Left Right
scrollTop top

Op zoek naar een citytrip? Dit zijn in 2017 de beste steden van Europa om te bezoeken


Op zoek naar een citytrip? Dit zijn in 2017 de beste steden van Europa om te bezoeken

Met de zomervakantie nog ver weg wil je ook in het voorjaar misschien even op vakantie gaan. En dan is een citytrip de ideale oplossing. Kies je voor een klassieker zoals Londen of Parijs, of ga je graag eens naar een stad die niet meteen op ieders bucket list staat? Misschien kan dit lijstje je wel helpen, want de Nederlandse reiswebsite GoEuro heeft in samenwerking met HomeToGo op basis van een aantal factoren een top 100 opgesteld.

In het verleden keek hetzelfde onderzoek van GoEuro onder andere al naar de beste steden voor bierdrinkers. De steden zijn allemaal beoordeeld op basis van een aantal categorieën die voor iedereen die op citytrip gaat van belang zijn: wat er overdag te zien is, het nachtleven, de accommodatie, het vervoer, en de prijs en kwaliteit van eten en drinken. Dat leverde in totaal een score op 100 op. De Belgische steden doen het schandalig slecht, maar daar zoek je waarschijnlijk toch geen inspiratie. Wij zetten de 20 beste citytrips op een rijtje:

1. Barcelona (Spanje)

Istock

98,3% – Geen Londen of Parijs, maar wel een stad waar iedereen ooit eens moet geweest zijn. Barcelona biedt het zuiderse klimaat met veel zon en in het voorjaar een aangenaam weertje, maar er is ook cultuur, je kunt er shoppen, en vooral wegdromen. Je kan zeker drie tot vier dagen vullen in Barcelona.

2. Praag (Tsjechië)

Istockphoto

96,1% – Oké, de top 3 is zeker wat cliché als je dan toch een alternatief voor Londen of Parijs zoekt, maar ook Praag is zo’n stad die je ooit moet gezien hebben. De bruggen over de Moldau vormen er zelfs een Oost-Europese versie van Londen met de Thames. Maar behalve wat culturele invloeden uit Oost-Europa voelt Praag ook wat Duits aan. Ideaal dus voor wie van Oost-Europa wil proeven, maar het echte oosten nog een brug te ver vindt.

Check hier onze handleiding voor een bezoek aan Praag!

3. Berlijn (Duitsland)

Istock

95,8% – En om het cliché compleet te maken: Berlijn staat inderdaad op drie. Maar check het gerust in je omgeving als je nog nooit naar Berlijn geweest bent: iedereen komt altijd heel tevreden terug uit de Duitse hoofdstad. Het historische is er immers verweven met heel veel moderne aspecten. En je moet zeker eens in het nachtleven van Berlijn gedoken zijn.

4. Madrid (Spanje)

Getty Images

94,8% – Wie van dat typisch Spaanse gevoel wie proeven hoeft niet naar Barcelona – ze worden daar ook niet graag Spaans genoemd. Madrid is dan een goed alternatief, en veel mensen laten de hoofdstad al te snel links liggen voor Barcelona. Cultuur genoeg, en je weet dat er ’s avonds altijd bijna overal lekker eten te vinden is.

5. Londen (Verenigd Koninkrijk)

Istock

84,8% – Voor één keer dus niet op de eerste plaats van een citytriplijstje en het verschil met de top is enorm, maar Londen blijft natuurlijk de perfecte stad voor korte en geslaagde reis. Bovendien is het er nog steeds goedkoper dan we gewend zijn, omdat het pond door de Brexit in waarde fel gezakt is. Je doet er nooit verkeerd mee om de Britse hoofdstad te bezoeken, voor ieder wat wils.

6. Parijs (Frankrijk)

EPA

83,4% – We weten dankzij Tom Waes intussen dat er overal in de wereld replica’s van de Eiffeltoren opduiken, maar er gaat toch niks boven het origineel. De eeuwige concurrent van Londen moet dan wel weer het onderspit delven in dit lijstje, toch is Parijs ook dit jaar een stad die gezien mag worden. En eigenlijk MOET gezien worden, want je moet hier toch ooit een keer zijn geweest. Op amper anderhalf uur rijden met de trein vanuit Brussel.

7. Lissabon (Portugal)

Istock

81% – Voor alle liefhebbers van Barcelona is ook Lissabon een echte aanrader. De stad is al enkele jaren aan een opmars bezig in lijstjes voor citytrips en misschien is de zevende plaats nog altijd veel te laag. Wie de klassiekers gezien heeft en een mooie stad wil bezoeken zonder echt gek te doen, zit perfect in Lissabon.

8. Krakau (Polen)

Getty Images

79,5% – Eindelijk eens een land dat iets minder voor de hand ligt. Al valt dat met Polen nog goed mee, want de steden worden daar ook ieder jaar populairder bij toeristen. Het soms wat grauwe beeld dat we van Polen hebben, valt dan ook volledig weg tijdens een citytrip naar Krakau. Een aanrader als je bijvoorbeeld Praag heel leuk vond.

9. Boedapest (Hongarije)

Istock

79,2% – Intussen mogen we Boedpast wel een klassieker voor een citytrip noemen. Dat Oost-Europese karakter in een modern kleedje vind je ook hier terug. Al heeft de stad ook zijn eigen trekpleisters. Zo moet je natuurlijk eens in een typisch badhuis geweest zijn. En je gaat ontdekken dat de keuken uit meer dan goulash bestaat.

10. Sevilla (Spanje)

Istock

78,4% – Je hebt het al gemerkt: Spanje is dat jaar blijkbaar meer dan ooit de place to be. Sevilla is de derde Spaanse stad in de top 10. Je moet er in tegenstelling tot Barcelona en Madrid toch best in het voorjaar naartoe gaan. In de zomer is het er snikheet, en dat is niet ideaal voor een citytrip. Tenzij je dan net op vakantie in het zuiden bent, ga dan zeker eens kijken naar deze erg mooie Spaanse stad die heel wat Moorse invloeden heeft gekend.

11. Istanboel (Turkije)

Istock

77,3% – De stad wordt niet voor niets de parel aan de Bosporus genoemd. Al hoor je veel toeristen toch twijfelen wanneer ze Istanboel tegenwoordig als optie voor een citytrip noemen. Daar hebben de aanslagen van de voorbije twee jaar natuurlijk mee te maken. Maar als je je daarover kunt zetten, ga je genieten van een prachtige stad. Het voordeel is ook dat het misschien iets minder druk dan gewoonlijk zal zijn.

12. Rome (Italië)

Istock

77,1% – Italië is natuurlijk een prachtig land, maar blijkbaar iets minder populair voor een citytrip. Rome voert de Italiaanse steden uiteraard aan. Een klassieker waar we vooral veel cultuur en geschiedenis kunnen opsnuiven. Al is de hoofdstad natuurlijk veel meer dan het Colosseum. En lekker eten mag in principe ook geen probleem zijn in Italië.

13. Kiev (Oekraïne)

Istock

76,3% – Net als Istanboel ligt Kiev momenteel niet voor de hand door de nabijheid van een oorlog. Al is die nog ver van de Oekraïense hoofdstad verwijderd. Hier ga je al veel meer het echte Oost-Europa terugvinden. De stad wordt in de lijst vooral geprezen voor de accommodaties. Een aanrader voor wie eens iets anders wil. Straks zakt heel Europa ook naar Kiev af voor het Eurovisie Songfestival.

14. Valencia (Spanje)

Istock

74,9% – Nog een keer Spanje? Waarom niet, want ook Valencia heeft een pak troeven voor een leuke citytrip. Je moet er al iets zuidelijker voor reizen dan voor Barcelona, maar ook Valencia ligt aan de Middellandse Zee. Zo kan je dus ook even op het strand gaan liggen, en dat is toch iets wat je niet op elke citytrip kunt doen. Als je nog redenen nodig hebt om Valencia te bezoeken, check dit artikel dan zeker even.

15. Wenen (Oostenrijk)

Istock

73,7% – Weer een klassieker, want met het aantal traditionele citytrips ben je natuurlijk ook een tijdje zoet. In Wenen gaan de prachtige klassieke gebouwen moeiteloos over in de moderne tijd. Wie van lekkere desserten houdt, is natuurlijk ook op z’n plaats in Wenen. Cultuur en romantiek troef!

16. Sarajevo (Bosnië & Herzegovina)

Istock

73,5% – Twintig jaar geleden kon niemand zich voorstellen dat Sarajevo vandaag een interessante stad voor een leuke citytrip zou zijn. Er is dan ook al veel veranderd. En wil je het drukke toerisme voor zijn, dan is het waarschijnlijk nu of nooit om naar Sarajevo te gaan.

17. Zagreb (Kroatië)

Istock

73,4% – We blijven in de streek, want ook Zagreb is een stad die de voorbije decennia een hele ontwikkeling heeft gekend. En gelukkig maar, want de Kroatische hoofdstad is echt de moeite. Wie het niet bij een citytrip wil houden kan ook Kroatië zelf intrekken, een land dat vrij ongerept is en veel te bieden heeft.

18. Hamburg (Duitsland)

Istock

72,5% – Iets minder ver dan Berlijn, maar ook zeker de moeite om te bezoeken. Hamburg is na de Berlijn overigens de grootste stad van Duitsland, en dat heeft ongetwijfeld te maken met de grote haven waarover de stad beschikt. En toch is het geen industriestad die voorts niks te bieden heeft. Al zijn veel gebouwen er nog relatief nieuw, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de historische trekpleisters van Hamburg vernield.

19. München (Duitsland)

Istock

72,4% – Wie München zegt, denkt natuurlijk aan het Oktoberfest waarbij het bier rijkelijk vloeit. Dat is zeker een leuk moment om de stad te bezoeken, tenzij je er zelf niet actief aan deelneemt. Ga dan op een ander moment om de drukte te ontlopen en de schoonheid van de stad te ervaren. Typisch Beiers natuurlijk, en het is altijd leuk om de traditionele klederdracht te bewonderen.

20. Amsterdam (Nederland)

Getty Images

72,2% – Om de top 20 af te sluiten komen we nog Amsterdam tegen. Uiteraard mag de Nederlandse hoofdstad niet te laag staan in een Nederlands onderzoek, maar het blijft de moeite waard om een weekendje in Amsterdam door te brengen. De mooie grachten, de typische huizen, … je hebt eigenlijk nooit de indruk dat je in een grote stad rondloopt.

En de Belgische steden?

In totaal staan er honderd steden op de lijst, maar naar de Belgische moeten we lang zoeken. Milaan (21) valt net buiten de top 20, en ook Athene (27) staat vrij laag. Sint-Petersburg (31) hadden we toch ook iets hoger verwacht. Edinburgh (35) staat in onze ogen eveneens lang niet hoog genoeg. De eerste Belgische stad is Brussel op de 45ste plaats. Onze hoofdstad scoort slechts 66,3 procent, vooral op vervoer en dagactiviteiten wordt Brussel vreemd genoeg afgestraft. Ook eten en drinken is naar Belgische normen opmerkelijk slecht. Toch maar eens stoppen met toeristen altijd naar die Rue de Boucher te sturen?

Brugge staat pas op de zestigste plaats, en scoort erg slecht op dagactiviteiten. Dan moeten de onderzoekers toch dringend nog eens naar Brugge komen. Ook hier haalt het eten de score verrassend naar omlaag. Hetzelfde voor Antwerpen op de 62ste plaats. Gent is de vierde Belgische stad op de 71ste plek.

De Belgische steden zijn niet de enige die hoger hadden mogen staan. Wat dacht je van Stockholm op de 78ste plaats. Ook Lyon (64) en Salzburg (73) worden naar onze smaak wat ondergewaardeerd.

Getty Images

Nog wat statistieken …

Welke steden scoren nu het best in al die categorieën. Voor de dagactiviteiten moeten je duidelijk niet in België zijn. Dan blijft Londen de absolute nummer één. Met Parijs, Rome, Praag en Barcelona scoren alle klassieke citytrips hier goed. Ook Moskou wordt aangeraden.

Voor het nachtleven moet je uiteraard in Berlijn zijn. Maar ook Krakau, Barcelona, Kiev en Madrid zijn ideaal voor wie graag een stapje in de wereld zet. Andere verrassende namen zijn Sarajevo, Wroclaw en Coimbra.

Logeren is natuurlijk ook belangrijk, en voor citytrip moeten prijs en kwaliteit allebei goed zitten. Dan ga je best naar Kiev blijkbaar, of naar Zagreb en Boedapest. Siena is een verrassing in die lijst, en ook Sarajevo doet het weer goed. Het nachtleven in Coimbra kan je blijkbaar ook perfect koppelen aan een goed hotel. Andere steden die we nog niet gehoord hadden zijn Pilsen, Riga en Sofia.

Getty Images

Voor lekker en eten moet je dus plots niet meer in België zijn, maar we gaan zeker niet ontkennen dat de winnaars in die categorie er mogen zijn. Barcelona is de topper, gevolgd door Madrid en Parijs. Rome doet het ook goed, en in Londen kan je tegenwoordig zowel voor weinig geld als voor een klein fortuin lekker tot uitstekend eten.

Tot slot is er nog het vervoer in de stad, dat goed en niet te duur moet zijn. Boekarest en Sofia zijn dan de winnaars, maar ook in Kiev, Sarajevo en Gdansk kan je jezelf vlot verplaatsen. De meeste Poolse steden doen het overigens uitstekend in deze categorie.

EPA

En als je echt eens iets anders wil …

Istock
Ga dan naar Aarhus, dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. Aarhus ligt in Denemarken in een soort van baai. Niet goedkoop uiteraard, maar op basis van andere Scandinavische steden wel een leuke ervaring, vermoeden we. Kopenhagen is pas 55ste in de lijst, dus daarvoor hoef je het volgens deze studie niet te laten.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…