Crisis evenementensector: organisatoren zullen geld kunnen lenen bij Vlaamse overheid

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits (CD&V) zal organisatoren van een evenement de mogelijkheid geven om bij de Vlaamse overheid een voorschot aan te vragen om investeringen en bestellingen te plaatsen.

EPA

“Om organisatoren te stimuleren investeringen te doen in onzekere tijden en een event of evenementenreeks te organiseren, kunnen ze een voorschot aanvragen bij de Vlaamse overheid”, laat Crevits weten in een persbericht. Het is de bedoeling dat dat voorschot binnen de drie maanden na het evenement terugbetaald wordt.

Als het evenement niet mag plaatsvinden door maatregelen die nog niet gekend waren bij de aanvraag, maar wel gerelateerd aan het coronavirus, dan moeten de organisatoren de niet-recupereerbare kosten niet terugbetalen. Het voorschot mag maximaal 60 procent van de totale kost van het event zijn, zonder voedsel en drank meegerekend.

(Open brief van muzieksector na ontslagen AB: “Nood aan groot reddingsplan van overheid”.)

Maximaal 800.000 euro

Het toegekende voorschot mag ook niet hoger liggen dan het totaal van de geraamde niet-recupereerbare kosten. Voor een evenementenreeks waarbij bijvoorbeeld 6 van de 10 evenementen niet doorgingen, moet het voorschot ook maar voor 4/10de terugbetaald worden.

Daarnaast komen administratieve overheden niet in aanmerking voor deze ondersteuningsmaatregel. De voorschotten kunnen maximaal 800.000 euro bedragen. Bedrijven krijgen twee keer de kans een aanvraag in te dienen. In september komt er een oproep voor evenementen tot eind 2020. In oktober volgt dan nog een oproep voor de events in 2021.

(De Roma blijft heel 2020 gesloten om te kunnen overleven.)

“Nood aan perspectief”

“De evenementensector ziet door de coronacrisis een enorme impact op hun omzet”, stelt Crevits in het persbericht. “De sector kon net als veel andere ondernemers een beroep doen op de verschillende premies en kan ook een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Maar de sector heeft vooral nood aan perspectief.”

“Daarom willen we nu samen met de sector bekijken of we via innovatie toch mogelijkheden kunnen creëren om evenementen te organiseren. Zo ontvangen de World Choir Games 50.000 euro subsidie om virtuele repetities en optredens te organiseren met voldoende geluidskwaliteit en zonder vertraging op de internetverbindingen.”

“Daarnaast zal VDAB het initiatief nemen om wie tijdelijk werkloos is, te informeren over tijdelijke jobkansen en opleidingsmogelijkheden. VDAB en de sector zullen nagaan welk opleidingsaanbod geschikt is voor mensen met een hart in de sector. In het kader van de sectorconvenanten worden ook de plannen voorbereid met het departement WSE om ook voor de komende 2 jaar in te zetten op competentieversterking.”

Meer
Lees meer...