ongeval om het leven komt en realiseert zich al snel dat er meer aan de hand is en dat hij vermoord is omdat hij op het punt stond om een geheim te onthullen. Deze onthulling zet haar op een zoektocht naar wraak, maar het duurt niet lang voordat de jager de opgejaagde wordt.

Wie hoeft er nog op vakantie als je Netflix hebt? Uit Italië schotelen ze ons The Lying Life Of Adults voor, een minireeks die gebaseerd werd op La Vita van de de Italiaanse auteur Elena Ferrante die er ondanks het succes van haar boekenreeks My Brilliant Friend nog altijd in slaagt om anoniem te blijven. Ze schreef zelf ook mee aan deze Netflixreeks, zij het via mail. Het verhaal brengt ons naar het Napels van begin jaren 90 waar de jonge Giovanna van haar vader te horen krijgt dat ze meer en meer op haar tante Vittoria begint te lijken. Voor Giovanna is die tante een vrouw die ze amper kent, en voor haar is dit het signaal om op zoek te gaan naar de bewuste tante aan de andere kant van Napels en op zoek te gaan naar waarom haar familie zo uiteen gevallen is.

Nog meer familieperikelen op Netflix in het tweede seizoen van Ginny & Georgia. In het eerste seizoen zagen we het verhaal van een dochter die een ingewikkelde relatie heeft met haar moeder. Georgia kreeg Ginny op haar vijftiende en slaagt er nog steeds moeiteloos in om iedereen rond haar vinger te winden, tot ergernis van haar dochter. In het tweede seizoen worden er stappen gezet naar het huiselijke rustige leven waar Ginny al zo lang van droomt: Georgia ontmoet de ouders van Paul en hij trekt zelfs bij het gezin in. Tegelijkertijd komen de geheimen uit het verleden bovendrijven waardoor het leven van het gezin chaotischer wordt dan ooit tevoren.

De eerste nieuwe serie van Prime Video in dit nieuwe jaar is The Rig, de eerste serie van de streamingdienst die helemaal gefilmd is in Schotland. De miniserie start op een booreiland voor de Schotse kust, in de gevaarlijke wateren van de Noordzee. Dan komt er een mysterieuze, dichte mist opzetten. Het booreiland wordt getroffen door zware aardbevingen, en de bemanning raakt afgesneden van alle communicatie met de buitenwereld. Terwijl ze proberen te ontdekken waar deze onbekende kracht vandaan komt, wordt het na een zwaar ongeval al snel duidelijk dat er vraagtekens geplaatst moeten worden bij wie ze kunnen vertrouwen.

En ook voor fans van Star Wars begint het jaar goed, want voor Disney+ aan The Mandalorian (1 maart), Ahsoka en Skeleton Crew begint, wacht er nog een seizoen van de animatiereeks The Bad Batch. De eerste twee afleveringen van het nieuwe tweede seizoen zijn daarvan nu reeds beschikbaar en daarin zien we hoe de Bad Batch een riskante overval plannen en hoe ze weerstand proberen te bieden tegen een steeds sterker wordend keizerrijk.

Op Streamz komen ook een aantal series samen met het nieuwe jaar opnieuw beschikbaar. Alle negen seizoenen van The Office US zijn al te bekijken via Netflix en zijn nu dus ook via Streamz te bekijken. De serie is een remake van het Britse origineel van Ricky Gervais, maar waar de originele serie het naar Britse traditie al na twee seizoenen voor bekeken hield, hield deze remake het negen lange seizoenen vol en dat zonder ooit vervelend te worden. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: Michael Scott, hier gespeeld door Steve Carrell, is de baas van een slaperige afdeling van een papierbedrijf. De eerste zes afleveringen zijn nog een kopie van het origineel en werken niet zo erg goed, maar van dan af krijgt de serie een eigen gezicht en sluipt er een tristesse in The Office US die we in het origineel niet konden ontwaren: eigenlijk wil Michael Scott gewoon graag gezien worden.

De vier seizoenen van het uitstekende Mr. Robot zijn al via Prime Video te zien, maar nu kunnen ook abonnees van Streamz (opnieuw) beginnen aan het intrigerende verhaal van de jonge hacker Eliott, een rol die de doorbraak van Rami Malek betekende.  Elliot vindt zichzelf terug in de splitsing tussen een cybersecurity bedrijf waar hij voor werkt en de onderwereld die hem probeert te werven om het Amerikaanse bedrijfsleven neer te halen.

Heel lang konden we Mr. Mercedes nergens meer streamen, nu zijn de drie seizoenen in enkele weken tijd eerst aan Disney+ en nu ook aan Streamz toegevoegd. De reeks liep van 2017 tot 2019 en werd gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King. Eeuwig werkplaard David E. Kelly (van duizend series) maakte er een reeks over. Het verhaal draait rond een gruwelijke aanslag: wanneer een bestuurder in een gestolen zwarte Mercedes dwars door een menigte wanhopige werklozen rijdt die in de rij staan voor een banenbeurs worden acht mensen gedood, vijftien anderen raken gewond. De moordenaar ontsnapt en maanden later wordt gepensioneerd rechercheur Bill Hodges (Brendan Gleeson) nog steeds achtervolgd door de onopgeloste misdaad. Wanneer hij een krankzinnige brief ontvangt van iemand die zichzelf de ‘Mercedes Killer’ noemt en dreigt met nog een duivelse aanval, ontwaakt Hodges uit zijn depressieve en wezenloze pensionering, vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen.

Ook terug van weggeweest op Streamz na een kort verblijf op Netflix is het te vroeg gecancelde On Becoming A God In Central Florida (2019). De reeks werd het slachtoffer van besparingen door corona, hoewel Showtime eerder al wel het licht op groen had gezet voor een tweede seizoen. Het verhaal zal dus voor eeuwig onaf blijven, maar we zullen deze serie voor altijd blijven koesteren. Kirsten Dunst speelt Krystal Stubbs, een jonge moeder die voor het minimumloon in een waterpretpark werkt. Na de dood van haar echtgenoot (Alexander Skarsgård) besluit ze wraak te nemen op het schimmige bedrijf FAM, een miljardenbedrijf waarvan haar man helemaal in de ban was, maar dat mensen oplicht middels een piramidesysteem waarbij je een inleg moet doen en nadien zoveel mogelijk anderen moet overtuigen om ook in het systeem te stappen. Stapje voor stapje komt ze dichter bij de oprichter Obie Garbeu II. Kirsten Dunst zagen we nooit eerder in een rol als deze en On Becoming A Central God In Florida beschikt over alle elementen die fans van Fargo in een reeks zouden kunnen zoeken.

Films

Ook de streamingdiensten blijven in het nieuwe filmjaar een speler om mee rekening te houden. Amazon heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat ze vanaf 2023 jaarlijks een miljard in de productie van films wil stoppen om zo een flink dozijn films te maken die hun leven starten in de bioscoop. Bij Netflix zijn er zoals altijd een pak films in productie, maar is het bij de meesten nog niet duidelijk wanneer ze zullen uitkomen. Eentje om alvast wél naar uit te kijken is The Pale Blue Eyes, een prent waarin mooie namen als onder andere Christian Bale, Gillian Anderson, Charlotte Gainsbourg en Timothy Spall hun beste beentje zullen voorzetten. Regisseur van dienst is Scott Cooper, die eerder al scoorde met Crazy Heart (2009) waarvoor Jeff Bridges een Oscar won. De plot neemt ons mee naar 1830 waarin op een avond een levenloos lichaam wordt aangetroffen, bungelend aan een touw. De gepensioneerde detective Augustus Landor (Christian Bale) wordt op de zaak gezet en start een onderzoek. Hij wordt hierbij bijgestaan door een jonge cadet met een voorliefde voor drank en twee dichtbundels op zijn naam: Edgar Allan Poe heet die, en die wordt gespeeld door Harry Melling oftewel Dudley Dursley uit Harry Potter.

In deze eerste week van 2023 zijn ook een paar films te streamen die in het voorjaar van vorig jaar in de cinema geland zijn. Wie Ambulance daar gemist heeft, kan die nu op Streamz+ bekijken. Jake Gyllenhaal is in deze knallende actiefilm van Michael Bay te zien als één van de bankrovers die hun overval uit de hand zien lopen en dan maar een ambulance stelen om aan de poltie te ontkomen. Eén van Michael Bays betere films.

Nog eentje van vorig jaar die nu op Streamz+ te zien is, is Dog, een film waarin Channing Tatum acteert maar die hij ook zelf mede geregisseerd heeft. Hij speelt Briggs, een veteraan die door de gevolgen van een hersenletsel afscheid heeft moeten nemen van het leger. Hij biedt zich aan om Lulu, een hond met trauma’s, naar Arizona te rijden voor de begrafenis van de soldaat met wie ze lange tijd samenwerkte. Dog is een oprecht ontroerende film over oorlogtrauma’s bij mens en dier en over de band die kan ontstaan als je met elkaar verbinden kan.

Docu

Het nieuwe jaar met een muzikale noot in, dat kan op Disney+. Daar nemen ze ons in de documentaire If These Walls Could Sing mee achter de mythische deuren van Abbey Road Studios. In deze persoonlijke film vol herinneringen en ontdekkingen leidt Mary McCartney ons door negen decennia geschiedenis om ons deelgenoot te maken van de creatieve magie die van Abbey Road Studios de beroemdste en oudste studio ter wereld maakt. Van klassiek tot pop, van filmmuziek tot hiphop: If These Walls Could Sing belicht de veelzijdigheid, verscheidenheid en vindingrijkheid van Abbey Road Studios.

Voor misdaaddocumentaires zullen we ook in 2023 nog altijd kunnen aankloppen bij Netflix. De eerste van dit jaar is de vierdelige reeks Madoff: The Monster Of Wall Street. De serie schetst een portret van Bernie Madoff, de beruchtste oplichter op Wall Street. Hij was het brein achter een Ponzischema – waarbij mensen worden opgelicht door een belegging aan te gieden waarbij de uitbetaalde gelden worden gefinancierd door de inleg van nieuwe klanten – dat beleggers jarenlang voor de gek hield, totdat het in 2008 in elkaar stortte. Madoff zou zijn klanten voor zo’n 65 miljard dollar opgelicht hebben, wat het de grootste individuele investeringsfraude ooit maakte. Madoff werd in 2009 veroordeeld tot 150 jaar gevangenis en overleed in april 2022.

Meer
Lees meer...