Op het einde van je maandstonden een tampon inbrengen, kan negatieve gevolgen hebben

Op het einde van je maandstonden een tampon inbrengen, kan negatieve gevolgen hebben

“Maandstonden zijn superleuk!” Neen. Geen enkele vrouw heeft dat ooit gezegd. Maar we proberen (neem het met een korreltje zout) toch elke maand opnieuw er het beste van te maken. Sommige vrouwen kiezen daarom voor een tampon, om de maandelijkse problemen lichtjes te vergemakkelijken. Maar let op ladies, tijdens je laatste dagen zou je toch beter die tampon niet inbrengen. Dit is waarom. 

Hoewel een tampon het heel wat makkelijker maakt in het begin van je cyclus, moet je toch enkele zaken in je achterhoofd houden. Hoe lang je het mag inhouden is één ding, maar wanneer je het inbrengt mag je ook niet zomaar negeren. Een tampon op een verkeerd moment gebruiken, kan voor droogheid en irritaties zorgen. Dat komt door de functie van een tampon en wat het juist doet.

Een tampon absorbeert, duh …

Tampons zijn gemaakt om vloeistoffen te absorberen. “Tampons zijn gemaakt uit verschillende vezels om de absorptie te verhogen”, zegt Shirin Irani, gynaecoloog tegen Metro.uk. “Een tampon trekt al wat vloeibaar is naar zich toe.” Zoals de gynaecoloog uitlegt, trekt (uiteraard) het menstruatiebloed in de tampon, want daarvoor dient het ook. Maar als er weinig menstruatiebloed is, kan het ook andere vloeistoffen naar zich toetrekken, en dat kan problematisch worden. Omdat andere vaginale vloeistoffen in de tampon worden getrokken, kan tampongebruik op verkeerde momenten langdurige droogtes veroorzaken.

Er is nog geen bewijs dat de droogheid je vaginale gezondheid op termijn beïnvloedt. Maar het valt niet te ontkennen dat het gebruik van een tampon, als je weinig bloedt, droogheid kan veroorzaken. “Als je slechts twee druppels menstrueert terwijl een tampon superabsorberend is, dan neemt het alle vocht op van de vaginale kanaal.” Als je last hebt van droogte, dan merk je het meteen. Naast een irritant gevoel, kan je last hebben van jeuk en zelfs een brandend gevoel daarbeneden.

The end

Op het einde van je menstruatie is de afscheiding heel wat lichter. Dat wil zeggen dat de tampon ook de vaginale vloeistoffen absorbeert waardoor je sneller droogheid krijgt. Maar hey, geen nood. Er zijn oplossingen om de droogheid te vermijden.

Uiteraard is het aangeraden om geen tampons meer te gebruiken als je merkt dat je maandstonden niet meer hevig zijn. Daarnaast kan je tijdens de laatste dagen beter een voorkeur geven aan een cup of maandverband.

iStock

Gesponsorde artikelen