Opnieuw klap voor LGBT-gemeenschap in Turkije. Gay Pride Istanbul voor derde jaar op rij verboden

Opnieuw klap voor LGBT-gemeenschap in Turkije. Gay Pride Istanbul voor derde jaar op rij verboden

Een nieuwe dag, een nieuw onheilspellend bericht uit Turkije. De gouverneur van Istanbul heeft de jaarlijkse Gay Pride verboden. Die moest normaal zondag doorgaan. De autoriteiten zeggen dat ze niet in staat zijn om de veiligheid te garanderen van het publiek en de deelnemers. Ook vorig jaar ging de Istanbul Pride niet door.

De Gay Pride in Istanbul is de grootste optocht van de LGBT-beweging in de moslimwereld. Ze bestaat al sinds 2003 en trok op zijn hoogtepunt bijna 100.000 deelnemers. Toch is het al van 2014 geleden dat de Pride gewoon kon doorgaan zoals gepland.

Ook dit jaar heeft Vasip Şahin, gouverneur van de provincie Istanbul en een vriend van president Recep Tayyip Erdoğan, de optocht verboden. In een mededeling wijst hij op de veiligheid. Op sociale media is namelijk door verschillende ultranationalistische organisaties opgeroepen om de Pride te blokkeren indien de overheid niet ingrijpt. Het stoot veel moslims tegen de borst dat de Gay Pride in Istanbul samenvalt met het einde van ramadan. Ook zou er volgens de gouverneur geen correcte aanvraag zijn ingediend door de organisatie.

Traangas en rubberen kogels

Ook vorig jaar is de Gay Pride verboden na dreigementen van extremistische groeperingen. De Trans Pride de dag erna ging wel door, maar deelnemers werden door de politie met traangas en rubberen kogels uit elkaar gedreven.

In 2015 besloot het stadsbestuur zonder directe reden om minder dan een uur voor de start van de optocht de Gay Pride te verbieden. De politie vroeg aan de verzamelde deelnemers om terug naar huis te gaan. De menigte werd kort daarna verjaagd van het Taksim Plein en zou uiteindelijk enkele straten verder het feest gewoon voortzetten.

Homoseksualiteit is in Turkije, in tegenstelling tot in veel andere moslimlanden, niet verboden. Toch worden holebi’s vaak gediscrimineerd en is homofobie nog altijd wijdverspreid.

Gesponsorde artikelen