Left Right
scrollTop top

Oscar voor ‘beste film’ vanaf 2024 alleen nog naar productie met genoeg diversiteit


Oscars 2024 diversiteitsregels beste film
© EPA

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences zal vanaf 2024 alleen nog maar een Oscar voor ‘beste film’ geven aan films met voldoende diversiteit. Dat is te lezen in de nieuwe richtlijnen voor de Oscars. De Academy wil zo de diversiteit in de filmsector aanmoedigen. Het filminstituut ligt in de VS al even onder vuur omdat er te weinig diversiteit zou zijn onder de genomineerde acteurs en regisseurs.

De nieuwe richtlijnen van de Academy gaan best ver. Maar liefst 30 procent van de cast zal moeten bestaan uit mensen met een niet-blanke huidskleur, vrouwen, andersvaliden en holebi’s. Een andere optie is dat de hoofdrollen worden gespeeld door mensen uit die ondervertegenwoordigde groepen. Diezelfde regels zullen gelden voor medewerkers achter de schermen: productiemedewerkers, marketingmedewerkers en stagiairs.

In juni kondigde de Academy al aan dat er veranderingen zouden komen op vlak van diversiteit rond de uitreiking van de filmprijzen. Dit jaar was de Zuid-Koreaanse film Parasite de eerste niet-Engelstalige winnaar in de categorie beste film.

(Lees hier wie beslist over nominaties en Academy Awards.)

Vanaf 2022 geleidelijk

“Wij geloven dat de nieuwe inclusieregels voor een duurzame, essentiële verandering in onze industrie zullen zorgen en ook versnellen”, verklaart de top van de Academy in een statement. “De verandering begint nu.”

Vanaf 2022 worden de nieuwe regels geleidelijk ingevoerd. Voor de editie van dat jaar zal The Academy voor inzendingen in de categorie ‘beste film’ een formulier voorzien. Daarop moeten filmmakers verplicht antwoord geven op vragen rond diversiteit. De inhoud van de film zal volgens de Academy dan nog geen rol spelen in het al dan niet winnen van de prijs.

Vanaf 2024 wordt er rekening gehouden met vier parameters om een film al dan niet te laten winnen in de categorie ‘beste film’: casting en onderwerp, personeel achter de schermen, stage- en opleidingsmogelijkheden, en marketing en publiciteit.

#OscarsSoWhite  

De nieuwe regels van de Academy zullen van kracht zijn vanaf de uitreiking van 2024. Heel wat Amerikaanse opiniemakers hebben er bij het filminstituut jarenlang op aangedrongen om een diversiteitsbeleid in te voeren. De huidige Black Lives Matter-demonstraties, die de VS en bij uitbreiding de rest van de wereld in rep en roer zetten, lijken de doorslag gegeven te hebben. Al sinds 2016 gaat de hashtag #OscarsSoWhite viraal, omdat er toen voor het tweede jaar op rij enkel blanke genomineerden in de prijzen gevallen waren in de hoofdcategorie.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396