Ongeopend ‘Super Mario 64’-videospel uit 1996 brengt 1,3 miljoen euro op

Een ongeopend exemplaar van Nintendo’s videospel Super Mario 64 is geveild voor een recordbedrag van 1,56 miljoen dollar, omgerekend 1,3 miljoen euro. De spelcassette is daarmee het duurste videospel ooit verkocht.

Waarom is dit belangrijk?

De belangstelling voor verzegelde videospelletjes is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. De populairste investeringen zijn spellen voor Nintendo-spelcomputers, die vanaf de jaren 80 personages als Mario razend populair maakten. 

Minder dan twee dagen nadat een verzegeld exemplaar van The Legend of Zelda onder de hamer ging voor 870.000 dollar, overschrijdt het Super Mario 64-videospel uit 1996 de kaap van één miljoen dollar. Het veilinghuis Heritage Auctions in het Amerikaanse Dallas, dat beide verkopen organiseerde, maakte de identiteit van de kopers niet bekend. Het vorige record werd in april gevestigd, toen een exemplaar van Super Mario Bros 660.000 dollar opbracht.

“Het lijkt onmogelijk om het belang van dit spel te overschatten, niet alleen voor de geschiedenis van Mario en Nintendo, maar voor videogames in het algemeen”, zei Valarie McLeckie, videogame-specialist bij Heritage Auctions, over de recentste veiling. “Dit is Mario’s debuutoptreden in een 3D-wereld, en het was het populairste – best verkochte – videospel voor de N64 (een spelcomputer van Nintendo, red.).”

Toen het uitkwam in 1996 werd Super Mario 64 het best verkochte spel voor de Nintendo 64. Het was bovendien de eerste keer dat gamers het personage Mario, de Italiaans-​Amerikaanse loodgieter, in 3D te zien kregen, meldt het veilinghuis in een verklaring.

Zelda

Zaterdag bracht een ultrazeldzame versie van Nintendo’s The Legend of Zelda uit 1987 870.000 dollar op. Dit spel was volgens veilinghuis Heritage Auctions zo waardevol omdat er maar twee ongeopende exemplaren van bestaan.

“Ik had heel veel vertrouwen in (de verkoop van, red.) dit spel”, zei McLeckie toen. “En toch voel ik dat de veiling van vandaag al mijn verwachtingen heeft overtroffen. Geschiedenis schrijven is nooit makkelijk. Ik ben gewoon heel trots dat we er opnieuw deel van konden uitmaken.”

Meer
Lees meer...