‘Harry Potter’ wordt werkelijkheid: nieuw ontdekte slangensoort vernoemd naar Salazar Zwadderich

De wereld van Harry Potter is net een tikkeltje echter geworden. Er is namelijk een nieuwe slangensoort ontdekt en die werd genoemd naar Zwadderich, het Zweinstein-huis dat de meest serpentelijke tovenaars en heksen opleidt.

In India heeft een team van wetenschappers een nieuwe ondersoort van de witlipbamboeadder ontdekt. Het dier wordt in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Zoosystematics and Evolution’ vernoemd naar Salazar Slytherin (Zalazar Zwadderich in het Nederlands). Hij is in het Harry Potter-universum één van de oprichters van de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, naast Goderic Griffoendor, Rowena Ravenklauw en Helga Huffelpuf.

Salazar Slytherin richtte dan ook het Zweinstein-huis Slytherin (Zwadderich in het Nederlands) op, en wordt symbolisch gelinkt met slangen. Bovendien kon de mythische tovenaar met slangen praten. Redenen genoeg dus voor de onderzoekers om voor de naam Trimeresurus Salazar te kiezen. 

(Eerder werd al een prehistorisch zeemonster vernoemd naar Motörhead-zanger Lemmy.)

Minstens 48 exemplaren in het wild

De onderzoekers hopen dat de nieuwe diersoort in de volksmond de naam Salazar Groefkopadder krijgt. Deze slangen zijn uiterst giftig en hebben hun natuurlijke habitat in Zuid- en Zuidoost-Azië. De onderzochte exemplaren werden in India gevonden, maar in de hele regio zijn er al minstens 48 individuele dieren gespot.

De Trimeresurus Salazar-mannetjes zijn te onderscheiden van andere adders door de oranje-rode strepen aan de zijkant van hun koppen.

Meer
Lees meer...