Oekraïense TikTokker gaat viraal met video’s over haar leven tijdens de oorlog

De 20-jarige Valeria Shashenok (@valerisssh) gaat momenteel viraal op TikTok. Ze woont in de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv, die als een van de eerste het doelwit werd van de Russische troepen. Valeria verblijft daarom al meer dan een week met haar familie in een schuilkelder. Vanuit daar deelt ze haar video’s op TikTok.

Het is ondertussen al meer dan een week geleden dat Vladimir Poetin de aanval inzette op Oekraïne. Heel wat inwoners van het land vluchtten al voor de verwoestende oorlog, maar veel anderen kozen ervoor om dekking te zoeken in hun eigen woonplaats. Zo schuilen heel wat mensen in schuilkelders of metrostations. De 20-jarige Valeria Shashenok leeft nu al meer dan een week ondergronds samen met haar ouders.

Valeria Shashenok

Valeria Shashenok werkt als fotografe en deelde voor de inval van Oekraïne vooral video’s van haar werk, haar reizen en haar vriendinnen. Maar sinds Oekraïne onder vuur kwam te liggen, deelt Valeria vooral video’s die de impact van de oorlog tonen. Daarbij toont ze haar veranderde leven, maar ook ravage in haar stad Tsjernihiv.

De populairste TikTok van Valeria is een video waarbij ze deelneemt aan de trend van Che La Luna. Op de tonen van dat nummer tonen mensen de bijzondere dingen in hun huis. In het geval van Valeria is dat haar schuilkelder. Zo toont ze in de video hoe ze in de kleine ruimte samenleeft met haar ouders en hond en “wat Poetin met haar stad heeft gedaan”. De video werd ondertussen al meer dan 24,5 miljoen keer bekeken en kreeg ook al 3,4 miljoen likes. In de comments laten veel mensen weten dat ze respect hebben voor de manier waarop Valeria met de moeilijke situatie omgaat.

Bekijk hier de virale TikTok van Valeria:

@valerisssh Living my best life 🥰🥰🥰 Thanks Russia! #ukraine #stopwar #russiastop ♬ Che La Luna – Louis Prima

Fake news

Valeria werd al gecontacteerd door BBC en CNN. In interviews vertelde ze daar over haar motivatie voor de video’s. “De situatie in mijn land wordt elke dag erger. Ik voel dat het mijn missie is om te tonen hoe het er echt uitziet. Het is het echte leven en ik ben hier”, vertelde ze aan CNN. “Ik ben een fotograaf, dat is mijn job. Ik hou ervan om video’s te maken en TikTok is het perfecte platform om mijn dagelijkse leven te delen. Op een dag besloot ik om deel te nemen aan de trend. En daarna zijn mijn video’s populairder geworden.”

“Veel mensen bedanken me om het echte leven in Oekraïne te tonen. Daarbij zijn ook heel wat Russische mensen die laten weten dat ze me steunen. Zij krijgen heel wat fake news te zien, waardoor de meeste Russen niet weten hoe de situatie in Oekraïne echt is. Daarom wil ik aan de wereld tonen wat er op dit moment in Oekraïne aan het gebeuren is.”

Bekijk hier de interviews van Valeria met BBC en CNN:

Bekijk hier nog enkele video’s van Valeria:

@valerisssh NATO, CLOSE THE SKY OVER UKRAINE! #ukraine #stopwar #nato ♬ Another Love – Tom Odell
@valerisssh

Welcome to my 5 stars hotel 🥰🥰🥰

♬ original sound – allrapperlations
@valerisssh I found the last avocado in the supermarket!!!!! #ukraine #stopwar #russiastop ♬ Sleigh Ride – Leroy Anderson
@valerisssh I’m in love of my life! 🥰🥰🥰 #ukraine #stopwar ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey
@valerisssh Run away from Putin! Simple day, simple life😁 Nothing special! #ukraine #stopwar ♬ original sound – Valerisssh
Meer
Lees meer...