Nieuw te streamen deze week: ‘And Just Like That…’, start laatste seizoen ‘The Expanse’, ‘Babylon Berlin’, Riz Ahmed in ‘Encounter’, Sandra Bullock in ‘The Unforgivable én ‘De Familie Claus 2’

Kerstlichtjes verlichten de straten, de gesloten deurtjes in de adventkalender verminderen. Het valt niet meer te ontkennen dat het jaar nu echt zijn einde nadert. Ook op de streamingdiensten wordt het iets stiller, maar dat wil niet zeggen dat er niets te zien valt. And Just Like That…, de langverwachte reboot van Sex And The City, is immers eindelijk gearriveerd. De laatste afleveringen van The Expanse zijn van start gegaan en wie snakt naar Babylon Berlin, kan de gehele reeks nu bekijken via Disney+. Wat kerst betreft zitten we goed bij het vervolg op het Vlaamse kerstsucces van vorig jaar: De Familie Claus 2.

Series

Hun komst was al lang aangekondigd, maar nu is het dus eindelijk echt zo ver: Carrie, Miranda en Charlotte – de iconische personages uit Sex And The City – zijn terug. Ze zijn intussen ook vijftigers en dat gegeven brengt heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee, op het vlak van vriendschappen en uiteraard ook van de liefde. De eerste aflevering van And Just Like That… is nu op Streamz te zien.

Nog op Streamz is Alex Rider al aan zijn tweede seizoen toe. De reeks is gebaseerd op de populaire boekenreeks over een tienerspion van de hand van Anthony Horowitz. Otto Farrant schittert als Alex Rider, een Britse tiener die als spion opgeleid wordt. In het eerste seizoen werd Alex voor een missie naar de Franse Alpen gestuurd, bij de start van dit tweede seizoen probeert hij zijn herinneringen aan de gevaarlijke missie naar Point Blanc achter zich te laten. Hij trekt daarom naar Cornish Coast. Maar wanneer een oude vijand opnieuw opduikt, moet hij zich terug in het spionnenleven storten.

Op Amazon Prime Video zijn ze aan het zesde en laatste seizoen van The Expanse begonnen. De hoog gewaardeerde reeks over de spanningen tussen Aarde en Mars zal nog vijf nieuwe afleveringen krijgen na deze en eindigt definitief op 15 januari 2022. Bij de start van dit seizoen verscheuren de spanningen van de oorlog de crew van de Rocinante als ze een verrassende ontdekking doen op een asteroïde. Avasarala en Bobbie worden geconfronteerd met de verwoesting van de Aarde, terwijl Marco’s rotsen blijven neerregenen. In de Belt en op de vlucht, moeten Drummer en haar familie een hartverscheurende beslissing nemen.

Over hoog gewaardeerde reeksen gesproken: op Disney+ hebben ze wel een heel mooi cadeautje voor onder de kerstboom geleverd, want de drie seizoenen van Babylon Berlin zijn aan hun aanbod toegevoegd. Deze Duitse reeks – de duurste van Duitse makelij ooit – liep van 2017 tot 2020 en neemt ons mee naar het glamoureuze en decadente Berlijn van de jaren 20. Het is het toneel van een strijd tussen aanhangers van het communisme en extreemrechtse nazi’s. De serie speelt zich af in de periode voor de sociale en politieke ommekeer van Duitsland in 1929. Detective Gereon Rath wordt naar Berlijn gestuurd om onderzoek te doen naar een Duitse pornoclub, die door de Russische maffia wordt beheerd.

Ook op Disney+ zijn de drie seizoenen van Humans (2015-2018) te bekijken. De reeks werd gebaseerd op het ook al uitstekende Zweedse origineel Real Humans (2012-2014) en draait rond een samenleving waarin het nieuwste must-have gadget voor elk druk gezin een zogenaamde ‘Synth’ is: een zeer realistische menselijke robot die de mens bijstaat in de uitdagingen van het leven. Een familie koopt een nieuwe Synth in de hoop dat zo hun huishoudelijke werklast vermindert. Ze komen er echter achter dat het samenleven met een Synth verstrekkende gevolgen heeft. Eternals-ster Gemma Chan schittert in deze uitstekende remake als Mia, de Synth van dienst.

Nieuwe films

Vorig jaar pakte Netflix uit met een Belgisch-Nederlandse co-productie: De Familie Claus. Daarin was te zien hoe Jan Decleir als kerstman op zoek was naar zijn opvolging. De jonge Jules had echter kerstavond afgezworen, omdat zijn vader exact één jaar eerder op die dag was gestorven. Nu, in De Familie Claus 2, heeft Jules kerst weer helemaal omarmd en zijn rol als toekomstige kerstman lijkt daarmee verzekerd. Vol goede moed gaan opa Noël en Jules met z’n tweetjes aan de slag. De drukste periode van het jaar staat namelijk weer voor de deur. In het begin loopt alles op wieltjes, totdat Jules een brief in handen krijgt met daarin een bijzondere vraag… Voor deze bijzondere kerstfilm moet je opnieuw bij Netflix zijn, en ook het eerste deel is daar nog te vinden.

Riz Ahmed kan bij ons sowieso weinig verkeerd doen, zeker sinds The Night Of waarin hij blijk gaf van uitzonderlijk talent. Die status bevestigde hij met Sound Of Metal, een film die voor zes Ocars genomineerd werd en op Amazon Prime Video te zien was. De nieuwe film met Riz Ahmed is opnieuw op dat platform te zien. In Encounter draait het om twee broers die met hun vader op de vlucht zijn. De vader in kwestie is een onderscheiden marinier die poogt zijn zoons te beschermen tegen een buitenaardse dreiging. Terwijl hun reis hen in steeds gevaarlijk gebied brengt, worden de broers met een harde werkelijkheid geconfronteerd en voelen ze zich genoodzaakt hun kindertijd achter zich te laten.

Riz Ahmed is de publiekstrekker in Encounter, Sandra Bullock is die van The Unforgivable, een nieuwe film op Netflix. Zij speelt Ruth Slater, een vrouw die wordt vrijgelaten uit de gevangenis na het uitzitten van haar straf voor een gewelddadig misdrijf. De samenleving beschouwt haar verleden als onvergeeflijk. Ze gaat op zoek naar de zus die ze achterliet.

Ben je cinemaliefhebber, maar blijf je gewoon liever in je zetel zitten? Via het nieuwe platform Picl kan je je favoriete bioscoop dan toch steunen. Recent hebben ze het bijzondere The Green Knight aan hun aanbod toegevoegd. Daarin worden King Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel op een dag verrast door de verschijning van een boomachtige reus te paard. Deze groene ridder stelt dat iemand hem mag doden, maar dat deze persoon op exact dezelfde manier hetzelfde lot zal tegemoet zien exact een jaar later. De jonge Garwain gaat de uitdaging aan om indruk te maken op de koning. Een jaar later gaat Garwain op pad om de groene ridder weer te lijf te gaan.

Net geen twee jaar oud en dus mag Midsommar (2019) nog net in deze sectie van ons wekelijkse overzicht. In deze uitstekende film – nu op Netflix! – is te zien hoe Christian en zijn vrienden afreizen naar een afgelegen gemeenschap in Zweden om daar de zomer door te brengen. Ook Christians vriendin Dani (Florence Pugh) vervoegt het gezelschap. Eenmaal in Zweden, raakt de groep betrokken bij rituele praktijken die voor hen totaal onbegrijpelijk zijn.

Oudere films

Een jaartje ouder, maar ook nog steeds de moeite en ook op Netflix te vinden, is Lady Bird. Het is een redelijk dun plot waarmee Greta Gerwig, die met Lady Bird debuteerde als solo regisseur, veel weet te doen. De film vertelt het wondermooie verhaal van de in 2002 zeventienjarige Christine “Lady Bird” McPhee (Saoirse Ronan) die zich door haar, zo vindt ze zelf, saaie leven voortbeweegt. Wat ze het allerliefst wil, is op universiteit gaan zo ver mogelijk weg van huis, bij voorkeur in New York. Ze heeft een hekel aan haar naam, een hekel aan haar stad (Sacramento) en ze droomt van coolere vrienden, van een mooier en groter huis en van ouders waarvoor ze zich niet hoeft te schamen. De scènes die voor de meeste ontroering zorgen, zijn de confronterende scènes waarin Lady Bird en haar moeder Marion (een schitterende rol van Laurie Metcalf) steeds weer botsen met elkaar. Een sterke cast en een grappig en doorleefd scenario zorgen ervoor dat het doodgewone verhaal, van een in wezen doodgewoon tienermeisje, dat het moeilijk heeft tevreden te zijn met wat ze heeft, tot leven komt.

Nog zo’n verhaal over een doodgewone man, is The Secret Life Of Walter Mitty (2013). Ben Stiller speelt Walter Mitty, een foto editor die werkt voor LIFE Magazine, maar die nooit verder komt dan zijn bureau. Walter krijgt een kans om zichzelf te bewijzen als het negatief van een belangrijke foto verloren gaat en hij deze terug moet zien te vinden. Deze prachtige en altijd gezellige film is nu te bekijken via Disney+.

Er was een tijd waarin Michael Bay films maakte die mensen nog wilden bekijken. Voor The Rock (1996) – nu op Disney+ – verzamelde hij Nicolas Cage, Sean Connery en Ed Harris die een team spelen die naar Alcatraz trekken om daar de strijd aan te gaan met een groep mariniers die dreigen om raketten met dodelijk gas af te schieten wanneer ze geen 100 miljoen dollar krijgen. Het klinkt onnozel, maar als pure actiefilm blijft deze prent wel overeind.

Docu & Muziek

Welcome To Earth, een zesdelige reeks van National Geographic die nu op Disney+ te vinden is, volgt tweevoudig Oscargenomineerde Will Smith op een buitengewoon, uniek avontuur rond de wereld om de grootste wonderen van de aarde te verkennen en haar meest verborgen geheimen te onthullen. Van vulkanen die in stilte brullen tot woestijnen die onze verbeelding te boven gaan en zwermen dieren met een eigen geest… Producer van dienst is gerenommeerd filmmaker Darren Aronofsky.

Een bijzondere nieuwe titel is Voir op Netflix. Door middel van zes visuele essays wordt een ode gebracht aan het medium film. Vijf filmkenners vertellen onder meer over de fragmenten, technieken en personages die tijdens het kijken een hele diepe indruk achterlieten.

Zo inventief en verrassend Voir is, zo vervelend vinden we Tiger King: The Doc Antle Story. Netflix lijkt er niet in te slagen om Tiger King achter zich te laten. In een nieuwe driedelige reeks wordt op de figuur van Doc Antle ingezoomd, door mensen die hem vroeger kenden en zijn ex-vrouw.

Fans die Ed Sheeran live willen zien in ons land moeten nog wachten tot de twee shows in het Koning Boudewijnstadion in de zomer van 2022. Maar voor wie zo lang niet wil wachten, is er Ed Sheeran: The Equals Live Experience op Amazon Prime Video. Amazon presenteert een special van 70 minuten waarin Sheeran al een aantal nummers uit zijn vijfde album brengt en ook op de thema’s ingaat die hij op die plaat exploreert.

Meer
Lees meer...