Opnieuw Galaxy smartphone in brand gevlogen naast slapende tiener

Opnieuw een spectaculair geval van een Samsung Galaxy smartphone die bij het opladen in brand is gevlogen. Ariel Tolfree (13) had haar Galaxy aan de oplader gehangen toen ze ging slapen. ’s Nachts ging de telefoon in de fik. Hij brandde een flink gat in haar bed. Het is niet het eerste geval. Samsung zegt dat het te wijten is aan niet-officiële batterijen.

Zoals ze altijd deed voor ze ging slapen, hing Ariel Tolfree (13) haar Samsung Galaxy aan de oplader voor ze ging slapen zodat die ’s nachts kon opladen. Ze legde het toestel onder haar kussen, want, je weet nooit wie je zelfs ’s nachts dat belangrijke berichtje gaat sturen. ’s Ochtends zag de telefoon er zo uit: 

En Ariels kussen, wel: De batterij is helemaal opgezwollen, en dat is blijkbaar een veel voorkomend probleem met dit soort batterijen, en niet alleen in smartphones, want onlangs werden er nog miljoenen babyphones teruggeroepen naar de fabriek daarvoor:De papa van Ariel contacteerde Samsung, dat zei dat het wellicht te wijten was aan het feit dat er een batterij in de Galaxy zat van een ander merk dan Samsung. In december al schoten er ineens vlammen uit de oplaadpoort van een Samsung Galaxy van een jonge Canadees:

En in juni ging een flat in Hong Kong in de as nadat een Samsung Galaxy S4 in brand was gevlogen. De eigenaar van de telefoon vertelde dat hij een spelletje aan het spelen was op zijn smartphone toen hij een knal hoorde en de batterij van zijn Galaxy ontplofte. Het vuur sloeg over naar een sofa en het hele appartement ging eraan:

Vorig jaar in augustus ontplofte de Galaxy S3 van Fanny Schlatter, een Zwitsers meisje van 18 in de broekzak van haar schildersoverall: 

In april van dit jaar werd Holly Hewett, een 25-jarige vrouw uit de buurt van Londen, wakker en ontdekte dat haar Samsung Galaxy S4 in brand stond. Die lag naast haar bed op te laden op de vloer. Ze had die smartphone nog maar een half uur eerder aan de oplader gehangen, toen haar vriendje opstond om te gaan werken. Haar telefoon zag er zo uit:

Maar het zijn niet alleen Samsungs waarbij zo’n problemen opduiken. De Blackberry Curve 9320 van een schooljongen uit Coventry ontplofte zo ook in het midden van de nacht terwijl hij aan het opladen was. En in februari van dit jaar schoot de iPhone 5C van een Amerikaanse tiener in brand terwijl die in haar broekzak zat. Een hoop klasgenoten zagen het gebeuren, de telefoon zag er zo uit: 

Eerder was er al eens een iPhone 4 in brand gevlogen tijdens een vlucht naar Sydney. Een stewardess moest ‘m met een brandblusapparaat blussen. 

Het zijn overigens meestal niet de batterijen waar iets mis mee is wanneer zo’n smartphone de fik in gaat, doorgaans gaat het wel degelijk om fabricagefoutjes. Vaak ligt het aan de condensator die het begeeft, waardoor de stroom de lithiumbatterijen gaat oververhitten.

Soms doen mensen ook wel domme dingen. Zo was er een Ierse man wiens Galaxy in brand was geschoten in de wagen bij het opladen via de sigarettensteker. Achteraf bleek wel dat de man de smartphone voor hij vertrok in de microgolf had gestoken omdat die nat was geworden en hij dacht ‘m zo te drogen.

Meer
Lees meer...