Left Right
scrollTop top

Overleg onderwijs: huidige regels blijven nog zeker tot aan krokusvakantie gelden


School mondmasker
© Isopix

Het overleg van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met de onderwijskoepels, de onderwijsvakbonden en virologen zit erop. Bedoeling was om de huidige maatregelen en de situatie op de scholen te evalueren. De conclusie van die evaluatie is simpel: de regels blijven zoals ze zijn.

Kinderen en jongeren uit het lager en secundair onderwijs zullen nog zeker tot aan de krokusvakantie schoollopen zoals ze dat vlak voor de kerstvakantie ook konden. Dat houdt in dat iedereen vanaf het derde middelbaar halftijds op school en halftijds thuis les volgt. Jongere kinderen kunnen wel nog naar school.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had nochtans graag versoepelingen aangekondigd voor de Vlaamse kinderen en jongeren in 2021 terug naar school zouden gaan. Maar die versoepelingen zijn er niet gekomen, omdat een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk.

Scholen open houden

De GEMS, de groep experten die de overheid adviseert over de coronamaatregelen, werkt nu een plan uit voor mocht de situatie op de Vlaamse scholen slechter worden. Ben Weyts wil namelijk koste wat kost de scholen open houden. Maar dat moet natuurlijk op een zo veilig mogelijke manier kunnen gebeuren.

Toch hebben de virologen opnieuw bevestigd dat de scholen niet de motor zijn van het virus. Ze zijn eerder het slachtoffer van besmettingen in de brede maatschappij. “De scholen volgen de evolutie in de samenleving, maar zijn er niet de aanjager van. Experts stellen dan ook dat de heropening van de scholen na de herfstvakantie slechts een beperkte impact heeft gehad op de evolutie van de pandemie”, vertelde Weyts aan de openbare omroep.

Krokusvakantie?

Andere agendapunten voor het overleg waren onder andere de verlenging van de krokusvakantie en een mondmaskerplicht voor kinderen op de lagere school. Over dat eerste hebben de experts voorlopig beslist om niets te veranderen. Alles hangt namelijk af van de coronacijfers in ons land.

Mocht de vakantie toch met een week verlengd worden, dan zou die een week vroeger beginnen. Kinderen zullen in dat geval dus al vanaf 8 februari vakantie hebben. Als er niets verandert, loopt de krokusvakantie van 15 tot en met 21 februari.

Mondmaskerplicht?

Volgens de openbare omroep zijn de experts momenteel een bijkomend advies over mondmaskers bij kinderen aan het uitwerken. Dat zou in de loop van volgende week af moeten zijn. Mondmaskers worden dus niet verplicht bij kinderen in de lagere school.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396