Laatste zin ‘Don’t Look Up’ werd geïmproviseerd door Leonardo DiCaprio

Sinds vrijdag 24 december 2021 kan je op Netflix kijken naar Don’t Look Up. Het gaat om een zwarte komedie die gebaseerd is op “feiten die waar kunnen zijn”. In de film proberen Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) en doctoraatsstudente Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) aan de mensheid duidelijk te maken dat er binnen zes maanden een komeet zal inslaan op de aarde met desastreuze gevolgen.

Dit artikel bevat uiteraard spoilers voor wie Don’t Look Up nog niet gezien heeft.

Wie Don’t Look Up heeft gezien, weet dat de laatste zin van de film er eentje is met een grote impact. Maar die zin stond eigenlijk niet in het script, maar werd door hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio bedacht.

Improvisatie

In de laatste scène van de film krijgen we te zien hoe de familie Mindy samen met hun extra “familieleden” geniet van een laatste maaltijd. Op het einde zegt pater familias Randall: “Het ding is … we hadden echt alles, niet waar? Ik bedoel, als je er nu aan denkt.” De zin vat samen hoe we eigenlijk meer moeten genieten van wat we hebben voor het te laat is. Maar eigenlijk had die zin niet in de film gezeten.

Adam McKay, de regisseur van de film, legt uit aan Variety dat die zin een idee was van Leonardo DiCaprio zelf. Tussen de scènes door sprak de acteur McKay en de script supervisor Cate Hardman aan. “Hij zei: ‘Weet je, ik heb het gevoel dat ik iets moet zeggen’. En toen zei hij die lijn. Hij zei het niet eens als z’n personage. Maar meteen kregen Cate – die een harde Texaan is – en ik tranen in onze ogen en m’n stem brak een beetje. Maar ik zei: ‘Ja, we moeten dat proberen!’.”

Bijna uit film geknipt

Toch was het daarna nog lang onzeker of de geïmproviseerde zin van DiCaprio ook daadwerkelijk de film zou halen. “We waren er zo bang van in de montagekamer omdat het ons zo raakte”, legt McKay uit. “Daarom haalde het lange tijd de cut niet.” Maar uiteindelijk besloten ze toch om de zin te gebruiken. “En het is zo hartverscheurend.”

Ook de rest van het einde had er bijna anders uitgezien. Daarbij zou de scène aan de eettafel gewoon eindigen met een zwart beeld. Maar uiteindelijk werd beslist om te tonen hoe de eetkamer beetje bij beetje verwoest werd door de impact van de komeet. Raymond Gieringer, onze VFX-expert, toonde me een test die hij had gedaan en ik vond die zo krachtig dat ik het wilde proberen. Zo kwamen we bij het shot waarbij de muur achter het personage van acteur Rob Morgan afbrokkelt, het raam achter Leonardo breekt en de keuken achter Jennifer in elkaar stort.”

Meer
Lees meer...