Left Right
scrollTop top

Nieuw-Zeeland kiest inwoner van het jaar: premier Jacinda Ardern, kopstuk coronacommunicatie of kat Mittens?


Mittens Nieuw-Zeeland
© Twitter/@andrewtychen

Nee, het is geen tikfout. Kat Mittens is écht genomineerd om Nieuw-Zeelander van het jaar te worden. De ondertussen (inter)nationaal beroemde kat is een echte avonturier en heeft meer dan 52.000 volgers op Facebook. De kater neemt het onder andere op tegen verschillende kopstukken van de communicatie rond de coronacrisis in het land.

“In dit buitengewone jaar heeft iedereen z’n eigen helden gehad”, klinkt het bij de organisatie van de award. En voor heel wat Nieuw-Zeelanders is kat Mittens die held geweest. De kater staat erom bekend op avontuur te gaan in de stad Wellington.

The Wondrous Adventures of Mittens

De fluffy kat werd een waar fenomeen in 2018. Hij ging een kijkje nemen in heel wat gebouwen in de stad Wellington, zoals de universiteit, het postkantoor en een kerk. Inwoners van de stad werden ongerust, en brachten het dier naar de politie.

Toen meldingen over Mittens bleven binnenkomen, startte dierenrechtenorganisatie SPCA een Facebookpagina. Die werd ondertussen een Facebookgroep met de naam The Wondrous Adventures of Mittens, met meer dan 52.000 leden.

De pagina had een belangrijk doel: duidelijk maken aan de mensen van Wellington dat kat Mittens helemaal niet verdwaald is en gered moet worden. Nope, Mittens is gewoon avontuurlijk. In de groep delen mensen foto’s van de kat in hun eigen huizen en op straat.

Nieuw-Zeelander van het jaar

Tussen z’n avonturen naar de lokale tattooshop en de kerk, neemt Mittens tijd voor selfies met z’n fans. En dat zijn er veel. Zodanig veel dat de kater genomineerd werd om Nieuw-Zeelander van het jaar te worden. Hij neemt het op tegen kopstukken uit de regering en andere publieke figuren.

Het gaat onder andere om premier Jacinda Ardern en dokter Ashley Bloomfield. Die verzorgde de dagelijkse persconferentie over het verloop van de coronapandemie in Nieuw-Zeeland.

Opvallend volgens de organisatie is dat mensen die iets te maken hadden met de aanpak van de coronacrisis door héél wat Nieuw-Zeelanders genomineerd werden.

Genomineerden

Andere genomineerden voor Nieuw-Zeelander van het jaar zijn onder andere microbioloog Siouxsie Wiles (die ook een stuk van de communicatie van het ministerie van Volksgezondheid voor zich nam), journalist Patrick Gower, parlementslid Chlöe Swarbrick (van de Groenen), ACT-voorzitter David Seymour, modeontwerpster Kelly Coe, muzikant Dane Rumble en radiopresentator Simon Barnett.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810