Opnieuw sterft een ‘Marlboro Man’ aan longkanker

In Californië is Eric Lawson aan kanker overleden. Hij gaf in de jaren 70 gestalte aan de Marlboro Man, een personage dat gecreëerd was ter promotie van het sigarettenmerk. Lawson is nu al de vierde Marlboro Man die sterft aan longkanker.

De Marlboro Man is volgens velen de meest geniale reclame die ooit werd gemaakt. Oorspronkelijk was het stoere cowboypersonage bedoeld om vrouwelijke klanten aan te spreken, maar al snel veranderde de Marlboro Man in een voorbeeld voor mannen. Op de acteurs die als Marlboro Man fungeerden, lijkt echter wel een vloek te rusten. Eric Lawson is nu al de vierde die aan longkanker sterft. De rode variant van Marlboro wordt dan ook wel eens de cowboy killer genoemd.

Eric Lawson

Lawson kroop van 1978 tot 1981 in de rol van Marlboro Man. Daarna verscheen hij ook nog in antirookcampagnes, waarin de Marlboro Man geparodieerd werd als de Impotent Man. Dat gebeurde in een tijd waarin steeds meer onderzoeken uitwezen dat impotentie gelinkt kan worden aan roken. Zelf bleef Lawson – al roker sinds zijn veertiende – wel verslaafd aan zijn sigaret, tot op het moment dat hij ziek werd. Hij stierf aan een longaandoening die het gevolg is van langdurig en overvloedig roken.

getty images

Wayne McLaren

Wayne McLaren stapte in 1976 als 36-jarige stuntman in de rol van Marlboro Man, waardoor hij de voorganger van Eric Lawson was. Zestien jaar later stierf hij echter, ook aan longkanker, nadat hij dertig jaar lang rookte. Philip Morris, het bedrijf achter Marlboro, probeerde eerst nog te ontkennen dat McLaren ooit voor hen had gewerkt, maar McLaren kon nog voor zijn dood in 1992 met documenten aantonen dat het wel zo was.

David McLean

David McLean figureerde in de reclamespots van Marlboro in de vroege jaren 60. In 1985 werd nog een stuk longweefsel verwijderd, en in 1994 moest een tumor uit zijn longen worden gesneden. Hij werd een voorvechter voor antirookcampagnes, maar een jaar later stierf hij aan de gevolgen van longkanker. Zijn weduwe probeerde na zijn dood Philip Morris aan te klagen, omdat ze McLean zouden hebben aangezet tot roken.

Dick Hammer

Richard ‘Dick’ Hammer speelde de Marlboro Man tussen 1970 en 1980. Op dat moment werkte hij ook nog bij de brandweer van Los Angeles, waar hij in 1983 als kapitein afscheid nam. In 1999 stierf hij op 69-jarige leeftijd aan longkanker.