Nationale Veiligheidsraad: dit staat donderdag op de agenda

Er staat komende donderdag opnieuw een Nationale Veiligheidsraad op de agenda. Wat daar besproken zal worden, is nog niet officieel bekendgemaakt, al lijkt het vooral te gaan over het stijgende aantal besmettingen in Brussel. Daarnaast komen er mogelijk ook versoepelingen voor het winkelen en voor evenementen.

Het is ondertussen al duidelijk dat het coronavirus – zeker tijdens deze tweede golf – niet overal tegelijk of overal even hard toeslaat in ons land. Aanvankelijk leek Antwerpen het probleem. De provincie kwam echter snel met strengere maatregelen zoals een avondklok en mondmaskerplicht. Die ingrepen zorgden ervoor dat het aantal besmettingen al snel daalde en ondertussen zijn de extra maatregelen alweer versoepeld.

Het nieuwe probleemkindje heet Brussel. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwde al meermaals dat onze hoofdstad dezelfde kant uitgaat als Antwerpen. Volgens hem is de algemene mondmaskerplicht – die sinds vorige week van kracht is – onvoldoende om de verspreiding te stoppen.

Brussel, Namen en Luik

Volgens de virologen moet het donderdag dan ook gaan over de nieuwe probleemregio’s. “Het allerbelangrijkste punt lijkt me de situatie grondig te evalueren. In Antwerpen en Limburg zien we nu een voorzichtige stabilisering van de cijfers, maar dat de epidemie in bepaalde andere regio’s versnelt en in kracht toeneemt, is echt zorgwekkend”, zegt Erika Vlieghe van de expertengroep Celeval in De Morgen.

Het gaat daarbij niet enkel over Brussel, maar ook over de provincies Namen en Luik. Vlieghe pleit dan ook voor gelijkaardige maatregelen als in Antwerpen. Ook viroloog Marc Van Ranst steunt dat idee: “We moeten het feesten ook daar wat moeilijker maken, nu we hebben gezien dat dat in Antwerpen lijkt te werken.”

Winkelen en evenementen

Daarnaast zullen de politici en experts het ongetwijfeld ook hebben over de regels die gelden voor te winkels en voor het organiseren van evenementen. Beide sectoren klagen dat de huidige maatregels te streng zijn. Dat zorgt voor rampzalige solden en een evenementensector in crisis.

De huidige regels over evenementen – die afgesproken zijn op de vorige Nationale Veiligheidsraad – lopen sowieso af eind augustus. Die moeten dus sowieso opnieuw besproken worden. Bij het winkelen gaat het er vooral over of het zogenaamde funshoppen opnieuw wordt toegelaten en of je opnieuw met meer dan één iemand samen mag gaan winkelen.

Scholen

Een ander moeilijk thema dat op tafel ligt, is de opening van de scholen begin september. Volgens de laatste afspraken zullen alle scholen volledig openen. Er zullen echter regels afgesproken worden over wat moet gebeuren als een besmetting wordt vastgesteld. “De scholen volledig heropenen is één zaak, ze openhouden een andere”, besluit Vlieghe.

Meer
Lees meer...