Left Right
scrollTop top

Nieuwe boomsoort wordt vernoemd naar Leonardo DiCaprio


Leonardo DiCaprio
© Leonardo DiCaprio in ‘Don’t Look Up’ – bron: Landmark media/Netflix/Isopix

Begin 2021 werd er een nieuwe slakkensoort vernoemd naar tennisspeler Novak Djokovic, in 2020 werd een nieuw ontdekte slangensoort vernoemd naar Salazar Zwadderich uit Harry Potter en een insect uit Nieuw-Zeeland draagt de naam Frodo uit Lord of the Rings. En nu is het de beurt aan acteur Leonardo DiCaprio, want een nieuwe boomsoort ontdekt door Londense wetenschappers zal naar hem vernoemd worden.

DiCaprio beleeft zo te horen een invloedrijke maand in de wetenschappelijke wereld en op Netflix, dankzij de veelbesproken film Don’t Look Up, die nu al de derde best bekeken Netflixfilm ooit is. Leonardo DiCaprio is één van Hollywoods meest uitgesproken milieuactivisten en die inspanningen worden nu beloond in de vorm van een recent ontdekte boomsoort die naar hem werd vernoemd.

“Uvariopsis dicaprio”

Volgens USA Today eerden wetenschappers van de Royal Botanic Gardens of Kew in Londen DiCaprio deze week door een nieuw ontdekte boom in het tropisch Afrikaans woud in Kameroen de officiële naam “Uvariopsis dicaprio” te geven. De BBC meldt dat de boom “ernstig bedreigd” is. De boomsoort is “een kleine tropische altijdgroene boom” die lid is van de ylang ylang familie.

Dr. Martin Cheek van Kew vertelde de BBC dat wetenschappers de boom naar de Oscarwinnende acteur hebben vernoemd, omdat “we denken dat hij cruciaal is geweest in het helpen stoppen van de houtkap in het Ebo Woud.” DiCaprio heeft zijn sociale mediaplatformen gebruikt om te pleiten tegen het openstellen van het Ebo Woud voor houtkap. Volgens USA Today is de boom van DiCaprio “de eerste plant die nieuw is voor de wetenschap en die in 2022 officieel door wetenschappers van Kew wordt benoemd”.

Don’t Look Up

De officiële naamgeving van DiCaprio’s boom komt op een moment dat de acteur zijn inspanningen voor het milieu meer onder de aandacht brengt met de release van de populaire komedie Don’t Look Up van Netflix. Daar is de Titanic-acteur naast Jennifer Lawrence, Timothée Chalamet, Jonah Hill, Cate Blanchett en Meryl Streep te zien. DiCaprio heeft gezegd dat hij al jaren op zoek was naar een film met een milieubewuste inslag, maar pas met het script van Adam McKay’s Don’t Look Up vond de acteur het perfecte vehikel. De film is eigenlijk een soort een wake-upcall voor de kijkers over de klimaatcrisis, een zaak die DiCaprio nauw aan het hart ligt.

“Jaren geleden voorspelden wetenschappers de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering die we nu meemaken. We moeten luisteren naar wetenschappers en de nodige stappen ondernemen om deze crisis te beperken”, plaatste DiCaprio eerder deze week op Twitter als reactie op de buzz rond de Netflixfilm, die momenteel goed op weg is om de meest bekeken Netflix Original film aller tijden te worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…