Nieuwe buitenspeltechnologie zal VAR-beslissingen in Premier League versnellen

Vanaf het komende seizoen zal de Premier League een semi-geautomatiseerd systeem voor buitenspeltechnologie gaan gebruiken, met als doel de snelheid van VAR-beslissingen te verhogen. Dat komt de competitie ten goede, aangezien er op dit moment elk weekend twijfels zijn over de beslissingen die de VAR maakt.

Niet enkel in België wordt er soms gevit op de scheidsrechter en de beslissingen van de VAR. Ook in Engeland worden soms bedenkelijke beslissingen genomen. En daar willen de clubs nu iets aan doen. Heel wat aandeelhouders hebben namelijk unaniem ingestemd met een nieuwe technologie die de werking moet vergemakkelijken.

Bijna automatisch

Het nieuwe systeem draait dus volledig rond buitenspel. Met camerabeelden en geavanceerde software zal het systeem de exacte positie van de spelers op het moment van een mogelijks buitenspel kunnen vaststellen. Dat zorgt ervoor dat de VAR-teams dat niet meer handmatig moeten doen en dat er dus ook minder twijfel kan bestaan over een beslissing.

Met het invoeren van de technologie zou de gemiddelde tijd die nodig is voor een VAR-beslissing verkorten met maar liefst 31 seconden. Dat bleek uit testen die eerder al werden uitgevoerd. Het nieuwe systeem zal nog voor het nieuwe jaar worden ingevoerd. De Premier League hoopt daarbij op oktober of november.

Reacties

Naast de aandeelhouders die al duidelijk waren over het belang van de technologie, is ook scheidsrechterschef Howard Webb zeer blij met het besluit. Ook volgens hem en heel wat scheidsrechters zal het systeem de sport ten goede komen.

Hoewel het gebruik ervan pas in de herfst wordt verwacht en niet meteen bij de start van het seizoen zal plaatsvinden, heeft het de volledige steun gekregen van scheidsrechterschef Howard Webb, die zeer verheugd was over dit besluit.

Ook de organisatie van de Premier League reageerde opgelucht. “De technologie zal zorgen voor een snellere plaatsing van de virtuele buitenspellijn en zal supporters ook kwaliteitsvolle graphics kunnen bieden om een verbeterde stadion- en uitzendervaring te garanderen”, klonk het in een statement.

Meer
Lees meer...