In de Gazastrook zijn deze week de eerste hulpposten geopend door de nieuw opgerichte Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De organisatie, die gesteund wordt door de Verenigde Staten en Israël, wil noodhulp leveren aan meer dan een miljoen Palestijnen. Toch stuit het initiatief op kritiek van internationale hulporganisaties, en is er intern al een opmerkelijk vertrek geweest.
Na bijna drie maanden van een Israëlische blokkade, die leidde tot ernstige tekorten aan voedsel, water en medische hulp, probeert de Gaza Humanitarian Foundation nu het verschil te maken. De ngo wil naar eigen zeggen 1,2 miljoen Palestijnen bereiken met voedselpakketten, drinkwater en hygiëneproducten.
De distributie verloopt via beveiligde centra, die worden beschermd door particuliere beveiligingsbedrijven. Die aanpak wijkt bewust af van traditionele humanitaire modellen, zegt de organisatie. GHF beweert met deze nieuwe werkwijze effectiever én veiliger te kunnen werken in het conflictgebied.
Oprichter stapt op na twijfels over neutraliteit
Ondanks de ambitieuze doelstellingen van GHF, rommelt het binnen de organisatie. Jake Wood, oprichter en tot voor kort directeur van de stichting, stapte onlangs op. Hij uitte twijfels over de neutraliteit van het project.
Volgens Wood draagt GHF wel bij aan het verlichten van de hongersnood in Gaza, maar schendt het initiatief tegelijk enkele fundamentele principes van humanitaire hulp. Zijn vertrek is een klap voor de geloofwaardigheid van de organisatie. GHF zelf noemt zijn beslissing “jammer” en blijft intussen volhouden dat Hamas de hulpverlening actief tegenwerkt. De organisatie beweert dat medewerkers en partners bedreigd worden, en deelde als reactie videobeelden van voedselbedelingen in Rafah.
VS en Israël steunen het project, maar kritiek groeit
De Verenigde Staten en Israël staan achter het hulpprogramma van GHF. Ze benadrukken dat dit model beter in staat is om te voorkomen dat Hamas de hulp voor eigen gewin gebruikt. Israël zou niet betrokken zijn bij de praktische verdeling van de pakketten, maar belooft wel “steun en veiligheid” voor de operaties.
Toch klinkt er forse kritiek vanuit andere hulporganisaties. Onder meer de Verenigde Naties waarschuwen dat het GHF-project te weinig rekening houdt met de lokale noden en bestaande hulpnetwerken. Volgens hen schendt het project humanitaire principes en kan het zelfs leiden tot verdere ontheemding van Palestijnen.