“Grootste wonder in de gezondheidszorg”: Noord-Korea roept overwinning uit op COVID-19 en rapporteert “slechts 74 doden”

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft op woensdag tijdens een nationale bijeenkomst de overwinning op COVID-19 uitgeroepen. De grote leider zei dat het land het virus heeft “uitgeroeid”, ondanks het zwakke gezondheidssysteem en een gebrek aan vaccins.

“Onze langdurige quarantaineoorlog is eindelijk voorbij en vandaag kunnen we plechtig de overwinning uitroepen”, aldus Kim Jong-un op woensdag, iets meer dan 90 dagen nadat hij in mei de eerste landelijke uitbraak van COVID-19 aankondigde. Het nieuws zorgde voor tranen op de gezichten van de aanwezigen ambtenaren.

In zijn toespraak stelde de leider dat ondanks de grote overwinning op het virus, het regime nog steeds de geldende COVID-maatregelen zal handhaven. Ook blijven er strenge grenscontroles.

“Het grootste wonder in de gezondheidsgemeenschap”

De grote leider beweerde daarnaast dat zijn land het virus heeft uitgeroeid dankzij “grondig wetenschappelijk onderzoek”. Om welk wetenschappelijk onderzoek het precies gaat is door Kim echter niet verteld. “Het dodental sinds de uitbraak van het virus tot het moment van spreken is slechts 74. Dat is extreem laag en kan worden beschouwd als het grootste wonder in de gezondheidsgemeenschap”, aldus de grote leider.

Kim beweerde ook dat de uitbraak en de lockdown geen invloed hadden op de algemene economische plannen van de staat. Zo zouden grote bouwplaatsen en boerderijen tijdens de lockdown de productieverwachtingen overtroffen hebben, omdat uitzonderingen werden gemaakt om het werk te kunnen voortzetten.

De grote leider Kim Jong-un tijdens zijn toespraak op woensdag. Bron: Rodong Sinmun

Absolute gezag handhaven

Deskundigen zijn echter niet overtuigd van het optimisme dat uit Pyongyang galmt. Zo worden de Noord-Koreaans verklaringen over de uitbraak van het virus uitvoerig gemanipuleerd, stellen ze. Op deze manier poogt het regime om het absolute gezag van de grote leider te handhaven.

Zo is bijvoorbeeld het dodental onrealistisch laag in vergelijking met andere landen, vooral gezien het feit dat Pyongyang geen massale inentingscampagne heeft gelanceerd.

Naast de grote leider was ook zijn zus Kim Yo-jong aanwezig. Ze stelde in een toespraak dat ze gelooft dat Zuid-Korea opzettelijk het virus naar het noorden heeft verspreid. Het is een twijfelachtige bewering, die een poging lijkt om de rivaal in het zuiden verantwoordelijk te stellen voor de virusverspreiding, te midden van een toenemende spanning over het nucleaire programma van het regime.

Eerder meldden de staatsmedia uit Pyongyang dat Seoel met behulp van ballonnen het virus in het land heeft verspreid. 

Tot dusver zijn er “slechts” 74 personen overleden

Eind mei maakt de opperste leider Kim Jong-un bekend dat zijn regering de uitbraak van COVID-19 volledig onder controle heeft gekregen. Volgens de officiële cijfers van het land zijn er tot dusver 74 personen overleden, maar deskundigen trekken dit in twijfel.

De inwoners van het land leven in armoede en er heerst een chronische ondervoeding. Hierdoor is de vitale weerbaarheid van de bevolking tegen het virus ernstig ondermijnd.

Daarnaast beschikt het land niet over voldoende testkits om eventuele besmettingen te bevestigen. Hierdoor hanteert het regime een strategie dat mensen met symptomen isoleert, zonder hen eerst te testen. Ambtenaren, leraren en andere toezichthouders moeten mensen met koorts identificeren, zodat de betrokkenen in quarantaine geplaatst kunnen worden.

(as)

Meer
Lees meer...