De Roma blijft heel 2020 gesloten om te kunnen overleven

De Antwerpse concertzaal en volksschouwburg De Roma blijft de rest van 2020 gesloten. Dat meldt de concertzaal in een open brief. De medewerkers van De Roma zien die maatregel als “enige kans om deze crisis op langere termijn te overleven”. Begin januari 2021 hoopt de concertzaal zijn deuren weer te openen. De geplande evenementen van dit najaar worden geschrapt of uitgesteld. Wie tickets heeft, wordt persoonlijk gecontacteerd.

“De huidige toegestane capaciteit voor culturele evenementen is voor een concertzaal als De Roma, gebouwd op 1.900 mensen, te laag om van te kunnen leven”, lezen we. “De tweede coronagolf hypothekeert onze geplande heropening in september.”

“Elk vooruitzicht op een serieuze verhoging van de toegestane capaciteit ontbreekt. Ons publiek krijgt te weinig zekerheid dat concerten effectief kunnen doorgaan. Ons engagement naar artiesten is te onzeker.”

(Nationale Veiligheidsraad: dit staat donderdag op de agenda.)

Maximumcapaciteit

Midden augustus versoepelde de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) nog de strenge maatregelen voor de cultuursector. Het was de bedoeling om de sector te laten ademenen met een heropstart van maximaal 100 bezoekers binnen en 200 buiten. Heel wat grote zalen reageerden echter dat zo’n beperking van 100 toeschouwers voor hen niet rendabel is.

“Het verbod was onterecht en ik ben heel blij dat de beleidsmakers dat nu inzien. Het is jammer dat heel wat voorstellingen onterecht zijn afgelast hierdoor. We hebben nu twee weken de toelating gekregen evenementen te organiseren maar slechts voor een kleine capaciteit en daar kunnen wij niet van leven”, zei Roma-coördinator Danielle Dierckx.

(Toch iets goed aan corona: bijna dubbel zoveel inschrijvingen voor opleiding verpleegkunde.)

Kosten beperken

Met de sluiting probeert De Roma de kosten zoveel mogelijk te beperken. Dat benadrukt Dierckx: “Concerten plannen, promoten en terug afgelasten is immers ook een intensieve en dure zaak. We zullen de tussentijd gebruiken om bijkomende steun te zoeken voor de geleden schade en voor de lagere inkomsten die 2021 nog met zich mee zullen brengen.”

“Openen voor een volle capaciteit van 1.900 mensen is voorlopig niet in zicht, dus we zoeken naar alternatieve financiering om met minder tickethouders ons programma toch weer tot leven te wekken in 2021.”

(Expertenpanel en Van Gucht boren Brusselse corona-aanpak de grond in.)

Al drie keer uitgesteld

De Roma vraagt begrip van de concertgangers: “Sommigen hebben hun concert al drie keer zien verplaatsen. Ook voor de artiesten is dit op korte termijn geen fijn nieuws.”

“De Roma zal niet verdwijnen maar we moeten nu heel vakkundig gaan rekenen en dan spreek ik niet alleen over 2020 maar ook over 2021. De baten liggen iets verder in de toekomst: onze zaal moet dit overleven om hen terug te kunnen ontvangen.”

(Coronacijfers: aantal besmettingen daalt voor tweede dag op rij.)

Benefietconcerten

Ondertussen kijkt De Roma volop uit naar 2021. De tien geplande benefietconcerten van Ruben Block zullen plaatsvinden begin januari en met artiesten als Nubya Garcia, 10cc, Mauro Pawlowski en Raymond van het Groenewoud staan er al tal van klinkende namen op het programma. AMOR, het café-restaurant van De Roma blijft wel open, met wekelijks Muziek aan tafel, een driegangenmenu met concert. Info & tickets via www.deroma.be.

(Nederland overweegt strengere coronamaatregelen.)

Meer
Lees meer...