Left Right
scrollTop top

Premier van Nieuw-Zeeland verlaagt eigen salaris voor zes maanden


Jacinda Ardern verlaagt salaris voor half jaar
© ISOPIX

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, laat haar salaris een half jaar met twintig procent verlagen. Op die manier wil ze solidariteit tonen met de mensen die het tijdens de coronacrisis financieel moeilijk hebben. Dat schrijft The Guardian.

Het jaarsalaris van de premier bedraagt 470.000 Nieuw-Zeelandse dollar, dat komt overeen met bijna 260.000 euro. Door het salaris met twintig procent te verlagen, loopt Ardern 47.000 dollar (of bijna 28.300 euro) mis. Ook ministers en topambtenaren ontvangen tijdelijk minder salaris. “Dit is een kwestie van leiderschap. We willen zo alleen laten zien dat we erkennen dat veel inwoners het nu zwaar hebben”, verklaarde de premier. Het initiatief van Ardern wordt ook opgevolgd door oppositieleider Simon Bridges. Hij verlaagt zijn salaris ook met twintig procent. De verlaging wordt met onmiddellijke ingang toegepast.

Ernstige gevolgen door lockdown

De Nieuw-Zeelandse economie is zwaar getroffen door maatregelen die het land oplegt om het coronavirus te bestrijden. Duizenden mensen verloren al hun job.

Nochtans brengt het virus in Nieuw-Zeeland minder schade aan dan in verschillende Europese landen. Het land telt op dit moment negen coronadoden, meer dan 1.300 personen testten positief op het virus. Ter illustratie: in België stierven al meer dan 4.400 personen aan corona. Meer dan 33.500 personen zijn besmet.

Ook in België

ISOPIX

Het voorstel is in België niet onbekend. Eerder al riep PVDA-voorzitter Peter Mertens de parlementsleden op om de helft van hun loon te schenken aan de coronastrijd.

Als alle parlementsleden de helft van hun loon van april zouden wegschenken, zou dat een bedrag van 1,3 miljoen euro kunnen opleveren. Of het voorstel van PVDA ook wordt opgevolgd is nog maar de vraag. Als de parlementsleden hiermee zouden instemmen, geven ze meteen toe dat ze stevig betaald worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…