‘Unplugged’-truitje van Kurt Cobain wordt geveild: bieden vanaf 200.000 dollar

Voor de tweede keer in vier jaar tijd gaat het truitje, dat de overleden Nirvana-frontman Kurt Cobain droeg tijdens de legendarische MTV Unplugged-sessies, geveild. Het truitje is sinds de dood van de zanger niet meer gewassen. Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone meldt dat het bieden begint vanaf 200.000 dollar. Ook één van Kurt Cobain zijn gitaren wordt geveild.

“Het is heel belangrijk dat we het truitje niet wassen”, klinkt het bij de veiling. “Er zitten nog steeds vlekken op. Je kan zelfs gaten door sigaretten op de trui zien.” In november 2015 werd Cobain zijn trui voor 137.500 dollar (zo’n 124.800 euro) geveild. De nieuwe veiling gaat door op 25 oktober en het bieden begint bij 200.000 dollar (zo’n 181.500 euro). Er wordt verwacht dat er tot 300.000 dollar (zo’n 272.000 euro) zal neergelegd worden voor de trui.

Rock-memorabilia als investering

“Rock & roll-memorabilia zijn een investering geworden”, reageren ze bij veilingshuis Julien’s Auctions. “Tegenwoordig zijn niet enkel verzamelaars geïnteresseerd, maar ook investeerders. Voor de persoon die het truitje in 2015 kocht, was dat een investering. Omdat we recordprijzen zien voor zaken die met Kurt Cobain te maken hebben, beginnen mensen die te verkopen. We verwachten dat het voor meer dan het dubbele van de oorspronkelijke verkoopprijs de deur uit zal gaan. Wij noemen dat de nieuwe kunstmarkt. Mensen investeren steeds meer in popcultuur.”

Gitaar van laatste tour

Ook wordt er een Fender Mustang-gitaar van Cobain uit 1993 geveild. Het gaat om het iconische blauw-grijze instrument dat Cobain bespeelde tijdens de tour ter promotie van ‘In Utero’, de derde en laatste studioplaat van Nirvana. Fender ontwierp destijds de gitaar speciaal voor Cobain, die linkshandig gitaar speelde. Het instrument werd dan ook verschillende jaren tentoongesteld in de Rock and Roll Hall of Fame.

Handgeschreven teksten van poptitanen

Op de veiling van Julien’s Auctions zullen nog andere objecten van bekende artiesten onder de hamer gaan. Zo kan er geboden worden op handgeschreven teksten van Bob Dylan, Eric Clapton en Bruce Springsteen.

Gesponsorde artikelen