De nieuwe iPhone SE: is het de moeite om te kopen?

Als je al jaren een iPhone gewoon bent, is het moeilijk om ervan af te stappen. Daardoor kan een nieuwe smartphone kopen al snel heel duur worden. Daar wil Apple nu verandering in brengen door na vier jaar een opvolger uit brengen van de goedkopere iPhone SE. Maar is die zijn geld waard?

8AM Tech

In het nieuws: Apple lanceerde vorige week woensdag 15 april zijn langverwachte nieuwe iPhone SE. De slogan daarbij is “Meer dan verwacht. Voor minder dan je dacht.”

Heel eenvoudig gesteld, is de nieuwe iPhone SE eigenlijk een iPhone 8 met heel wat upgrades. Met een prijskaartje vanaf 489 euro klinkt dat alvast veelbelovend. Maar hoe goed is de nieuwe iPhone SE echt? We zetten even alles op een rij.

Scherm: Het eerste wat opvalt aan de nieuwe iPhone SE is uiteraard het scherm. Apple koos voor het design van de iPhone 8 uit september 2017. In die 2,5 jaar hebben smartphones een grote evolutie doorgemaakt en zijn randen zo goed als verdwenen. Dat is dus niet het geval bij dit model, iets dat er toch een beetje gedateerd uitziet.

 • Veel fans van iPhones ergeren zich al enige tijd aan de steeds groter wordende schermen. De iPhone SE komt tegemoet aan die wensen. Met een display van 4,7 inch is hij even groot als de iPhone 8 en een stuk kleiner dan de meest recente modellen. Voor de iPhone 11 (6,1 inch), de 11 Pro (5,8 inch) en de 11 Pro Max (6,5 inch) heb je grotere handen nodig.
 • Apples True Tone-technologie zorgt ervoor dat de kleuren op je scherm zich aanpassen aan de omgeving. Dat maakt je iPhone veel aangenamer om te gebruiken.

Camera: Alle smartphonemerken proberen elkaar bij hun high-end flagshipmodellen steeds meer af te troeven op het vlak van camera’s. Het is dus logisch dat deze goedkopere iPhone hierin iets moet inboeten ten opzichte van de duurdere modellen. Toch ontgoochelt Apple hier allerminst.

 • Geen dual of triple achtercamera voor de nieuwe iPhone SE, die het doet met een single camera.
 • Het gaat hier om een 12-megapixel camera (met een 28mm f/1.8 lens), dezelfde camera die gebruikt is voor de iPhone 8.
 • De iPhone SE is wel voorzien van recente camerasoftware van Apple. Zo zorgt SmartHDR ervoor dat alle details op je foto’s staan. Het helpt ook lichte en donkere kleuren in je foto’s beter uit te balanceren.
 • De frontcamera heeft 7 MP, vergelijkbaar met wat in de iPhone 8, 8 Plus en XR zit.
 • Portrait Mode is voorzien op de camera vooraan en achteraan. Die functie helpt je om de achtergrond van je foto’s enigszins wazig te maken zodat je heel mooie selfies of portretfoto’s kan nemen.
 • Filmen doe je in 4K met 60 frames per seconden. Bovendien is er videostabilisatie voorzien.
Bron: Apple

Processor: De nieuwe iPhone SE mag er van buiten dan wel uitzien zoals een iPhone 8, vanbinnen doet hij het stukken beter. Apple gebruikt namelijk zijn nieuwste, supersnelle processor.

 • De 2020 iPhone SE is voorzien van de meest recente, A13 Bionic processor. Dat is dezelfde processor die Apple ook gebruikt in de veel duurdere iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max.
 • Als we puur technisch kijken op het vlak van CPU performance is de nieuwe iPhone SE daarmee 2,4 keer sneller dan zijn voorloper en 1,4 keer sneller dan de iPhone 8.
 • Daardoor zal je ook deze relatief goedkope iPhone lang kunnen blijven gebruiken. Apple heeft namelijk een uitstekende reputatie op het vlak van software-updates voor oudere modellen en de processor is sterk genoeg om die geüpdatete software te kunnen blijven verwerken.

Overige: Ook op de meeste andere vlakken lijkt Apple niet al te veel toegevingen gedaan te hebben.

 • De iPhone SE beschikt over fast charging (al moet je daarvoor wel een speciale oplader kopen) en kan ook draadloos opgeladen worden (tot 7,5W).
 • De iPhone SE is niet compatibel met 5G.
 • Het toestel is stof- en waterdicht en kreeg zelfs een IP67-certificaat. Dat wil zeggen dat de iPhone een half uur kan overleven één meter onder water.
 • In vergelijking met de vorige iPhone SE is dit model, net zoals alle recente smartphones van Apple, niet meer voorzien van een 3.5mm-aansluiting voor je koptelefoon of oortjes.
 • Net als de iPhone 8 heeft ook de 2020 iPhone SE een Home-knop. Daarin zit Touch ID (vingerafdrukscanner) voorzien. Face ID, waarmee je je iPhone kan ontgrendelen door ernaar te kijken, is niet voorzien.
 • De nieuwe iPhone SE is te koop in drie versies. Voor 64 GB betaal je 489 euro, voor 128 GB betaal je 539 euro en 256 GB kost 659 euro.
 • Je kan kiezen tussen de kleuren wit, zwart en rood. Met die laatste steun je het goede doel PRODUCT(red) dat onderzoek naar aids financiert.

Conclusie: Zelfs critici van Apple moeten toegeven dat ze met de nieuwe iPhone SE een smartphone hebben afgeleverd die indruk maakt op het vlak van prijs/kwaliteit. Het toestel ziet er misschien een beetje gedateerd uit, maar heeft heel sterke specs.

Als je niet te veel geld wil uitgeven en geen nood hebt aan een groot scherm, valt de iPhone SE zonder twijfel te overwegen. Voor wie nu rondloopt met een iPhone 8 (Plus) is de SE zeker een upgrade, in vergelijking met de iPhone X-reeks of de iPhone 11 is hij dat niet.

8AM Tech
Meer
Lees meer...