Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles GIN?

Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles GIN?

Vertrek je binnenkort op vakantie? Dan loont het de moeite om de lokale prijzen voor een fles van je favoriete drankje eens te checken. Wij doken in de catalogus van tal van winkels in Europa om te zien waar je winst of verlies maakt. Als eerste in onze zomerreeks: GIN!

Al enkele zomers is gin-tonic een vaak besteld drankje op terrasjes. En ook thuis hebben liefhebbers een steeds grotere kast met gin-flessen. Maar net zoals bij andere alcoholische dranken is de prijs van een fles gin erg afhankelijk van het land waar je ze koopt. Je zou verwachten dat het Verenigd Koninkrijk de goedkoopste markt is, aangezien gin daar een hele ontwikkeling kende en verschillende bekende merken van daar afkomstig zijn. Maar het kan echt nog goedkoper.

Getty

Vier bekende gins

Natuurlijk zijn onze cijfers beperkt en bestaat er altijd een kans dat je gin op je vakantiebestemming toch nog goedkoper vindt. We moesten ons beperken tot de websites van de lokale grote winkelketens, en die bieden niet altijd hun prijzen online aan. Bovendien is sterke drank vaak iets wat ze niet online zetten. Toch hebben we voor een pak landen minstens één prijs kunnen vinden. Uiteraard hebben we geprobeerd om speciale acties en promoties te onderscheiden van de normale prijs.

Niet elk gin-merk is overal verkrijgbaar, dus selecteerden we vier heel bekende merken die je toch in de meeste landen zou moeten kunnen vinden. Bombay Gin is al een tijdje in handen van producent Bacardi, Hendrick’s Gin wordt in Schotland gedistilleerd en is één van de bekendste ter wereld, Gordon’s Gin is een eeuwenoud Brits gin-merk, en ook Tanqueray is een klassiek merk van over het Kanaal.

Getty

Prijzen in België

Laten we eerst eens kijken naar de prijs van gin ons land. We vergeleken de grootste supermarktketens Carrefour, Delhaize en Colruyt. Voor Bombay Gin was Colruyt de goedkoopste: 21,48 euro voor een fles van 70 centiliter. De duurste fles is Hendrick’s Gin, want daar betaal je in elk van de ketens zo’n 38,99 euro voor. Ook voor Gordon’s Gin zijn de prijzen vergelijkbaar, de goedkoopste fles die we vonden kost 15,21 euro. En tot slot was Colruyt voor Tanqueray opnieuw nipt de goedkoopste: 25,86 euro.

Istock

Goedkopere landen

België hoort duidelijk bij de duurdere landen om gin te kopen. We zitten bij de meeste merken in de subtop van de hoogste prijzen. In de volgende landen kan je bijgevolg zaakjes doen:

  • SPANJE: een land dat nog wel een paar keer bovenaan zal staan in deze zomerreeks. In Spanje kost een fles sterke drank je aanzienlijk minder dan hier. We gingen vooral in de Spaanse versie van onze Carrefour-winkels kijken en het verschil was opvallend. Een fles Bombay Gin kost 13,65 euro, ofwel zo’n 8 euro minder dan hier. Voor een fles Gordon’s betaal je zelfs maar 7,50 euro, en dat is iets minder dan de helft van onze prijs. En Tanqueray kost 14,45 euro, liefst tien euro goedkoper. Enkel Hendrick’s Gin blijft redelijk duur, ook al ligt de prijs met 32,40 euro nog steeds 6 euro lager.
Getty
  • DUITSLAND: je hoeft niet naar het zuiden te rijden om goedkopere gin te kopen. Ook in ons buurland Duitsland kost een fles je gemiddeld veel minder. Daar gingen we onder andere shoppen in de lokale keten Real. Bombay Gin kost er 16,99 euro, ook weer vijf euro minder dan bij ons. Tanqueray is met 16,04 euro eveneens aanzienlijk goedkoper. Maar vooral interessant is hier het dure merk Hendrick’s. We vinden er eentje voor 29,99 euro, dus 9 euro goedkoper.
  • LUXEMBURG: nog een buurland waar je goedkoper gin kunt kopen. In Luxemburg betaal je maar 9,15 euro voor een fles Gordon’s Gin, 6 euro minder dan bij ons. Bombay Gin kost slechts 14,52 euro, 7 euro goedkoper. Hendrick’s Gin blijft duur, maar is met 32,67 euro nog altijd veel goedkoper. In Luxemburg was Auchan onze belangrijkste supermarkt.
Istock
  • PORTUGAL: niet verwonderlijk dat Portugal als buurland van Spanje ook heel voordelig blijkt. Al liggen de prijzen voor gin er toch net iets hoger. Hier kan je de beste zaken doen voor Gordon’s Gin (11, 49 euro) en Tanqueray (17,49 euro). We keken onder andere bij de lokale keten Continente.
  • VERENIGD KONINKRIJK: uiteindelijk kan je in het Verenigd Koninkrijk als thuisland van de gin nog wel een paar zaakjes doen. We keken naar Tesco en Sainsbury’s. Bombay Gin en Gordon’s Gin kosten er ongeveer evenveel als hier, maar op Hendrick’s Gin bespaar je toch acht euro (30,8 euro). En ook Tanqueray is met een fles van 17,11 euro aanzienlijk goedkoper.

Duurdere landen

Weinig landen zijn echt over de hele lijn duurder dan België, maar we raden toch aan om op te letten in Ierland en Denemarken. Bombay Gin kost bij de Ieren zelfs bijna 30 euro, voor Hendrick’s Gin leg je 44 euro op tafel. Bij de Denen vonden we een fles Gordon’s Gin voor meer dan 23 euro.

De andere landen zijn vergelijkbaar met onze prijzen. Al kan je in de Nederlandse Albert Heijn wel een paar euro winnen op Hendrick’s Gin (34,49 euro) en Tanqueray (20,99 euro). In Italië was het niet simpel om een fles gin online te vinden, al blijkt de lokale Carrefour er wel een goedkope fles Gordon’s Gin (10,05 euro) aan te bieden. Zwitserland is iets duurder voor Bombay Gin, maar ook weer iets goedkoper voor Hendrick’s Gin en Tanqueray.

Istock

Winnaar: SPANJE

Wie goedkoop gin wil inslaan, moet daarvoor in Spanje zijn, gevolgd door Luxemburg en Duitsland. Maar vergeet niet dat het hier over de conventionele merken gaat, vaak loont het de moeite om eens naar lokale gin te speuren. Het drankje is al lang niet meer alleen bij de Britten populair en als echte liefhebber kan je misschien een unieke fles op de kop tikken. En dan maar zoeken naar de juiste bijhorende tonic!

MORGEN: de goedkoopste/duurste fles BACARDI

Gesponsorde artikelen